Te simti pregatita pentru maternitate?
Pledoarie pentru maternitate…
Nasterea unui copil este un miracol. Un nou inceput ni se dezvaluie. Mamele din intreaga lume pot confirma sentimentul de fericire trait atunci cand isi strang la piept copilul. Lumea incepe sa se vada cu alti ochi. Prioritatile unei mame devin altele, preocuparile si responsabilitatile se schimba si, cu toate acestea, implinirea personala a femeii se dezvolta precum o samanta sadita intr-un sol fertil.
Ei bine, dragelor, pentru femeie ziua nasterii bebelusului ei este cea mai incarcata din punct de vedere emotional.
Te simti pregatita pentru maternitate?
Asumarea cu responsabilitate a statutului si rolului matern este un fenomen complex si mereu intesat de noi sensuri. Maternitatea, privita ca o experienta de viata provocatoare, poate fi considerata o inalta scoala a vietii care te invata cum sa relationezi, cum sa iti dezvolti punctele forte ale personalitatii si cum sa iti reajustezi spatiul psihologic detinut pana in clipa in care ai devenit mama.
Ei bine, provocarea nu este usoara. Este nevoie de un grad de maturizare psiho-emotionala ridicat. Femeile care indeplinesc aceasta conditie, cea a maturitatii, vor indeplini cu succes rolul matern. Pe langa toate aceste aspecte psihologice, mai exista si considerentul biologic al problemei dezbatute, si anume ceasul biologic.
Conform studiilor de specialitate, nivelul de fertilitate al femeii atinge punctul culminant intre varsta de 22 si varsta de 26 de ani, iar sansele de a ramane insarcinata scad semnificativ in jurul varstei de 35 de ani si accelerat catre 40 de ani.
Mame din intamplare vs mame pregatite
In Romania, se poate observa expansiunea fenomenului maternitatii adolescentine, cele mai multe tinere fiind necasatorite si nedorindu-si copilul. Copiii care prezinta cel mai mare risc de a fi abandonati se inregistreaza, de regula, la mamele cu varsta sub 20 de ani.
A fi mama din intamplare presupune aducerea pe lume a unui copil in mod neplanificat. Insa, se ridica intrebarea: “Statutul de mama biologica este acelasi cu cel de mama activa, care isi ingrijeste copilul cu devotament si dragoste?”
Tocmai de aceea este atat de importanta maturitatea psiho-emotionala. Femeile care sunt echilibrate din punct de vedere psiho-emotional sunt mai pregatite pentru asumarea statutului si rolului matern.
Vreau sa devin mama! De ce?
Instinctul matern presupune multa disponibilitate afectiva fata de ceilalti, grija, protectie si spirit de sacrificiu. Evident, pentru ca maternitatea sa fie dezvoltata, este nevoie ca aceasta sa fi fost deja integrata prin prisma identificarii cu un model feminin matern pozitiv, propria mama sau o persoana de substitutie. Cu alte cuvinte, mama, bunica sau o alta femeie semnificativa din viata femeii sa fi fost perceputa pozitiv ca model demn de urmat.
Insa, dincolo de existenta unui instinct matern dezvoltat, mai exista o categorie de femei care isi doresc sa devina mame prin prisma sperantei ascunse ca acest lucru le va face mai iubite de cei din jur si mai rasfatate, ceea ce le va propulsa in centrul atentiei.
Alte femei simt un vid interior si cred ca un copil, cu dragalasenia si dragostea lui, le va ajuta sa-l umple si sa le faca sa se simta implinite. Tu vrei sa devii mama? Esti pregatita sa faci acest pas important in viata ta?
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei