10 lucruri de care nu ar trebui să te rușinezi, orice ar spune lumea
Trăim într-o lume plină de oameni care se pricep foarte bine să îi judece pe ceilalți, să le pună etichete și să îi facă să se simtă vinovați pentru lucruri pe care, de cele mai multe ori, le fac și ei la rândul lor. Normele sociale și religioase care s-au perpetuat de-a lungul anilor au făcut ca mentalul colectiv să fie plin până la refuz de tot felul de superstiții și credințe ciudate, ceea ce pune oamenii de multe ori în situația de a le fi rușine pentru un anumit gând, gest sau pentru atitudinea pe care o au sau stilul de viață pe care aleg să îl adopte.
Fără îndoială, cei mai mulți dintre noi se simt rușinați din diverse cauze și uneori poate că există un motiv real pentru sentimentul de rușine. Cu toate acestea, în foarte multe situații ajungem să nu ne bucurăm cu toată inima de lucrurile frumoase și extraordinare care ni se întâmplă, și asta doar pentru că există o presiune psihică venită din partea unor oameni pentru care „normalul”
este definit cu strictețe iar orice nu se încadrează în tiparele respective ajunge să fie „rușinos” sau „păcat”.
Am întocmit un top 10 al lucrurilor din cauza cărora oamenii ajung să se simtă rușinați deși nu au de ce, tocmai pentru a pune umărul la slăbirea presiunii nejustificate a societății asupra alegerilor care ne fac de fapt fericiți și care nu ar trebui să aibă nicio legătură cu senzația de vină.
1. Pentru faptul că îți pasă de tine și pentru că îți acorzi timp
Este esențial pentru oricare dintre noi să ajungă să se cunoască pe sine, să înțeleagă ce nevoi are și care sunt lucrurile și oamenii care îi fac bine și îi aduc bucurie. Pentru a ajunge la acest nivel de înțelegere este nevoie de timp, de solitudine în care să îți poți descifra propriile secrete și în care să te răsfeți așa cum îți cere corpul sau mintea.
2. Pentru că îți exprimi sincer emoțiile
Trebuie să te înconjori de oameni care să înțeleagă nevoia de libertate în a-ți exprima trăirile așa cum sunt. Nu are de ce să îți fie rușine atunci când te copleșește bucuria sau tristețea, în funcție de percepția celor din jur. Este perfect în regulă să nu comunici un mesaj fals celorlalți prin exagerarea emoțiilor sau prin suprimarea acestora.
3. Pentru felul în care îți alegi prietenii sau pentru persoana iubită
Probabil ai auzit de o mulțime de cazuri în care unii oameni își exprimă nemulțumirile în legătură cu felul în care alți oameni își aleg cercul de prieteni sau persoana cu care vor să formeze un cuplu. Nu ai nevoie de oameni care să te facă să simți vină pentru că iubești pe cine iubești sau că preferi să îți petreci timpul cu un anume fel de oameni.
4. Pentru alegerile pe care le faci în privința carierei
Întotdeauna există cineva care să îți spună că poate ți s-ar fi potrivit mai bine altceva, care are o teorie proprie despre cum ar fi trebuit să-ți trăiești viața și ce serviciu ar trebui să ai pentru a te împlini ca persoană. În primul rând, în situația în care se află omenirea este greu să alegi job-ul pe care îl iubești, ci mai degrabă încerci să îți găsești unul cât mai convenabil. În plus, nimeni nu știe prin ce treci și care sunt motivele pentru care ai cariera pe care o ai, așa că nu merită să te rușinezi atunci când o astfel de persoană încearcă să te „lumineze”.
5. Pentru trecutul tău și pentru experiențele pe care le-ai avut
Felul în care ai ajuns la concluziile pe care le-ai tras până în prezent despre viață este imposibil de schimbat, așa că atâta timp cât experiențele tale nu implică un rău făcut altcuiva nu ai de ce să te rușinezi în privința trecutului tău. Uneori ți-a fost bine, alteori rău, poate chiar ți s-au întâmplat lucruri pe care încă îți este greu să le înțelegi și să le „digeri”, însă nu este că și cum totul ar fi depins exclusiv de tine și ca și cum ai fi putut controla cursul evenimentelor din trecut.
6. Pentru momentele în care te simți bine în felul tău
Atâta timp cât nu te simți bine umilindu-i pe alții sau provocându-le neplăceri în vreun fel, n-ai nici un motiv să te rușinezi pentru felul în care te bucuri de propria viață. Dacă simți nevoia să dansezi, dansează. Dacă simți nevoia să cânți sau să te plimbi, să pictezi sau pur și simplu să dormi, este dreptul tău și nimeni nu ar trebui să aibă voie să te facă să te simți prost pentru ceea ce îți aduce plăcere.
7. Pentru că ai avut curajul să spui „nu”
Era mai bine să fi spus un „da” pe care să nu îl crezi? Indiferent dacă este vorba despre o persoană pe care nu o agreezi neapărat sau despre un prieten apropiat, cel mai bine este să spui „nu” atunci când simți că asta trebuie să faci.
8. Pentru preferințele tale alimentare
Nu are nimeni de unde să îți cunoască organismul și nevoile mai bine decât tine, așa că în nici un caz nu trebuie să pui preț pe teoriile altora în ceea ce privește alimentația ta. Nu trebuie să bei ceva atunci când nu îți dorești, așa cum nu trebuie să mănânci mai mult sau mai puțin, în funcție de părerile și standardele altora.
9. Pentru felul în care arăți
În nici un caz să nu crezi că standardele de care ai auzit și la care se raportează majoritatea sunt cele corecte. Ele sunt produsul a foarte mulți ani de manipulare a consumatorilor de către cele mai multe dintre marile companii, singurul scop fiind profitul. Așa că nu trebuie să îți judeci înfățișarea după felul în care îți sugerează acești „influenceri” și nici nu trebuie să îți fie rușine pentru că nu te încadrezi într-o grilă inventată.
10. Pentru că ceri ajutorul atunci când ai nevoie
Probabil că s-a întâmplat celor mai mulți dintre noi să aibă nevoie de ajutor și să nu își găsească curajul de a-l cere, poate din rușine, poate din teama de a nu fi judecați pentru problema pe care o avem. Nu uita că sunt și oameni bucuroși să ajute, așa că atunci când poate îți este prea greu să treci peste un obstacol amintește-ți de ei și mulțumește-le apoi pentru că te-au sprijinit.