Vaccinul anti-COVID-19 și sarcina
În ultimele luni, întreaga populație a asistat la numeroase dezbateri legate de vaccinarea populației contra COVID-19, afecțiunea care a marcat și a schimbat viața întregii planete.
Ce este vaccinul și cum funcționează un vaccin?
Vaccinul este o modalitate eficientă și sigură prin care corpul uman este protejat de afecțiunea pentru care este vaccinat. Vaccinul determină producția de anticorpi (particule care protejează organismul ), astfel încât organismul este protejat în cazul în care ia contact cu germenele respectiv.
Există mai multe tipuri de vaccinuri și mai multe căi de administrare, cel mai des întâlnite fiind vaccinul viu atenuat, vaccinul inactivat, vaccinul recombinat și foarte des menționat în această perioadă, vaccinul de tip ARN, din ultima categorie făcând parte vaccinul anti-COVID-19. Căile de administrare sunt intramusculară, orală sau intranazală.
Înainte de a rămâne însărcinată, pacienta se poate adresa medicului obstetrician sau medicului de familie pentru a afla mai multe detalii legate de vaccinurile pe care le poate efectua și la ce distanță de administrare este recomandat să rămână gravidă, pentru a reduce cât mai mult riscurile; de exemplu din momentul administrării vaccinului ROR (anti- Rubeolă, Rujeolă, Oreion), perioada de contact sexual protejat este recomandat să fie de minim 4-6 săptămâni.
Dacă deja ești însărcinată, lista vaccinurilor nu este lungă: primul recomandat este vaccinul anti-gripal (cel injectbil – inactivat, nu cel intranazal – care este viu atenuat) și vaccinul diftero-tetanic / anti-tetanos, care pot fi administrate în siguranță pe perioada sarcinii. O dilemă majoră a aparut la nivel internațional în cazul vaccinului anti-COVID-19:
Se poate administra vaccinul anti-COVID-19 în siguranță la pacientele gravide?
Așa cum am precizat anterior, vaccinul anti-COVID-19 conține o particulă ARN care determină producția de proteine (anticorpi) capabile să protejeze organismul de virus sau în cazul contactării virusului, la o formă mai ușoară a bolii.
Niciun studiu efectuat anterior lansării unui vaccin nou (inclusiv anti-COVID-19) adresat populației generale, nu a inclus gravide, însă tehnica folosită în obținerea vaccinului și urmărirea ulterioară a acestora poate prezice siguranța administrării vaccinului la pacientele gravide.
La nivel internațional și național au fost numeroase dezbateri care au vizat administrarea vaccinului anti-COVID-19 la gravide și concluzia a fost aceeași – se poate administra la pacientele gravide, după explicarea riscurilor și beneficiilor, asemenea oricărui pacient, făra a dezvolta reacții adverse diferite față de populația generală.
În România, în acest moment sunt disponibile 3 tipuri de vaccin anti-COVID-19, cu eficiență comparabilă, însă cu o diferență în ceea ce privește distanța de administrare între cele 2 doze – la 21 zile distanță, la 28 de zile distanță și la 2 luni distanță. În perioada dintre cele 2 doze, gravida nu este protejată și poate contacta virusul și dezvolta COVID-19, de aceea insist asupra continuării folosirii măsurilor de protecție atât între cele 2 doze, cât și 10 zile de la efectuarea rapelului (administrarea celei de-a doua doze) – utilizarea măștii, a dezinfectantului, evitarea mijloacelor de transport în comun, evitarea aglomerației și distanțarea socială.
După administrarea fiecărei doze a oricărui vaccin, pacienta este rugată să rămână în unitatea medicală unde i-a fost administrat vaccinul, pentru supraveghere medicală, în cazul apariției unei reacții adverse acute de tipul șocului anafilactic, situație medicală urgentă care impune intervenție din partea cadrelor medicale.
Reacțiile adverse resimțite de gravidă nu diferă de cele ale populației generale – cele mai frecvente fiind durere la locul de injectare, frison, febră, cefalee. În cazul apariției durerii locale, se recomandă evitarea masării zonei și aplicarea de comprese reci, local; în cazul persistenței durerii, se poate administra antitermic, la nevoie, fără a face abuz. În cazul apariției febrei, frisonului și/sau a cefaleei, se recomandă de asemenea, administrarea, la nevoie, a unui antitermic, fără a depăși doza recomandară zilnic, hidratare largă ( apă, ceai ) și odihnă. În cazul persistenței simptomelor, gravida poate apela la medicul de familie sau la sfatul medicului obstetrician.
Vaccinul nu reprezintă victoria în fața COVID-19 însă este un pas extrem de important. Cu pași mici putem readuce parte din ceea ce consideram normaliltate înainte de anul 2020. Vaccinul este o unealtă de care ne putem folosi pentru a ne putea îmbrățisa din nou, pentru a putea călători, pentru a putea servi masa cu mai mult de 6 persoane. Decizia e doar a noastră!
Sunt aici să te ajut, dar lucrăm în echipă!