Sarcina în sezonul rece- remediu pentru o imunitate corespunzătoare
În sezonul rece când imunitatea gravidei este scăzută, cel mai frecvent apare răceala sau tusea care nu sunt niciodată binevenite. Sunt doua simptome incomode pentru că nu se poate lua în siguranță medicamente uzuale fără prescripție medicală pentru ameliorarea simptomelor. Există în medie peste 200 de viruși care provoacă simptome ale răcelii obișnuite. Răceala poate să dureze una până la doua săptămâni, deși o tuse poate dura până la trei săptămâni. Gravidele trebuie să știe că răcelile sunt cauzate de un virus și nu de bacterii, astfel că antibioticele nu ajută la îmbunătățirea stării de sănătate.
Mai ales pe parcursul sarcinii se indică un stil de viață sănătos, cu o dietă hrănitoare, cu lichide consumate în cantități mari, un somn odihnitor, exerciții fizice regulate, îi vor oferi o protecție adecvată mamei împotriva răcelii. Un consum echilibrat de alimente reprezintă o sursă importantă de vitamine și minerale de care mama are nevoie.
Ce poate consuma mama în sezonul rece?
Gravida poate consuma în sezonul rece plante precum echinaceea, care sunt indicate în prevenția răcelilor și care duc la creșterea imunității. Femeia însărcinată poate lua un supliment zilnic de vitamina C, care o împiedică să răcească sau o poate ajuta ca simptomele să dureze mai puțin. Vitamina C îmbunătățește răspunsul natural al organismului la infecțiile prin furnizarea organismului cu o doză mare de antioxidanți pentru combaterea bolilor. Luarea unui supliment cu zinc de îndată ce răceala se instalează, poate reduce durata.
Apa sărată acționează ca un decongestionant nazal umezind pasajele nazale curățând mucusul acumulat din nări și calmând țesutul nazal inflamat. Experții consideră că o irigație nazală salină poate fi utilizată în siguranță pentru ameliorarea congestiei nazale în timpul sarcinii, deoarece acestea sunt complet nemedicale.
Condimentele aromatice sporesc deschiderea căilor respiratorii superioare, facilitând îndepărtarea mucusului prins acolo. Împreună cu ceaiul fierbinte, supa de pui contribuie la îmbunătățirea funcționării de protecție în căile nazale protejând în continuare organismul de viruși și bacterii nedorite.
Cercetările actuale au descoperit că supa tradițională de pui conține o serie de substanțe benefice susținând vindecarea mai rapidă a infecțiilor tractului respirator superior. Adăugarea de condimente precum salvie, piper și sare întărește capacitatea organismului de a inhiba neutrofilele, astfel că activitatea chimiotoxică a neutrofilelor este asociată cu răspunsul corpului mamei la infecții.
Curcuma a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru tratarea răcelii obișnuite, fiind o alternativă sigură în timpul sarcinii. Proprietățile găsite în turmenic pot duce la creșterea imunității și pot fi eficiente pentru a ușura durerile de gât și inflamațiile nazale.
Necesitatea de a consuma lichide devine mult mai mare, cu cât sistemul imunitar al mamei este ocupat să lupte cu o infecție precum răceala obișnuită. Gravida trebuie să se hidrateze, deoarece acest lucru ajută la subțierea secreților corpului, facilitând eliminarea mucusului și reducerea congestiei.
În timpul sarcinii, imunitatea gravidei funcționează într-un ritm mai lent. Acest răspuns imun diminuat este un mecanism natural și necesar al corpului pentru a preveni sistemul imunitar să țintească fătul în creșterea de anticorpi. Gravidele ajung să suporte greu această imunitate compromisă, deoarece în această perioadă este foarte ușor să contracareze o răceală sau o tuse care poate dura mai mult decât dacă nu ar fi însărcinată. Aceste modificări ale sistemului imunitar pot afecta de asemenea plămânii și inima femeii, făcând-o mai susceptibilă la boli severe care apar din cauza gripei.