Ce trebuie să știi despre chisturile ovariene
Durerea cronică la nivelul abdomenului inferior sau sângerarea între două cicluri menstruale semnalează adesea prezența chisturilor ovariene. Află ce trebuie să știi despre această tulburare ginecologică frecventă care poate apărea în orice moment între pubertate și menopauză.
Deși, în majoritatea cazurilor, chisturile ovariene sunt benigne și nu au simptome, uneori trebuie îndepărtate deoarece sunt prea mari sau numeroase.
Apariția durerii, sângerările anormale sau tulburările digestive pot, de asemenea, să provoace complicații, care necesită adesea o intervenție chirurgicală.
Ce sunt chisturile ovariene?
Un chist ovarian este un sac plin cu lichid care se dezvoltă pe ovare (organe situate la capătul trompelor uterine, ele însele conectate la uter). Între 5 și 7% dintre femei au dezvoltat cel puțin un chist ovarian în viața lor. Dar și tinerele cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani se pot confrunta cu acest tip de anomalie ovariană.
Tipuri de chisturi ovariene
Se spune că majoritatea chisturilor ovariene sunt funcționale și dispar în timp fără tratament. Cu toate acestea, unele chisturi se pot rupe, se răsucesc, pot crește foarte mult și provacă dureri sau complicații.
Chisturile ovariene pot fi funcționale (sau fiziologice) sau organice, benigne sau maligne.
Chisturile ovariene funcționale
Cele mai frecvente chisturi sunt de natură funcțională, cu o prevalență de 20% la femeile de vârstă fertilă și 5% după menopauză. Secundar disfuncției ovariene (hiperfuncția hormonilor care reglează ovarul), este posibil ca acest tip de chist să dispară spontan după doar câteva cicluri (regresie observată în 90% din cazuri).
Există două tipuri de chisturi funcționale, anume:
- Chistul folicular (legat de fluctuațiile ciclului menstrual): acest tip de chist rezultă din dezvoltarea anormală a unui folicul (sac ovarian cu lichid, în care se formează și se dezvoltă un ovul). Deci, din moment ce foliculul este anormal, ovulul nu poate fi eliberat în trompele uterine, împiedicând astfel apariția ovulației.
- Chistul luteal (de corp galben) este rezultatul creșterii în volum a corpului galben (glanda secretoare de hormoni care se formează temporar în ovar dupa fiecare ovulație).
În ambele cazuri, aceste chisturi își pot schimba dimensiunea, dispar odată cu menstruația și reapar la următorul ciclu.
Chisturile ovariene functionale apar, în principal, înainte de menopauză și, în unele cazuri:
- După un tratament care stimulează ovulația, în caz de sterilitate (fertilizare asistată medical).
- În primele luni după inserarea unui sterilet care conține levonorgestrel, un produs contraceptiv (la 12-30% dintre femei).
- După tratamentul cu tamoxifen (uneori prescris după cancer de sân).
Chisturi ovariene organice
Nu se cunoaște cauza acestor chisturi permanente. Spre deosebire de chisturile funcționale, morfologia (volumul) lor nu se modifică în funcție de ciclul menstrual.
Există mai multe tipuri de chisturi organice ovariene:
- Chisturile seroase (cele mai frecvente)
- Chisturile mucoase
- Chisturile dermoide
- Chisturile endometriozice, asociate cu endometrioza
Chist ovarian hemoragic
Chistul ovarian hemoragic rezultă de obicei din hemoragia unui corp galben sau a unui alt chist funcțional. Caracteristicile radiografice sunt variabile în funcție de vârsta hemoragiei. De obicei, acestea se rezolvă în decurs de opt săptămâni.
Pacientele pot prezenta dureri pelvine cu debut brusc, masă pelviană, sau pot să nu prezinte simptome iar chistul ovarian hemoragic să fie depistat accidental. Un chist ovarian hemoragic sau rupt este cea mai frecventă cauză a durerii pelvine acute la femeile care se afla la premenopauză și se prezintă la urgențe fără să aibă febră.
Chisturile ovariene hemoragice pot apărea și în timpul sarcinii dar, in principal, se dezvoltă ca urmare a ovulației. În urma unei reacții hormonale, celulele stromale care înconjoară un folicul devin mai vascularizate și, după expulzarea ovocitului, foliculul se transformă în corp galben, cu un strat granular foarte vascularizat și fragil, care se rupe ușor, formând un chist ovarian hemoragic.
Tratament și pronostic pentru chisturile overiene hemoragice
Majoritatea chisturilor hemoragice se rezolvă complet în cadrul a două cicluri menstruale (8 săptămâni).
Chisturile cu aspect tipic de chist hemoragic trebuie verificate la ecograf sau RMN în 6-12 săptămâni dacă:
- chistul are> 5 cm în diametru și pacienta este la pre-menopauză
sau
- chistul hemoragic are orice dimensiune și pacienta este la perimenopauză
La pacientele aflate la postmenopauză, se poate lua în calcul și intervenția chirurgicală.
Structura chistică care nu îndeplinește în mod convingător criteriile de diagnosticare a unui chist benign nu poate fi considerată chist și trebuie evaluată pe baza unei ecografii sau a unui RMN.
Chist ovarian seros
Chistul ovarian seros sau chistadenomul seros este un tip de tumoare epitelială din spectrul tumorilor seroase ovariene benigne.
Tumorile ovariene seroase sunt descrise în mod tradițional cu un prefix „chist-” datorită compoziției lor principal chistice, de exemplu chistadenom, chistadenocarcinom.
Chistadenomele seroase reprezintă aproximativ 60% din tumorile seroase ovariene. Apar cel mai frecvent în a patra si a cincea decadă de viață.
În general, chistul ovarian seros este asimptomatic. Dacă prezintă simptome, ele sunt de obicei legate de efectul creșterii în masă a chistului care deplasează structurile învecinate, ducând, de exemplu, la obstrucție intestinală sau torsiune ovariană.
În aproximativ 15% din cazuri, chisturile ovariene seroase afectează ambele ovare.
Tratament și pronostic pentru chisturile overiene seroase
De regulă, leziunile benigne au un pronostic bun. Cu toate acestea, se consideră că cistadenocarcinomul ovarian rezultă din transformarea cistadenomului ovarian în tumori seroase și carcinom invaziv. Opțiunile chirurgicale includ rezecția sau ovariectomia. Chisturile ovariene seroase nu recidivează după ovariectomie.
Chist ovarian endometriozic
Chisturile endometriozice se întâlnesc frecvent la femeile cu infertilitate. Acestea sunt rezultatul unei boli numite endometrioză, în care țesutul din endometru (căptușeala din interiorul uterului) se dezvoltă în alte organe. La sfârșitul ciclului, endometrul sângerează. Prezența sângelui în organele din care nu poate fi evacuat, cum ar fi ovarul, provoacă hematoame dureroase care necesită mult timp să dispară. Aceste chisturi se mai numesc chisturi de ciocolată. Când chistul devine prea mare, tratamentul constă în îndepărtarea chistului, cel mai adesea prin laparoscopie. Aproximativ 50% dintre pacientele tratate prin intervenții chirurgicale reușesc să rămână gravide.
Tratament și pronostic pentru chisturile overiene endometriozice
Deși endometrioamele sunt de obicei formațiuni benigne, există o șansă de aproximativ 1% să devină maligne. Tumorile endometrioide ale ovarului și adenocarcinomul cu celule clare apar cel mai frecvent. Acestea sunt observate mai ales la femeile peste 40 de ani după mai mulți ani de latență, cu endometrioame mai mari de 9 cm. Transformarea malignă este mai puțin frecventă în masele mai mici de 6 cm.
Dacă nu este excizat chirurgical, endometriomul trebuie să fie verificat cel puțin anual.
Chisturi ovariene – semne si simptome
În funcție de mărimea și tipul chistului, simptomele pot fi variabile, dar în multe cazuri sunt absente.
Simptomele chisturilor ovariene, dacă și când sunt prezente, pot include:
- dureri abdominale, în special în timpul actului sexual
- sângerări între menstre
- modificări ale ciclului menstrual
- senzație de greutate, presiune și balonare abdominală
- frecvența crescută a urinării (atunci când chistul este mare și apasă pe vezică) și orice simptome asociate (cum ar fi incapacitatea de a goli complet vezica urinară)
- dificultate în timpul evacuării din cauza presiunii asupra organelor adiacente
- oboseală
- dureri de cap
- greață, vărsături sau probleme digestive
- creștere în greutate
Un chist ovarian este mai probabil să provoace durere dacă:
- devine mare
- sângerează
- interferează cu aportul de sânge la ovare
- este afectat în timpul actului sexual
- se răsucește sau determină răsucirea trompelor uterine
Complicațiile chisturilor ovariene netratate
Complicațiile sunt legate de condițiile care provoacă chisturile, riscul crește în cazul în care chistul
- Sângerează
- Prezintă rupturi (un chist care se rupe poate provoca dureri severe și sângerări interne)
- Prezintă semne de modificări care indică cancer
- Prezintă răsuciri (un chist mare poate face ca ovarul să se deplaseze din poziția pelviană obișnuită. Acest lucru crește probabilitatea unei îndoiri dureroase a ovarului, numită torsiune ovariană).
- Comprimă organele vecine . Se întâmplă când chistul devine mai mare. Acest lucru poate provoca constipație (compresie intestinală), urinare frecventă (comprimarea vezicii urinare) sau comprimarea venelor (edem).
- Prezintă infecție. Aceasta se numește infecție ovariană. Poate apărea în urma unei rupturi a chistului sau în urma unei puncții a chistului. Sunt necesare intervenții chirurgicale și tratament cu antibiotice.
În timpul sarcinii, complicațiile cu chisturile ovariene sunt mai frecvente.
Chisturile ovariene și infertilitatea: între mit și adevar
Există puține cazuri în care chisturile ovariene pot fi asociate cu scăderea fertilității:
- Endometrioamele. Aceste chisturi ovariene pot fi asociate cu probleme de fertilitate.
- Sindromul ovarului polichistic; această afecțiune este marcată de numeroase chisturi ovariene mici, menstruație neregulată și niveluri ridicate ale anumitor hormoni. SOP contribuie la unele probleme de fertilitate ale femeilor. Cu toate acestea, cu excepția cazului în care sunt deosebit de mari, polichisturile nu cauzează probleme de fertilitate.
- Chisturile funcționale
- Chistadenoamele
- Chisturile
Chisturile ovariene și impactul lor asupra vieții sexuale
Într-adevăr, actul sexual poate deveni dificil din cauza chisturilor ovariene. Potrivit specialiștilor, există trei posibile boli, afecțiuni și sindroame care ar putea declanșa dureri în timpul penetrării.
Acestea sunt sindromul ovarului polichistic , endometrioza și fibromul uterin. În orice caz, primul sfat, dacă ai disconfort și durere în timpul actului sexual, este să mergi imediat la medic și să vorbești deschis despre cum te simți.
Sex dureros: ovarul polichistic
În acest sindrom, chisturile sunt create în ovar, deoarece ovarele nu funcționează corect.
Chisturile ovariene pot provoca dureri pelvine și, prin urmare, pot fi legate de durere în timpul actului sexual, explică un studiu privind rezultatele sănătății și calității vieții.
În urma diagnosticării, medicul recomandă pastile contraceptive deoarece pot reduce nivelul de testosteron și totodată simptomele legate de masculinizarea cosmetică (hirsutism).
În concluzie:
Chistul ovarian este, în mare parte, benign, mai ales dacă este descoperit întâmplător în timpul unei ecografii. De obicei, dispare de la sine în câteva săptămâni până la câteva luni. Cu toate acestea, în rare ocazii, în aproximativ 5% din cazuri, un chist ovarian poate fi canceros. Prin urmare, este esențial să faci controale regulate și să urmărești îndeaproape evoluția unui chist observat în timpul unei ecografii. Chisturile ovariene care cresc în dimensiune sau devin dureroase necesită de obicei o intervenție chirurgicală.