Când trebuie să duci copilul la psiholog
Copilul tău se confruntă cu unele probleme. Vine la tine să îl ajuți…. sau poate nu. Tu vezi din comportamentul, din modul de a se manifesta că nu mai este cum era înainte. Că nu se mai bucură cum se bucura, că nu mai vorbește cu prietenii, că se izolează. Și consideri că poate tu nu ești în măsura pentru a-i fi de ajutor și îți dorești să fie văzut de un psiholog. Aici intervine și vârsta, și nevoia lui de a fi întrebat dacă consideră oportun și necesar un consult psihologic. Când copilul este mic, sigur că părintele dispune de aprobarea acestuia, însă cu cât copilul crește, pentru ca terapia să aibă efect este nevoie de implicarea lui, și de dorința de a fi bine. Copiii pot avea beneficii din întâlnirea cu psihologul. Ei au nevoie de suport emoțional și de cineva cu care să discute despre sentimentele lor. Ei se luptă de multe ori cu anxietatea, cu depresia, cu furie, sau cu schimbări mari în viața lor. E important ca tu, părintele să cauți ajutor pentru a afla cum să te înțelegi mai bine cu copilul tău și să îți îmbunătățești poate, un comportament dur, distant.
După ce ai luat decizia de a obține ajutor extern pentru sănătatea mintală a copilului tău, te poți confrunta cu o serie de opțiuni. Există tot felul de profesioniști din domeniul sănătății mintale care să îl ajute pe copil să gestioneze depresia, anxietatea sau alte emoțiîi negative.
Cum îmi pot da seama dacă copilul meu are nevoie de terapie?
În calitate de părinte, poate fi dificil să decizi când este exact momentul să ceri ajutor pentru copilul tău. Este posibil ca alte persoane să te liniștească spunând că problemele copilului tău sunt doar o fază sau tu te poți îngrijora că a vedea un terapeut ar putea să-l facă pe copil să se simtă separat sau diferit. Fiecare dintre noi am avut la un moment dat pe cineva căruia i-am destăinuit problemele. Chiar dacă o problemă este doar temporară sau o fază, terapia poate ajuta unei perioade cu adevărat dificile în viața copilului, făcând-o mai ușoară și mai puțin dureroasă de tratat – atât pentru copii, cât și pentru părinți.
Iată câteva lucruri generale de luat în considerare care te pot ajuta să decizi dacă și când copilul tău ar putea beneficia de terapie:
- Copilul tău se confruntă cu o situație stresantă din viață, cum ar fi agresiunea, bullyingul, o problemă de sănătate, divorțul, un nou frate sau o mutare într-un oraș sau o școală nouă.
- Problemele copilulu par să se înrăutățească odată cu înaintarea în vârstă, în loc să fie mai bune.
- Momentele de furie durează mai mult decât te-ai aștepta, sau copilu devine agresiv sau lovește oamenii când este supărat.
- Problemele emoționale au început după o trauma în familie, cum ar fi moartea cuiva drag, accidentul sau abuzul.
- Observi schimbări mari de personalitate la copilul tău: de exemplu, copilul petrece cea mai mare parte a zilei în cameră şi a renunțat la activitățile școlare.
- Anxietatea copilului crește și este diferită de a celorlalți copii de vârsta lui și interferă cu activități precum școala, temele, mesele sau ora de somn.
- Copilului tău îi este mai greu să-și facă prieteni.
- Notele copilului tău scad, sau întâmpină frecvent probleme cu comportamentul sau neacordarea atenției la curs.
Dacă oricare dintre aceste lucruri coincid cu ce se petrece cu copilul tău și intuiția ta îți spune că un terapeut ar putea ajuta, merită să dai un telefon sau să trimiți un e-mail unui terapeut pentru copii.
„Terapeut” este un termen general pentru mai mai multe tipuri de profesioniști din domeniul sănătății mintale. Cel mai adesea, persoanele care se referă la ei înșiși ca terapeuți pentru copii au un masterat într-un domeniu al sănătății mintale, cum ar fi asistența socială, terapia familială sau consilierea în domeniul sănătății mintale. Acești terapeuți au participat la un program școlar de specialitate de 2 sau 3 ani după facultate, precum și un timp (de obicei 2 ani) fiind supravegheați de un alt profesionist înainte de a li se permite să practice singuri terapia.
Un terapeut poate ajuta un copil să treacă prin situații dificile, să învețe abilități de copping pentru a gestiona sentimente puternice precum anxietatea și depresia și poate ajuta familia să comunice și să se înțeleagă mai bine. Terapeuții au de obicei o abordare mai practică și axată pe rezolvarea problemelor. În timp ce un terapeut poate diagnostica și te poate ajuta să tratezi problemele de sănătate emoțională sau mentală, nu poate prescrie medicamente. De asemenea, este posibil să nu fie cea mai bună soluție dacă ai nevoie de un diagnostic pentru o comisie sau alte probleme legale, adesea, școlile preferă să audă de la un psiholog sau chiar psihiatru despre problema respectivă.
De ce să apelezi la un psihoterapeut
- Copilul are nevoie de sprijin emoțional și de cineva cu care să vorbească despre sentimentele lui
- Se luptă cu anxietatea, depresia, furia sau schimbările în viață- schimbarea domiciliului, a școlii, a familiei
- Dorești ajutor pentru a afla cum să te înțelegi mai bine cu copilul tău și să îmbunătățești comportamentul agresiv
- Dorești să te întâlnesti cu cineva în mod regulat pentru a găsi soluții și nu cauți ajutor prin terapie medicamentoasă.
Psihologii învață despre comportamentul uman, cum să ajute clienții în terapie și, de asemenea, să efectueze cercetări ca parte a instruirii lor. Deoarece formarea lor este mai largă, psihologii pot lucra ca cercetători, profesori, pe lângă faptul că văd clienții într-un birou pentru terapie.
Dacă un copil are nevoie de sprijin emoțional, o ureche ascultătoare și ajutor la gestionarea unor sentimente, un terapeut sau un psiholog ar putea fi o alegere la fel de bună. Atât terapeuții, cât și psihologii au o formare similară cu privire la modul de a oferi acest tip de consiliere psihologică.
Cu toate acestea, psihologii sunt capabili să efectueze multe teste pe care terapeuții nu le pot face, pentru a ajuta la diagnosticarea sănătății mintale și a problemelor de învățare, cum ar fi ADHD, autism și dizabilități de învățare. Acest lucru face ca aceste evaluări să fie extrem de utile atunci când aveți nevoie de mai multe informații despre sursa dificultăților unui copil sau dacă copilul are nevoie de acomodare pentru a reuși la școală. Psihologii nu sunt medici, ceea ce înseamnă că nu pot prescrie medicamente pentru copilul tău.
De ce să apelezi la un psiholog
- Crezi că copilul tău ar putea avea o afecțiune care îi afectează învățarea sau unel tulburări neurologice, cum ar fi ADHD, o tulburare de învățare sau o tulburare a spectrului autist.
- Copilul are nevoie de sprijin pentru a gestiona problemele emoționale sau de comportament.
- Ai nevoie de un diagnostic mai detaliat pentru copilul tău și de o imagine completă a tuturor factorilor care ar putea influența sănătatea lui mintală
- Unul dintre obiectivele din terapie ar putea fi să afli ce schimbări poate face școala pentru a-l sprijini mai bine pe copil.
Când să vezi un psihiatru pentru copii
Psihiatrii sunt furnizori de sănătate mintală care au o diplomă medicală. La fel că alți medici, ei frecventează școala timp de 7 sau mai mulți ani, unde sunt instruiți în biologie și chimie, precum și psihologie, pentru a înțelege modul în care diferite medicamente afectează creierul.
Psihiatrii sunt singurii profesioniști din domeniul sănătății mintale care pot prescrie medicamente.
În aceste zile, majoritatea psihiatrilor îi văd ocazional pe copii, doar pentru clarificarea și punerea unui diagnostic de boală și gestionează tratamentul medicamentos. În timp ce unii psihiatri oferă și terapie, acest lucru este mai puțin frecvent. De obicei, un copil va trebui să vadă un alt profesionist, precum un terapeut sau un psiholog, pentru terapie săptămânală, în plus față de vizitele sale cu un psihiatru.
De ce să apelezi la un psihiatru
- Copilul a fost în terapie de o vreme și încă se luptă să-și gestioneze simptomele și medicamentele îl pot ajuta să progreseze mai mult.
- Ai nevoie de cineva care să te ajute cu medicamentele și dozele potrivite pentru copil și să țina cont de efectele secundare.
- Pediatrul, terapeutul sau alt profesionist al copilului a sugerat că medicamentele ar putea fi utile.
- Nu ești sigur dacă medicamentele sunt potrivite pentru copil și dorești să vorbești cu cineva care are cunoștințe necesare.
A găsi un psiholog/ terapeut/ psihiatru cu care să te simți confortabil atât tu cât și copilul tău, în care să ai încredere, care să nu te judece, să nu aibă judecați de valoare este cea mai importantă parte a căutării unui profesionist în sănătate mintală. Relația pe care o creezi cu terapeutul, psihologul sau psihiatrul este mai puternică decât orice grad sau etichetă și este factorul cel mai important în a face terapia să fie una eficientă și de ajutor copilului dumneavoastră.