Impactul aparitiei unui copil asupra vietii de cuplu
Provocarea pe care o lanseaza aparitia unui nou membru
Pentru femeile dornice sa devina mame, noul rol matern reprezinta un prilej de bucurie in viata acestora. Instinctul matern dezvoltat le ajuta sa gestioneze aducerea pe lume a unui copil in mod adecvat si cu toata bucuria.
Pentru femeile care fie au fost luate oarecum pe nepregatite de sarcina, fie nu si-au dorit sa ramana insarcinate, nasterea copilului nu este un eveniment privit cu foarte mult optimism.
Daca ar fi sa ne referim la implinirea proaspetei mamici, aceasta se resimte in functie de gradul ei de disponibilitate in ceea ce priveste ingrijirea si dragostea oferite copilului. Avand in vedere faptul ca un nou-nascut presupune alocarea a foarte mult timp din partea mamei, este lesne de dedus faptul ca activitatile personale si de destindere ale proaspetei mamici vor fi intr-o masura mai mica sau mai mare compromise.
Toate acestea se intampla deoarece, mai ales in primele luni de viata, copilul are nevoie permanenta de mama sa si de tatal sau pentru satisfacerea nevoilor sale biologice.
Impactul aparitiei unui copil asupra vietii de cuplu
Statutul si rolul de parinte aduc cu ele o multime de beneficii, dar si o multime de dezavantaje. Acest lucru face ca mama sau tatal sa se simta neadecvat fata de rolul de parinte. Tumultul de trairi emotionale negative si anxioase poate determina pierderea controlului in principal al mamei, dar nu este exclusa nici pierderea controlului de catre tata.
Evident ca aceste afecte negative vor influenta negativ si relatia de cuplu, cu implicatii puternice asupra satisfactiei conjugale si sexuale. In cazul mamicii, riscul instalarii depresiei postnatale este destul de ridicat. Aceasta afectiune psiho-afectiva va atrage dupa sine si diminuarea libidoului acesteia, in primul an de viata al copilului. Se pare ca acele cupluri care au o relatie bazata pe incredere, respect si dragoste reciproca se bucura mai intens de venirea pe lume si de ingrijirea copilului. Astfel ca relatia de cuplu nu este dezechilibrata prin prisma faptului ca bebelusul poposeste pe un teren sanatos.
Cealalta fateta a monedei este reprezentata de acei parinti care nu au o relatie de cuplu pozitiva, ci dimpotriva, au parte de o relatie de cuplu conflictuala in care comunicarea fie lipseste cu desavarsire, fie este una deficitara. In acest caz, nasterea unui copil va fi profund perturbatoare pentru cei doi parinti care se confrunta deja cu un amalgam de probleme.
Despre asumarea rolului de parinte…
Asa cum stim cu totii, o relatie de cuplu frumoasa se bazeaza pe complementaritate. Acest lucru inseamna fuziunea gandurilor, sentimentelor, nevoilor si dorintelor in asemenea masura incat satisfactia relationala sa se afle deasupra liniei de plutire.
Venirea pe lume a unui copil simbolizeaza o noua experienta de viata. Astfel ca fiecare partener de cuplu ar trebui sa-si asume in mod responsabil statutul de parinte. Pentru aceasta este nevoie de o mobilizare interioara puternica. Acest lucru va face diferenta in ceea ce priveste atitudinea celor doi, atat a unuia fata de celalalt, cat si a amandurara fata de copil. In esenta, este vorba despre dezvoltarea unei relatii de cuplu stabile si echilibrate.
Se poate intampla sa existe momente critice si tensionate. Aceste momente sunt normale si inerente avand in vedere nivelul de stres indus de aparitia a inca unui membru in familie. Va recomand sa fiti puternici si sa incercati sa treceti peste astfel de momente. Satisfactia nu va intarzia sa apara. Va veti multumi mai tarziu!
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei