Exista viata dupa divort?
Desi traim intr-o lume in care nu se mai pune pret pe oficializarea relatiilor, casatoria are inca locul ei important. Acum ne casatorim mult mai tarziu, ca varsta, si speram ca va dura pana la sfarsit. Dar nu pana la sfarsitul pe care il vom decide noi, oamenii, ci pana cand moartea ne va desparti. Atunci cand facem marele pas, afirmam ca putem divorta daca nu mai suntem fericiti in relatie, dar speram, in secret, ca acest lucru nu se va intampla niciodata.
Facem alegeri mai mature, sau cel putin asa vrem sa credem. Iar atunci cand apar si copiii, divortul este o optiune la care preferam sa nu ne gandim.
In trecut, divortul era de neconceput si persoanele divortate nu erau privite cu ochi buni de societate. Acum, divortul face parte din realitatea cotidiana. As spune ca se divorteaza cu prea multa usurinta, totusi. In trecut, daca relatia nu mai functiona, cei doi faceau eforturi pentru a repara ce nu mai mergea, acum insa singura solutie pare a fi schimbarea partenerului.
Divortul este o experienta extrem de traumatizanta
Si totusi, unele relatii pur si simplu nu mai merg. Vine o vreme cand, oricat de mult ai vrea sa nu fie asa, trebuie sa te gandesti la divort si chiar sa divortezi.
Pe scala evenimentelor stresante care ne pot afecta in viata, divortul este pe locul al doilea, dupa moartea partenerului. Cu alte cuvinte, divortul este o experienta extrem de traumatizanta, fie ca realizam sau nu. Divortul poate fi trait de oricine indiferent de varsta sau statut social.
Se spune ca divortul afecteaza femeile si barbatii in mod diferit, totusi as spune ca nu este asa. Forma de manifestare a durerii poate fi diferita, femeile manifestandu-se mult mai vizibil. De multe ori, se intampla ca femeile sa se lupte cu fantomele trecutului si cu depresia, avand nevoie de mult timp pentru a merge mai departe, in timp ce barbatii isi refac viata mult mai repede. Bineinteles ca fiecare persoana are nevoie de un timp personal pentru a se reface si a merge mai departe.
Viata dupa divort
Dupa divort, este necesara o perioada de “doliu”. Doliu dupa relatia pe care tocmai am pierdut-o. Fiecare dintre noi trece prin diverse stari: negare, furie, depresie, acceptare. Este perfect normal si sanatos sa trecem prin toate aceste etape. Astfel vom ajunge la vindecare. Unii dintre noi se arunca mult prea repede in relatii, refuzand sa treaca prin travaliul de doliu, refuzand sa se confrunte cu suferinta. Aceste relatii nu vor functiona, iar persoana in cauza nu va fi pregatita pentru un nou inceput pana nu isi va face curatenie in viata.
Orice sfarsit inseamna un nou inceput
Oricat de greu ar fi, si este greu, izolarea nu este o solutie. Izolarea de prieteni, de familie, cu amintirile din trecut, cu visele spulberate nu face altceva decat sa amplifice durerea. Asa ca, oricat de greu este, trebuie sa iesim la plimbare, la cumparaturi, cu prietenii la bere. Acum avem timp pentru noi, pentru pasiuni si pentru noi descoperiri.
Apoi, este inutil sa ne gandim ca, daca am fi procedat altfel, am fi ajuns in alta parte. In cazul unui divort, nu exista un singur vinovat. Desi acum pare imposibil, dupa o vreme, realizam ca ne este mult mai bine cu noul statut.
Apoi sa nu uitam ca orice sfarsit inseamna un nou inceput. Dupa ce socul va trece si durerea se va diminua, dupa ce va aparea acceptarea, viata nu va mai parea asa de anosta si incet, incet se va contura un nou stil de viata care ne va arata ca exista viata dupa divort.
Text: Psiholog Loredana Andrei