Totul despre divorţ atunci când ai copii minori
Divorțul, motiv de tristețe, suferință, nedreptate, dar și eliberare, înlăturare a toxicității, aduce pentru copii o varitate de sentimente năucitoare care adesea nu sunt explicate, copilul fiind lăsat să înțeleagă ce poate, nu neapărat din răutate, de multe ori pentru că părintele la rândul său se simte neputincios, incapabil să explice omenește ce se întâmplă.
Ce trebuie să îi spunem celui mic în caz de divorț?
Cel mai clar trebuie să îi fie celui mic faptul că nu este vina lui pentru că părinții au divorțat și chiar dacă unul dintre părinți nu o să mai locuiască cu ei, asta nu înseamnă că iubirea dispare sau se diminuează, dar modificări urmează să apară. Nu vă sfiiți în a-i spune ce urmează să se întâmple pentru că dacă află din altă parte o să pierdeți ceva mult mai valoros, mai subapreciat decât credeți: încrederea. Pregătiți copilul pentru ce urmează să se întâmple, întrebați ce părere are și chiar dacă vi se pare inconfortabil, ascultați toate părerile lor, mai ales pe cele pline de frustrare, ștergeți lacrimile și ajutați copilul să se simtă ascultat și valoros.
Tatăl, chiar dacă s-a mutat, tot trebuie implicat
Realitatea tristă e că odată ce partenerul s-a mutat, cumva renunță la responsabilitățile legate de copil și consideră că ajutorul financiar și câteva apeluri telefonice sunt suficiente. Copilul are în continuare nevoie de ambii părinți, așa că nu ezitați în a duce copilul la grădiniță/școală împreună sau alternativ, încurajați celălalt părinte în a petrece timp cu cel mic poate chiar mai mult decât de obicei.
Ce faci dacă celălalt părinte este toxic?
Realitatea tristă e că rar se întâmplă să divorțeze cineva pentru că trăiește cu un om bun, de calitate. Din păcate, există parteneri abuzatori, violenți, care terorizează copilul, așa că suntem puși în situația de a explica copilului că omul pe care îl iubește și ar trebui să îi ofere iubire, este, de fapt, dăunător.
Părintele cu care a rămas copilul are datoria de a-i explica copilului că celălalt îl iubește, dar nu știe să arate și să exprime acest lucru și sub nicio formă nu trebuie să vorbească urât despre el, chiar dacă a făcut mult rău.
În primul rând copilul trebuie protejat și ajutat să înțeleagă că nu a greșit cu nimic și că faptul că unul dintre părinți este toxic, nu definește persoana lui.
Copilul minor trebuie pregătit și pentru reacțiile celorlalți
Chiar dacă minorul înțelege ce se întâmplă între părinții lui, din păcate tot o să se lovească de mentalități învechite și pline de răutate care îl pot face pe cel mic să se simtă incomod. Copilului trebuie să i se explice că oricare ar fi situația de acasă, părerea celorlalți nu are valoare și indiferent de părerea altora, el este iubit, el nu are nicio vină și nu poate schimba ce se întâmplă în căminul lui. Copilul trebuie să știe că ceilalți sunt răutăcioși pentru că sunt triști sau nu au parte de iubire în viața lor. Un om fericit nu vrea niciodată să îl rănească pe altul.
Cum poți practic să îl ajuți pe minor în procesul divorțului?
Copilăria celui mic, deși marcată de divorțul părinților, nu trebuie să fie umbrită de acesta, așa că trebuie să îl scoateți din mediul dificil, să îi dați șansa să se joace cu alți copii, să ieșiți in medii vesele, în care punctul maxim de interes nu mai e divorțul.
Evitați să îi invadați copilăria cu cadouri scumpe si multe, ci concentrați energia în a creea amintiri frumoase, memorabile, care să distragă atenția de la divorțul în sine, nu pentru a evita discuțiile, ci pentru a echilibra trăirile.