Pentru oamenii care vor să fie fericiți dar nu știu de unde să înceapă
Primul pas, cel mai important, trebuie să renunți la așteptări. Nu există altă cale de a sta la adăpost de numeroasele dezamăgiri care pândesc după fiecare colț. Este în egală măsură valabil pentru relațiile pe care le ai atât cu prietenii cât și cu familia, pentru că poți avea surprize neplăcute din ambele direcții. Indiferent cât de mult ținem la ei sau cât de mult țin la noi, atunci când așteptările sunt prea mari este foarte posibil să se ajungă la dezamăgiri.
N-ar trebui să ne bazăm niciodată pe faptul că ceilalți au aceleași nevoi și aceleași păreri că ale noastre. N-ar trebui să presupunem că vor reacționa așa cum sperăm sau cum ne dorim noi și nici nu ar trebui să ne supărăm pentru felul în care o fac. Tocmai pentru a te ajuta să înțelegi și să depășeșți astfel de tensiuni care, inevitabil apar în orice tip de relație interumană, am pregătit câteva sugestii verificate în timp.
Să nu crezi că ceilalți vor face mereu ce trebuie
Este o așteptare prea mare. Nu vor înțelege mereu exact ceea ce le ceri, nu vor fi mereu într-o stare care să le permită să fie atenți sau empatici când vine vorba despre ceva important pentru tine. S-ar putea chiar să nu îi intereseze prea mult problema ta sau ceea ce vrei să le comunici, iar în unele situații pot greși pur și simplu atunci când vine vorba să facă ceva ce ați discutat.
Nu poate fi toată lumea mereu de acord cu ceea ce crezi sau spui
Ar fi oarecum absurd să ai pretenția asta, mai ales în cazul apropiaților. În cazul în care îți sunt cu adevărat prieteni, trebuie să le fie confortabil să îți poată spune deschis când greșeșți și când te abați de la propriile planuri sau principii. E bine să le asculți opiniile, pentru că s-ar putea să te lumineze în privința propriilor păreri despre un subiect sau altul. Și nu este nicio problemă să îți schimbi părerea dacă înțelegi că era eronată.
Nu-ți imagina că ceilalți pot să-ți citească gândurile
Există pericolul ca, după ce petrecem mai mult timp cu o persoană, în special una dragă, să ajungem să credem că persoana respectivă poate simți ceea ce simțim și noi. Ba chiar mergem uneori atât de departe încât credem că, într-un fel ciudat, ne poate citi gândurile. Se poate să fie cazuri excepționale în care să fie adevărat, într-o oarecare măsură, însă pentru noi ceilalți lucrurile nu funcționează chiar așa. Dacă vrei ceva anume, spune-o clar.
Cu siguranță, oamenii să schimbă în timp
Cu cât înțelegi asta mai repede, cu atât mai bine pentru tine. Odată cu trecerea anilor, în funcție de experiențele pe care le-au avut și mai ales în funcție de oamenii pe care i-au cunoscut, cei mai mulți oameni se schimbă. Ni se modifică percepția, ceea ce face ca felul în care ne comportăm sau comunicăm să devină foarte diferit în timp. Nu te poți aștepta ca prietenii din copilărie sau adolescență să evolueze în același fel în care o faci tu, nu te poți aștepta ca părerile lor să rămână aceleași pe care credeai că te poți baza acum mai mulți ani. La urma urmei, nici tu nu mai crezi aceleași lucruri ca atunci. Ai alte idealuri, alt fel de a înțelege și de a te exprima. Este valabil pentru fiecare, în cel mai bun caz.
Nu te baza prea mult pe reciprocitate
O să presupunem că ești un om bun. Să știi că ești un om și mai bun dacă nu aștepți ceva în schimbul bunăvoinței tale. Nu vorbim despre a munci în locul cuiva fără să existe o răsplată, vorbim despre momente din viață în care este în regulă să faci ceva pentru cineva fără să aștepți să ți se întoarcă favoarea respectivă sau să ai ceva de câștigat în urma gestului tău sau a vorbelor bune pe care le-ai spus.
Nu uita că oamenii nu sunt mereu în formă pe care crezi tu că o au și nici nu este nimeni obligat să placă sau să înțeleagă pe altcineva pur și simplu. Încearcă să înțelegi în primul rând tu cine eșți, ce poți, și încearcă să fii tu acela care are o atitudine plăcută și care răspunde prin reciprocitate.