Ce înseamnă întârziere în dezvoltare
Primele luni de bebelușenie sunt copleșitoare pentru majoritatea mămicilor. Combinația dintre hormoni, lipsa somnului, tandrețea și delicatețea unui nou născut, bucuria primului zâmbet sau grijile aduse de plânsul necotrolabil, cauzat din te miri ce motive, pot fi pur și simplu prea mult.
Dintre toate acestea, cea mai dificilă pare a fi comparația cu alți copii. Sigur, unii sunt mai sociabili, alții par să fie mai mobili, unii dau semne că vor fi foarte vorbăreți, dar ce faci când puiul tău pare în urmă față de copiii de aceeași vârstă? Unde ceri ajutor?
Ce te face să crezi că al tău copil are nevoie de diagnostic?
Fiecare copil se dezvoltă în ritm propriu, are caracteristici unice fiecăruia și adesea, face progrese uimitoare, de la lună la lună, cu minimă stimulare. Cu toate acestea, sunt câteva reacții care ar trebui să pună semne de întrebare oricărui părinte responsabil:
- Nu răspunde când e strigat. Uneori, copiii aleg să nu răspundă pentru că pur și simplu nu vor sau fac ceva mult mai interesant. Semne de întrebare trebuie să apară când pur și simplu, pare să nu audă absolut nimic.
- Nu comunică. Comunicarea nu înseamnă doar cuvinte, ci se poate comunica prin gesturi, sunete. Dacă copilul este total absent sau indiferent, şi comunică doar prin urlat, atunci ar trebui să apară ceva semne de întrebare.
- Merge greu, nu poate ține jucării în mână. Întârzierea în dezvoltare poate apărea și în aria motrică și pare că rămâne în urmă în ceea ce înseamnă dezvoltarea fizică.
- Apare autoviolența. Se lovește, se trântește, pur și simplu, la primul semn de frustrare, preferă să se lovească decât să gestioneze altfel emoțiile puternice.
- Are multe stereotipii/obsesii/anxietate. Un copil care scutură mânuțele sau se leagănă necontrolat, dacă se înfuriază dacă nu se fac lucrurile exact cum îi place lui, dacă nu tolerează decât puține feluri de mâncare sau prezintă multe frici inexplicabile, atunci micuțul ar avea nevoie de o evaluare a unui specialist.
Cărui medic îi ceri expertiza atunci când observi întârzieri în dezvoltarea copilului?
Primul medic care ar trebui să fie informat asupra comportamentului atipic al celui mic este medicul de familie. Acesta, în urma unei evaluări preliminare, poate trimite micul pacient la neurolog sau psihiatru pediatric. Aceștia, împreună cu intervenția unui psiholog clinician, pot da acest diagnostic în urma unei evaluări complexe.
Ce înseamnă întârziere în dezvoltare?
Dintre toate diagnosticele psihiatrice, acesta de întârziere în dezvoltare este unul care se poate recupera în procent foarte mare. În esență, acest diagnostic înseamnă că micuțul se dezvoltă mai lent pe una dintre următoarele arii:
- Motor
- Cognitiv
- Limbaj
- Socializare
- Autoservire
Uneori, în unele cazuri, micuțul poate avea o întârziere globală în dezvoltare, ceea ce înseamnă că vârsta lui cronologică și cea mentală nu sunt la același nivel. Adică se poate ca micuțul care are 3 ani cronologici, să aibă 2 ani din punct de vedere mental.
Cum se tratează această tulburare?
Kinetoterapeutul, logopedul, psihologul comportamental sau psihoterapeutul poate lucra asupra ariei specifice de specialitate, sau pot forma o echipă, în cazul întârzierii globale în dezvoltare.
Oricare ar fi metoda de abordare, specialistul elaborează un plan de lucru pentru terapie, iar pentru rezultate garantate, familia trebuie să aplice aceleași metode, respectând recomandările specialiștilor. Pentru ca recuperarea să fie rapidă și de durată, familia are nevoie de ghidaj pentru a înțelege importanța continuării terapiei și acasă, pentru că, în definitiv, micuțul stă mai mult acasă, decât în cabinetul specialistului.
Succesul recuperării este influențat de mulți factori: dedicația familiei, profesionalismul specialiștilor și potențialul copilului. Important este să încercăm toți și să vedem interesul superior al copilului.