Opțiuni de tratament după un test Papanicolau anormal
Examenul Babeș-Papanicolau reprezintă un test de screening al cancerului de col uterin, ceea ce implică verificarea unei patologii sau a unor modificari care se pot transforma în boala înainte de apariția simptomelor. Femeilor care au început viața sexuală le este recomandat acest examen de rutină, chiar dacă se simt bine și nu au simptome. Screeningul ne poate ajuta să găsim modificări ale celulelor cervicale, astfel încât femeia să primească îngrijirea adecvată și tratamentul corespunzător de care are nevoie pentru a se menține sănătoasă.
Ce indică testul Babeș-Papanicolau anormal
Testul Babeș-Papanicolau colectează celule cervicale și analizează modificările cauzate de HPV, care se pot transforma în cazul în care nu sunt tratate în cancer de col uterin, poate detecta de asemenea infecții sau inflamație. Trebuie să ținem cont ca majoritatea femeilor care au rezultat anormal la testele de screening cervical, nu au cancer. De cele mai multe ori modificările care apar la examenul Babeș-Papanicolau sunt cauzate de anumite tipuri de papilomavirus uman sau HPV. Anumite tipuri de HPV au fost legate de cancerul de col uterin, de aceea testele Babeș-Papanicolau regulate sunt importante.
Anumite comportamente sexuale, cum ar fi contactul sexual fără prezervativ sau mai mulți parteneri crește riscul de a lua HPV, deci implicit Babeș –Papanicolau anormal. Fumatul sau scăderea imunitații crește riscul de a avea modificări celulare la nivelul colului uterin. Menopauza aduce cu sine modificări celulare naturale care pot duce la modificărea testului.
În urma unui test anormal medicul curant poate recomanda efectuarea unei colposcopii. Colposcopia poate include efectuarea unei biopsii. Adică o mica bucată de țesut cervical va fi îndepărtată sau o procedură numită chiuretaj endocervical va fi efectuată pentru a preleva o probă de țesut anormal de la nivelul colului uterin. Aceste celule cervicale sunt apoi verificate la microscop pentru a se stabili un diagnostic.
CIN (neoplazie intraepideliala cervicala) este termenul folosit pentru descrierea celelor cervicale anormale, care au fost găsite pe suprafața colului uterin după o biopsie. CIN este clasificat pe o scală de l la 3 în funcție de cât de anormal arată celulele la microscop și cât de mult țesut cervical este afectat. Modificările L-SIL observate la un test Babeș –Papanicolau pot fin CIN II, CIN II\III sau CIN III. Modificările CIN I sunt leziuni cervicale usoare, care de obicei se pot vindeca de la sine și nu întodeauna au nevoie de tratament.
Modificările CIN II sunt tratate prin îndepărtarea celulelor anormale, trebuie tratate ca să nu progreseze în CIN III . Modificările CIN III trebuie tratate imediat cu excepția cazului în care sunteți gravidă.
Tratamentul dupa un test Babeş-Papanicolau anormal
Tratamentele care se impun în urma unui examen citologic anormal, depinde de modificările care apar. Femeile care prezintă modificări ușoare nu au nevoie de tratament, deoarece schimbările celulare revin la normal pe cont propriu. Există câteva tratamente diferite care ajută la îndepărtarea zonei anormale, avantajul acestor tratamente este că bucată de țesut cervical pe care medicul o îndepărtează poate fi trimisă la examen microscopic.
Tratamente excizionale folosite pentru îndepărtarea celulelor anormale:
- conizația: se îndepărtează o secțiune în formă de con, care sa înglobeze țesutul anormal. Această procedură necesită anestezie generală și se efectuează în spital.
- LEEP (excizie) : se îndepărteaza țesut anormal cu ajutorul unei bucle de sârmă, prin care trece curentul electric. Această procedură necesită anestezie locală și durează doar câteva minute și pacienta este trează în momentul intervenție.
Tratamente ablative folosite pentru îndepărtarea celulelor anormale:
- crioterapie: cu ajutorul unei sonde speciale se distruge țesutul anormal pentru înghețarea acestuia. Durează doar câteva minute și nu necesită anestezie.
- terapia cu laser: cu ajutorul unui laser se poate distruge prin ardere țesutul anormal. Această procedură se face sub anestezie generală și se realizează în spital sau în ambulatoriu.
Chirurgical-îndepărtarea uterului
În cazul în care femeia se află la menopauză sau are copii și modificările sunt severe la nivelul colului, medicul poate recomanda scoaterea acestuia.
Dupa astfel de proceduri pot să apară sângerări și secreții mai abundente timp de 4 săptămâni. Nu se recomandă utilizarea tampoanelor sau a contactului sexual pentru a scădea riscul de infecție.