La ce să te aştepţi după naşterea vaginală
Naşterea reprezintă un moment special în viaţa oricărei femei deoarece devine mamă, şi anume, acest fapt constituie un moment frumos şi magic. Pe lângă acest moment de o maximă importanţă pentru femeie, aceasta trebuie sa admită şi să conşientizeze că în timpul perioadei de gravidie, în timpul naşterii şi ulterior naşterii, la nivelul aparatului genitourinar apar nişte modificări de natură biologică ce pot fi controlate în mare parte dacă acestea sunt discutate şi atent monitorizate de medicul ginecolog.
Indiferent că pacienta a născut natural sau prin cezariană, că a prezentat sau nu patologii asociate pe perioada sarcinii, că a avut sau nu suportul familiei, că are un statut social şi un grad de educaţie care să îi permită conştientizarea şi înţelegerea modificărilor ce au loc la nivelul aparatului genital, naşterea este un moment de maximă fericire iar micul om care vine pe lume merită orice sacrificiu.
De ce apar modificări după naștere?
Mărimea bebeluşului la momentul naşterii, dezvoltarea bazinului şi modificările la nivelul centurii pelvine, prezenţa patologiilor asociate sau a traumatismelor ce interesează sfera centurii pelvine pot pune probleme serioase pe termen mediu şi lung atât asupra calităţii vieţii sexuale a pacientei cât si asupra sănătăţii ei.
În timpul naşterii naturale apar incidente precum ruperea perineului, sau chiar a anusului, fapt ce implica necesitatea practicării epiziotomiei de către medicul ginecolog pentru a preveni asemenea complicaţii. Ulterior efectuării epiziotomiei, medicul obtetrician trebuie să efectueze sutura plăgilor, ceea ce înseamnă că, pentru cel puţin 14 zile, pacienta poate prezenta momente algice la nivelul plăgilor suturate. De asemenea, scoaterea firelor poate fi uşor dureroasă. Ulterior travaliului uterul poate prezenta tumefacţie, inflamaţie, care în lipsa unei igiene adecvate se poate complica cu infecţie.
Schimbări ce pot să apară după naștere
În perioada alăptării, secundar modificărilor hormonale pe perioada lactaţiei, mama poate dezvolta uscăciune vaginală, iar la reluarea raporturilor sexuale cu partenerul acestea pot fi dureroase. Evident, acest fenomen durează doar pe perioada lactaţiei, ulterior încheierii perioadei de alăptare şi reinstalării menstrei, apare reechilibrarea hormonală, senzaţia de uscăciune dispărând treptat.
Pe termen mediu şi lung (în special dacă pacienta a prezentat mai mult de 2 naşteri în istoric există un risc crescut ca acesta să dezvolte incontinenţa urinară, însă aceasta poate fi prevenită prin exerciţii specifice.
Prolapsul vaginal, poate de asemenea să constituie o complicaţie a naşterii ce dă modificări la nivel vaginal, însă pentru a se trata această complicaţie, pacienta trebuie să apeleze la serviciile unui chirurg specializat în chirurgia abdomenului sau la chirurgia plastică.
Farmaciile Catena sprijină mămicile, dar şi femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, prin oferirea cardului Mama şi Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 22%.