Tot ce trebuie să știi despre cistoscopie
Cistoscopia este denumirea unei proceduri medicale minim invazive, care presupune vizualizarea în mod direct a interiorului uretrei și a vezicii urinare. Această procedură se realizează cu ajutorul unui instrument endoscopic optic, care are denumirea de cistoscop. Această intervenție poate fi aplicată atât femeilor cât și bărbaților, și poate avea scopul stabilirii unui diagnostic sau scop curativ. Cistoscopul este extrem de util în a înțelege exact problemele care pot să apară la nivelul aparatului urinar inferior, fiind de mare ajutor și pentru a trata leziuni urologice ale uretrei și ale vezicii urinare.
Cistoscopia ajută la examinarea tractului urinar și este recomandată pacienților care resimt tulburări ale tractului urinar, care întâmpină probleme structurale ce favorizează blocarea fluxului de urină sau alte neplăceri din acest punct de vedere. Fiind o procedură minim invazivă, nu sunt necesare anumite pregătiri speciale. Cistoscopia poate fi realizată sub anestezie locală, dar în caele mai multe cazuri se desfășoară sub anestezie generală. Anestezia generală este folosită în special în situația bărbaților, pentru că procedura le poate creea un disconfort crescut spre deosebire de femei.
Ce este cistoscopia?
Folosind cistoscopia, medicul poate examina mucoasa uretrei și a vezicii urinare. Cistoscopul este un aparat care are formă tubulară și care dispune de o camera video. Acest aparat se introduce în uretră, avansând apoi înspre vezica urinară. Procedura poate fi realizată la cabinet, nefiind nevoie de internare. Medicul poate folosi un gel anestezic pentru amorțirea uretrei sau poate să sedeze pacientul.
Tipul cistoscopiei care va fi efectuate depinde de motivul pentru care a fost recomandată această intervenție. În cazul în care este vorba despre una exploratorie, durata procedurii este de aproximativ 30 de minute. De cele mai multe ori, pacientul primește rezultatul cistoscopiei imediat după intervenție, mai puțin atunci când este vorba despre o puncție – biopsie. În acest caz, stabilirea unui diagnostic este amânată până la interpretarea rezultatelor de laborator.
Cistoscopia este considerată o metodă minim – invazivă pentru că nu este traumatizantă. În situația în care pacientul este emotiv, este recomandat ca procedura să se desfășoare într-un spital și să i se administreze anestezie generală. În acest fel, eventualele traume de ordin psihic pot fi evitate cu succes. În cazul în care resimțiți dureri în timpul urinării sau urinați foarte des, este esențial să ajungeți de urgență la un consult medical pentru a evalua la timp situația și pentru a putea preveni agravarea simptomelor. De asemenea, dacă remarcați sânge în urină trebuie să mergeți cât mai rapid la medic.
De ce este efectuată cistoscopia?
Medicul poate recomanda efectuarea unei cistoscopii pentru a diagnostica, a monitoriza și a trata afecțiunile uretrei și ale vezicii urinare. Este o procedura extrem de utilă în investigarea cauzelor simptomelor pe care pacientul le resimte. Poate fi vorba despre sânge în urină, incontinență urinară, dureri la urinare sau vezica super activă. Cu ajutorul cistoscopiei, medicul poate de asemenea să determine cauzele infecțiilor frecvente ale tractului urinar. În situația în care infecția tractului urinar este activă, cistoscopia nu poate fi efectuată.
Tot cu ajutorul cistoscopiei pot fi diagnosticate afecțiuni ale vezicii urinare, așa cum sunt cancerul de vezica urinară, pietrele la rinichi (calculii urinari), sau inflamația vezicii urinare – cistita. De asemenea, cistoscopia poate fi folosită în tratarea afcetiunilor vezicii urinare. Prin cistoscop se introduc anumite instrumente speciale cu ajutorul cărora pot fi îndepărtate tumori de foarte mici dimensiuni, situate la nivelul vezicii urinare. Cistoscopia este utilă și în diagnosticarea prostatei mărite. Cu ajutorul acestei proceduri se poate identifica îngustarea uretrei la nivelul prostatei și se poate stabili că aceasta este mărită.
În același timp cu efectuarea cistoscopiei, medicul poate să realizeze încă o procedură. Această poartă denumirea de uretroscopie și presupune folosirea de către medic a unei sonde de mici dimensiuni, care îi permite să examineze canalele prin care urina circulă de la rinichi inspere vezica urinară.
Pregătirea pacientului pentru cistoscopie
Înaintea intervenției, pacientul trebuie să se programeze pentru un consult la un medic chirurg. Trebuie să îl informeze pe medic în legătură cu absolut toate afecțiunile pe care le are și cu toate tratamentele pe care le urmează. Este esențial ca pacientul să urmeze întocmai recomandările specialistului în ceea ce privește pregătirea preinterventiei. Va fi nevoie de efectuarea unor analize, de investigațîi suplimentare sau de tratamente medicamentoase. Pacienților le este interzis să consume orice aliment cu minim șase ore înainte de intervenție, indiferent că vorbim despre produse lichide sau solide. De asemenea, tutunul și alcoolul trebuie evitate înaintea efectuării cistoscopiei. Tot înaintea realizării procedurii, pacientul va primi formulare de acord informat, pe care trebuie să le completeze și să le semneze înaintea intervenției.
Documentele medicale necesare pacientului constau în rezultatele analizelor de laborator, pe care le poate solicita chirurgul. De asemenea, dacă este cazul, acesta poate să ceară investigațîi imagistice (RMN, radiografie, CT, ecografie). Se poate ca medicul să ceară și niște investigații paraclinice, că de exemplu o electrocardiogramă.
Cât durează intervenția?
Cistoscopia simplă, care se realizează în ambulatoriu, are o durată de aproximativ 15 minute. În situația în care cistoscopia se realizează la spital, pacientul fiind sedat sau anesteziat general, procedura durează undeva între 15 minute și o jumătate de oră. Pentru cei mai mulți dintre pacienți intervenția decurge după cum urmează. Pacientul trebuie să își golească vezica, apoi să se întindă pe masa de operație cu fața în sus. Cel mai probabil, tălpile îi vor fi așezate pe un suport pentru a permite genunchilor să stea îndoiți. Atunci când sunt folosite sedative, pacienții sunt somnoroși și relaxați în timpul efectuării procedurii, însă rămân conștienți. Cei care sunt anesteziați general nu vor fi conștienți în timpul cistoscopiei. Ambele variante se pot administra în mână, intravenos.
Pe uretra se va aplica un gel cu efect de amorțire pentru a preveni durerile care pot să apară atunci când medicul introduce cistoscopul. După ce acest gel își face efectul, în câteva minute, medicul va introduce cistoscopul cel mai subțire în uretră, cele mai mari fiind utile pentru a recolta țesut sau pentru a introduce instrumente chirurgicale către vezică. Lentila din vârful cistoscopului permite medicului să observe ca printr-un telescop interiorul vezicii urinare și a uretrei.
Pentru ca imaginile să poate fi proiectate pe un ecran, se poate ca medicul să atașeze o camera video specială, de dimensiuni foarte mici, deasupra lentilei cistoscopului. Chirurgul urmează să umple vezica urinară cu soluție sterilă, lichid care destinde pereții și permite medicului să observe mai exact situația. Odată cu umplerea vezicii, pacientul va simți nevoia să urineze și va putea să o facă odată cu încheierea intervenției. În timpul cistoscopiei, medicul poate să preleveze mostre de țesut pentru analize de laborator și poate efectua, de asemenea, și alte proceduri dacă sunt necesare.
Recomandări după cistoscopie
După realizarea intervenției, pacientul își pote relua fără probleme activitățile de zi cu zi. În cazul în care a fost efectuată anestezie generală sau sedare, este necesar că persoana respectivă să rămână în sala de recuperare până la epuizarea efectelor medicamentelor. Având în vedere că riscurile unor traumatisme sau ale unor efecte adverse sunt foarte mici în urma efectuării cistoscopiei, complicațiile severe în timpul procedurii sau după sunt destul de rare. Există posibilitatea că unii pacienți să resimtă o ușoară jenă la nivelul uretrei și să fie nevoie să urineze mai des, însă aceste probleme vor dispărea de la sine după aproximativ o zi de la intervenție.
Eventualul disconfort poate fi ameliorat prin aplicarea unei comprese la deschidera uretrei. O baie caldă poate iar să ajute, însă doar dacă medicul nu recomandă explicit evitarea acestei alternative. Este bine de asemenea că pecientul să bea suficientă apă – ideal ar fi să bea câte o jumătate de litru în prima și în a două oră de după cistoscopie.
Riscurile și complicațiile ce pot apărea în urmă cistoscopiei
Nu se întâmplă foarte des, însă uneori, în timpul efectuării cistoscopiei, în tractul urinar sunt introduși germeni care provoacă infecția. În vederea prevenirii unei posibile infecții, medicul poate să recomande administrarea de antibiotice, atât înainte cât și după efectuarea procedurii. Vârsta avansată poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea unei infecții în urmă cistoscopiei. Fumatul sau o anatomie neobișnuită a tractului urinar sunt alți factori de risc ce pot genera de asemenea infecții după efectuarea cistoscopiei.
Există posibilitatea să apară sânge în urină după cistoscopie, în unele situații putând să se ajungă chiar și la hemoragie severă, însă acestea sunt cazuri foarte rare. Se poate ca unii pacienți care au nevoie de această procedură să acuze dureri în zona abdominală sau senzații de arsura în timpul urinării, după efectuarea cistoscopiei. Sunt simptome moderate de cele mai multe ori și încep să se reducă de la sine după realizarea procedurii.