Cancer ovarian: simptome, tratament
Cancerul ovarian se devoltă în țesuturile ovarului. Ovarele produc hormoni sexuali feminini și celule sexuale (ovule). Cancerul ovarian poate să apară la nivelul celulelor de suprafață ale ovarelor sau la nivelul altor țesuturi ale ovarelor. Cancerul care se dezvoltă în epiteliul ovarian are denumirea de cancer ovarian epitelial, iar cel care apare la nivelul altor țesuturi se numește cancer ovarian non-epitelial. În cazul celor mai multe dintre femeile dignosticate cu cancer ovarian, este vorba despre cel epitelial. În situația femeilor cu cancer ovarian non-epitelial, există două tipuri de tumori: cele stromale de cordoane sexuale și cele cele cu celule germinale maligne.
Dintre toate tipurile de cancer cunoscute, cancerul ovarian este al șaptelea cel mai frecvent. De asemenea, este a șaptea cauză de mortalitate în rândul femeilor. Trebuie reținut și faptul că, dintre femeile care au fost diagnosticate cu cancer ovarian, aproximativ 50% au împlinit deja vârsta de 60 de ani. Cifrele confirmă că și femeile tinere pot să fie afectate de cancerul ovarian, mai ales de cel non-epitelial.
Cauze și factori de risc în cancerul ovarian
Specialiștii nu au reușit să înțeleagă până în prezent foarte clar care sunt cauzele declanșării cancerului ovarian. Trebuie să avem în vedere că acest tip de cancer poate include mai multe feluri de tumori ovariene maligne iar cauzele care le favorizează apariția pot fi diferite. De asemenea, este important să reținem faptul că factorii de risc pot crește posibilitatea de apariție a cancerului însă nu este obligatoriu să îl și cauzeze. Se poate ca anumite persoane care prezintă mai mulți factori de risc să nu se îmbolnăvească de cancer ovarian niciodată, iar alte persoane, în cazul cărora factorii de risc sunt aproape inexistenți, să ajungă să totuși să dezvolte cancer ovarian.
Una dintre cauze poate fi îmbătrânirea. Riscul de apariție a cancerului ovarian este mai mare în situația femeilor care au înaintat în vârstă și al căror ADN suferă modificări în țesuturile ovariene. Cu fiecare zece ani care trec, riscul de apariție a cancerului ovarian este mai crescut. Printre factorii care pot favoriza declanșarea acestui tip de cancer se numără și istoricul familial în ceea ce privește cancerul ovarian sau cel de sân. De asemenea, inclusiv numărul de copii născuți, intervențiile chirurgicale ginecologice, alăptatul sau contraceptivele orale combinate se pot număra printre factorii declanșatori ai cancerului ovarian.
Cancer ovarian: simptome
În primul stadiu al bolii, cancerul ovarian nu este anunțat de simptome numeroase sau foarte evidente. În general, primul indiciu îl reprezintă umflarea unuia dintre ovare. În situația în care avem de-a face cu un cancer ovarian într-un stadiu mai avansat, simptomele pot să includă dureri la nivelul abdomenului și al picioarelor, scădere sau creștere rapidă în greutate sau umflarea abdomenului. Balonarea este un efect al acumulării de fluide produse de tumoare.
Simptomele pot să includă și greață sau indigestie, urinări frecvente, scurgeri vaginale sau sângerări vaginale anormale. În situația în care este depistat în stadiu incipient, ca și în cazul altor tipuri de cancer, canerul ovarian poate fi ameliorat și tratat cu succes. Din nefericire, de cele mai multe ori, acest tip de cancer este diagnosticat abia atunci când boala a avansat deja. Unul dintre motivele diagnosticării târzii este și acela că simptomele sunt neclare și apar abia atunci când boala a evoluat.
Diagnosticul de cancer ovarian
Pentru ca medicul să poată stabili diagnosticul de cancer ovarian va fi nevoie de o ecografie abdominală sau transvaginală, ceea ce presupune folosirea ultrasunetelor pentru crearea unei imagini clare a ovarelor. Pentru diagnosticarea cancerului ovarian mai poate fi nevoie de o tomografie computerizată sau rezonanță magnetică nucleară (RMN).
Medicul poate solicita și test de sânge pentru a măsura markerul tumoral CA-125. Alte proceduri utile în diagnosticarea cancerului ovarian pot fi biopsia și laparotomia sau laparoscopia.
Cacer ovarian: tratament
Pentru ca tratamentul de cancer ovarian să fie eficient este nevoie să se țină cont de mai mulți factori, ca de exemplu felul tumorii și dimensiunea acesteia, precum și alte caracteristici. Se poate proceda la o intervenție chirurgicală prin care să se îndepărteze tumoarea ovariană și alte organe din jur în situația în care acestea au fost afectate. Poate fi vorba despre trompele uterine sau despre uter, iar înlăturarea acestora constituie primul pas al tratamentului.
Pentru a trata cancerul ovarian se poate apela inclusiv la radioterapie și chimioterapie, proceduri care și-au demonstrat eficacitatea în distrugerea celulelor canceroase.
Evoluție, complicații, profilaxie
Atunci când cancerul ovarian este diagnosticat la timp și tratat corespunzător, rata de supraviețuire după cinci ani este de aproximativ 90%. Totul este că boala să fie descoperită înainte că tumoarea să depășească ovarul. Din cauza faptului că simptomele nu sunt evidente în primele etape ale cancerului ovarian, doar aproximativ 19% dintre cazuri sunt depistate încă de la început. În situația în care neoplasmul ovarian este diagnosticat în stadiul al treilea sau după, rata de supraviețuire se reduce semnificativ, până la aproximativ 29%.