Mantrele pe înțelesul tuturor
Așa cum ne descrie DEX-ul (Dicționarul explicativ al limbii române), mantra este o formulă sacră cu valoare magică și educativă, în unele practici și religii orientale (yoga, budism, hinduism, tantrism), care are rolul de a educa gândirea în sens pozitiv și care este utilizată cu precădere în meditație.
Mantra provine din limba sanscrită, una din primele indo-europene scrise și rezultă din alăturarea a două cuvinte man – a gândi și tra – unealtă.
Dupa cum se poate observa, ne preocupă din ce în ce mai mult practicile spirituale care se extind, suntem din ce în ce mai conștienți de puterea pe care o are verbalizarea și rostirea cu voce tare a unui adevăr, a unei certitudini, a unei dorințe. Dacă ne ducem spre originile ei, putem spune că mantra stă la baza tradiţiilor religioase, a scripturilor şi a rugăciunilor. Sigur că poate fi dificil ca în orice început să crezi că mintea ta poate folosi cuvântul, drept uneltă de lucru pentru a-ți fi de ajutor. Unii o pot numi chiar rugăciune, pentru că și acolo ceri, și acolo direcționezi gândul să îți fie de folos încrezându-te însă, nu în puterea ta, ci într-un ajutor divin.
Gândiți-vă la o mantră – un cuvânt sau o frază pe care o repeți în timpul meditației – ca un instrument care te ajută să îți eliberezi mintea. Poate face o mare diferență, mai ales dacă ai probleme de concentrare sau întâmpini dificultăţi de relaxare.
Mulți oameni consideră că utilizarea unei mantre poate spori gradul de conștientizare și poate îmbunătăți concentrarea. Deoarece te ajută să te concentrezi, ar putea duce la rezultate îmbunătățite nu doar pentru meditație.
Beneficiile mantrelor
Poți medita în mai multe moduri, nu există o singură abordare „corectă”.
- creșterea conștiinței de sine
- stres redus
- un sentiment mai mare de calm
- creșterea compasiunii pentru sine
- o perspectivă mai pozitivă
Concentrare sporită
Meditația nu vine ușor pentru toată lumea și mulți oameni consideră că este nevoie de timp și practică pentru a menține concentrarea. O mantră poate ușura acest lucru prin reducerea gândurilor ”rătăcitoare”. Dacă repeți o mantră, în cap sau cu voce tare, această mantră îți va ocupa gândurile și te va ajuta să previi deviația. Acest lucru poate fi util mai ales dacă mintea ta tinde să rătăcească mult atunci când încerci să meditezi.
Modificări ale creierului
Potrivit unui studiu din 2012 , mantra în meditație ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății creierului. După 8 săptămâni de meditație Kriya Kirtan, un tip de meditație kundalini care implică mantra, 15 adulți mai în vârstă care se confruntau cu probleme de memorie au avut creșteri ale fluxului sanguin cerebral și ale funcției cognitive.
Aceste modificări ale creierului par să conducă la:
- o stare de spirit îmbunătățită
- anxietate redusă
- mai puțină oboseală
- îmbunătățirea memoriei vizuo-spațiale și verbale
Control mai bun asupra respirației
Repetarea unei mantre în timp ce meditezi te poate ajuta, de asemenea, să găsesti un ritm de respirație natural. Poate dura ceva timp pentru a te obișnui cu practicile de meditație. Potrivirea respirației cu mantra poate face acest proces mai ușor și te poate ajuta să te simți mai relaxat în același timp. Dacă te poți simți copleșit de gândul de a trece prin toate afirmațiile, mantrele și citatele inspiraționale, relaxează-te pentru a învața și a profita de ceea ce aceste mantre simple pot aduce în viața ta – strălucire, pace interioară și echilibru, prin simpla armonizare a energiilor fiecăruia.
Cele 7 chakre principale
Se consideră că omul comunică cu mediul înconjurător prin intermediul chakrelor, acestea fiind niște centre energetice dispuse de-a lungul coloanei vertebrale, în număr de șapte. Ele asigură un permanent schimb de energii subtile care au rolul de a mijloci comunicarea în orice situație. Din fiecare chakra radiază un anumit număr de canale energetice cunoscute în tradiția yoghină sub numele de petale sau spițe energetice.
1.Muladhara – Chakra rădăcinii -”Eu sunt”
Este legată de instinct, securitate, supraviețuire și de asemenea de potențialitatea umană. Culoarea ei reprezentativă este roșu. Problemele majore atunci când există un dezechilibru energetic la acest nivel implică sexualitatea, dorința și obsesia. Elementul de bază al chakrei rădăcină, cea mai mică dintre toate cele șapte chakre, caută să găsească fundamentele noastre și să implementeze securitatea stărilor emoționale și fizice. Cu dorința de a ne consolida conexiunea cu pământul și de a ne consolida relația cu caracteristicile noastre naturale, echilibrarea chakrei rădăcinii poate fi consolidată cu puternică mantra „Eu sunt”.
2. Svadisthana – Chakra Sacrală – ”Eu simt!”
Problemele majore legate de Svadisthana sunt relațiile, violența, dependențele, nevoile emoționale de bază și plăcerea. Fiziologic, Svadisthana guvernează reproducerea, mental guvernează creativitatea, emoțional guvernează bucuria și spiritual guvernează entuziasmul. Strâns legată de emoțiile noastre, senzualitatea și căutarea plăcerii, mantra pentru chakra sacrală este tot ceea ce ne facilitează să devenim cuplați cu sentimentele noastre, de aici și mantra „simt”. Reflectată ca element de apă, această chakră – atunci când este echilibrată – își concentrează energia asupra mișcării cu ușurință și grație, astfel încât să putem fi mai expresivi creativi și stabili emoțional.
3.Manipura – Chakra Plexului Solar ”Eu fac!”
Culoarea care îi corespunde Manipurei este galben. Problemele majore guvernate de Manipura sunt chestiuni de putere personală, frică, anxietate, formarea unei opinii, introversiune, și tranziția din emoții de bază și simple la complexe. Din punct de vedere fiziologic, Manipura guvernează digestia, mental guvernează puterea personală, emoțional guvernează expansivitatea, și spiritual guvernează tot ce înseamnă creștere și dezvoltare. Elementul de foc al plexului solar reflectă rolul său în canalizarea puterii tale autentice pentru a inspira și a radia din interior spre exterior. În calitate de inițiator al acțiunii, al impulsului personal și al aducerii direcției către viața voastră, revigorarea acestei chakre este stimulată cu rostirea adevărului în mantra „Eu fac”.
4. Anahata: Chakra inimii -”Eu iubesc!”
Nu ar putea exista decât o singură mantră care să rezoneze cu auto-compasiunea și centrul feminin al chakrei inimii și, desigur, este „Iubesc”. Elementul aerian al chakrei inimii ne permite să facem o pauză, reflectând și conectându-ne la virtuțile inimii, aducând în același timp frumusețe mai mare și bucurie în viața noastră. Anahata Chakra este sediul Sinelui Divin (Atma). În imaginea simbolică Anahata Chakra este un Lotus cu douăsprezece petale. Acestea reprezintă calitățile divine ale inimii, cum ar fi fericirea, pacea, armonia, iubirea, înțelegerea, empatia, claritatea, puritatea, unitatea, compasiunea, bunătatea și iertarea. Cu toate acestea, Centrul Inimii este, de asemenea, centrul emoțiilor și a sentimentelor. În imaginea simbolică sunt două triunghiuri suprapuse în formă de stea. Vârful unui triunghi este orientat în sus, iar vârful celuilalt triunghi este orientat în jos. Atunci când energia Anahata Chakra curge în sus spre conștiința spirituală, sentimentele noastre sunt exprimate ca iubire pură, divină și devotament. Cu toate acestea, în cazul în care conștiința noastră se îndreaptă în jos spre sferele de pasiune lumești, emoțiile noastre devin confuze și dezechilibrate. Atunci ne copleșește dorința, gelozia, tristețea și disperarea. O altă putere care rezultă din Anahata Chakra este puterea de a-ți îndeplini dorințele. Atunci când dorești ca o dorință să fie îndeplinită, concentrează-te pe ea în inima ta. Cu cât mai pură este Anahata Chakra, cu atât mai repede dorința va fi îndeplinită.
5.Vishuddha- Chakra gâtului – ”Eu vorbesc! ”
Elementul sonor eteric al chakrei gâtului reflectă rolul său de conducător al oricărei comunicări. Pe măsură ce chakra care întărește expresia individualității tale, echilibrarea centrului gâtului ne ajută să îmbrățișăm întunericul și lumina din fiecare dintre noi, polarizând dualitatea în care trăim cu toții. Pentru a verbaliza complet și a ne exprima adevărul nostru, punem putere mantrei chakrei gâtului „Eu vorbesc
6.Ajna –Chakra celui de-al treilea ochi -”Eu văd!”
Ajna numită și „chakra celui de-al treilea ochi” este legată de glanda pineală care ne poate informa, care face previziuni, intuind. Glanda epifiză este o glandă fotosensibilă care produce hormonul melatonină care controlează somnul și trezirea. Aspectul intern al Ajnei este legat de accesul intuiției. Din punct de vedere mintal, Ajna e legată de conștiința vizuală. Din punct de vedere emoțional, Ajna e legată de claritate la un nivel intuitiv. Conexiunea interioară a chakrei al treia ochi ne permite să vedem posibilitățile infinite care există în fiecare dintre noi. Prin urmare, mantra celui de-al treilea ochi este „Văd”. Reflectând intuiția noastră și înțelepciunea înnăscută, acest element eteric de lumină ne permite să percepem dincolo de ochii noștri fizici, dar necesită o doză mare de încredere în sinele nostru pentru a fi în deplină expresie.
7. Sahasrara-Chakra Coroanei -”Eu înțeleg!”
Sahasrara este considerată a fi chakra purei conștiințe. Se spune că rolul ei este similar hipofizei, care secretă hormoni pentru comunicarea cu restul sistemului endocrin, și care se conectează cu sistemul central nervos prin hipotalamus. Este chakra care se pare că ar avea rolul principal în baza fiziologică a conștiinței.
La înălțarea celor șapte chakre, coroana ne leagă de tărâmuri dincolo de propriul nostru sine și de o stare de conștiință superioară. În acordarea chakrei coroanei, ne cufundăm în practica spiritualitații și ne întoarcem la unicitate prin elementele conștiinței eterice. Deși aceasta poate fi o călătorie extinsă pentru a începe, mantra pentru chakra coroanei reflectă încrederea care trebuie acordată în continuarea căutării de a învăța mai multe cu cuvintele „ Eu înțeleg”.
Poți folosi următoarele mantre care ar putea fi folosite în orice moment pentru a însufleți calitățile conținute în vibrația lor.
- Shanti (shan tee): pentru a restabili pacea și armonia
- Anandam (aan un baraj): pentru a restabili bucuria interioară și mulțumirea.
Atunci când sunt folosite și înțelese corect, mantrele au puterea de a da impulsuri subconștientului, făcând în așa fel încât obiceiurile vechi, negative care te blocau să fie înlocuite cu unele noi, care să te ajute să evoluezi, să te dezvolți. Ceea ce mantra te poate ajuta să faci este să abordezi viața într-o manieră simplistă, să dai la o parte complicațiile pe care mintea ta le creionează zilnic în calea ta, și în felul acesta prin redescoperirea simplității, să fii atent la tine, la nevoile tale și la ceea ce te face cu adevărat fericit.