Ce este “phubbing” şi cum afectează relaţiile de cuplu
Este un termen nou, categoric, sofisticat, dar atât de întâlnit în activitățile noastre zilnice…Phubbing-ul este un fenomen social care descrie simplu – ignorarea persoanei cu care vorbești, pe care o ai în față, în favoarea telefonului mobil. Pe scurt, butonăm, nu socializăm! Cuvântul „phubbing” vine din engleză, de la „phone” şi „snub” (a ignora). Vă sună cunoscut, nu?
Din păcate sau nu, există studii care arată că procentul omenilor de pe planetă care utilizează telefonul mobil este de 51%, iar dintre aceștia, peste 40% accesează zilnic reţelele sociale Facebook, WhatsApp, Twitter sau Instagram, pentru a interacționa cu alții. Câți dintre aceștia au un comportament de tip phubbing? Cel mai probabil toți, la un moment dat, în interacțiunile lor. Constatările recente au arătat că, în medie, verificăm telefoanele la fiecare patru până la șase minute, de peste 150 de ori pe zi.
Cum îți afectează dependența de telefon relația de cuplu
Acest obicei este clasificat drept frustrant și total nepoliticos, iar studiile zic că este și distructiv în cazul relațiilor de cuplu. Potrivit unei cercetări realizată de Școala de Business Hankamer a Universității Baylor, victimele phubbing-ului au suferit după atenţia partenerilor de cuplu care au favorizat telefonul mobil, și le-au făcut să se simtă în plus în cadrul cuplului lor. Cercetarea se bazează pe date colectate de la peste 330 de participanți.
Phubbing-ul face ca interacțiunea față în față să fie depreciată
„Utilizarea telefoanelor mobile în momentele de intimitate, și nu numai, ale partenerilor unui cuplu este în continuă creștere, ducând la o mai comunicare deficitară între cei doi și, în final, la despărțire, în cele mai multe cazuri” , spun cercetătorii în domeniul marketingului dr. Meredith David și dr. James A. Roberts.
În special pentru cei tineri, tehnologia este parte integrantă a vieții lor, iar verificarea telefonului a devenit o obișnuință nocivă, care se întâmplă inconștient, și în niciun caz având ca scop rănirea partenerului de cuplu prin indisponibilitate. Iar asta se traduce prin scăderea calității relației de cuplu și insatisfacţie. „Pentru ca relația să nu se îndrepte spre eșec și să mai poată fi salvată, este esențial să stabiliți câteva reguli în ceea ce privește timpul petrecut pe telefon, atunci când sunteți împreună. Timpul de calitate petrecut împreună cu partenerul va face ca rutina de a butona telefonul să scadă considerabil în timp” este de părere psihologul Julie Hart.
3 paşi simpli de urmat pentru a renunţa la phubbing
Accesibilitatea – Ambii parteneri trebuie să fie implicați și să aibă dorință și plăcere să petreacă timp unul cu celălalt și să fie prezent în relație.
Reactivitatea – Partenerii trebuie să iniţieze subiecte de discuție, să comenteze puncte de vedere, să se implice unul în viața celuilalt, să se sfătuiască și să urmărească să ajungă la același numitor comun.
Angajamentul – Este practic temelia relației. Partenerii trebuie să se susțină reciproc, să-și dedice timp unul celuilalt, emoții, încredere, responsabilitate. Ei trebuie să devină un întreg și să nu se oprească în a clădi împreună.
Nu vă lăsați perturbați de tentaţiile din mediul online, ci bucurați-vă de viața voastră în offline, în care simțiți, atingeți, trăiți.