Sfaturi utile pentru a te descurca mai bine în fiecare zi
În timpul secolului XX, „secolul vitezei”, oamenii au beneficiat de un progres tehnologic enorm. Poate și pentru că au avut din ce în ce mai multe mașinării care să îi ajute să își îndeplinească sarcinile, oamenii au învățat să se descurce cu mai multe acțiuni în același timp. Reversul medaliei este faptul că și-au pierdut capacitatea de a se concentra pe ceva anume.
O problemă cu care se confruntă aproape toată lumea
Este imposibil să ajungi la un nivel excelent al productivității sau să reușești să îți menții concentrarea în mod eficient atunci când acționezi concomitent în mai multe direcții. Cu siguranță, chiar dacă pentru o perioada ți se va părea că te descurci, pe termen lung îți va fi din ce în ce mai greu să îți menții focusul.
Dacă ai ajuns la concluzia că trebuie să acorzi mai multă atenție lucrurilor care au cu adevărat legătură cu tine, că pierzi prea multă vreme și energie cu oameni și evenimente care nu te reprezintă, citește mai departe. Ți-am pregătit câteva sugestii care să te ajute să te descurci de la zi la zi mai bine cu ceea ce ai de făcut.
Primul pas: dă-ți seama cine ești și ce vrei de fapt
Desigur, cu toții avem o explicație pentru graba cu care facem ceea ce avem de făcut. Apar tot felul de chestiuni care nu suportă amânare și suntem nevoiți de foarte multe ori să suprapunem mai multe acțiuni. Chiar dacă totul pare foarte urgent, s-a demonstrat că acest fel de a ne comporta este unul eronat. Rezultatele, în foarte multe cazuri, ajung să fie cu totul altele decât cele pentru care ne străduim.
Încearcă să ajungi la esența personalității tale și descoperă care îți sunt adevăratele priorități. Să nu ți se pară timp pierdut, pentru că de fapt îți faci un mare serviciu pentru viitor. Este o atitudine care scade riscul de a ajunge să te copleșească foarte multe probleme care nici măcar nu îți aparțin. De asemenea, eșți mai la adăpost de implicarea în acțiuni care nu te privesc de fapt și al căror deznodământ îți poate provoca anumite neplăceri.
Ce modificări sunt necesare pentru a vedea o schimbare în bine?
Păi, una dintre sugestii ar fi să te obișnuieșți ca atunci când începi ceva să nu te opreșți până nu duci la bun sfârșit treaba respectivă. Atâta timp cât ai avut motivația necesară pentru a demara lucrul, plus o doză suficientă de entuziasm și de energie, e bine să te folosești de aceste atuuri.
O metodă care te-ar putea ajuta ar fi să îți scrii pe ceva, în ordine, ceea ce ai de făcut. O dată la ceva timp, uită-te la lista respectivă pentru a te asigura că nu deviezi de la propriul traseu și că nu ți-a scăpat nimic din ceea ce îți propusesei inițial.
Dacă acorzi puțină atenție pentru a-ți observă rutina, vei remarca faptul că, în funcție de ora din zi la care te raportezi, nivelul de energie pe care îl simți poate fi mai mare sau mai mic. Odată ce ai înțeles mecanismul propriului ceas biologic, îți poți împărți sarcinile în funcție de momentele din zi care crezi că te avantajează.
Ce trebuie să ai în vedere atunci când îți faci un plan
Oricât ai vrea, ți-ai dat seama că nu poți face bine mai multe lucruri în același timp. Este momentul să îți stabilești prioritățile. Cu alte cuvinte, să îți faci un plan. Cu cât mai devreme, cu atât schimbările benefice vor începe să își manifeste rezultatele mai repede.
Odată ce îți clarifici prioritățile, conform planului, hotărăște-te asupra felului în care se vor desfășura lucrurile. Cel mai bun sfat atunci când ajungi în acest punct este acela de a te concentra pe fiecare dintre probleme, pe rând. Verificând constant planul pe care l-ai alcătuit vei fi mai prezent în acțiune și riscul de a fi distras scade. Concentrarea poate fi educată, așa că nu lăsa panica să se instaleze doar pentru că încă nu știi cum se face.
Toate sugestiile din rândurile de mai sus au rolul de a te ajuta, în cazul în care le introduci în stilul tău de viață, să termini la timp ceea ce îți propui. Succesul și eficienţa depind foarte mult de organizare.