Cancerul endometrial: simptome, tratament
Cancerul endometrial este cel mai des întâlnit tip de cancer uterin și începe de la nivelul endometrului, adică al mucoasei din interiorul uterului. Pentru ca șansele de a depista din timp cancerul endometrial să fie mai mari, ideal ar fi că femeile să se informeze în legătură cu simptomele comune ale acestei boli și să afle care sunt factorii de risc ce pot favoriza declanșarea ei. Cu cât diagnosticarea se face mai devreme, cu atât opțiunile pentru tratarea pacientei sunt mai diverse.
În cele mai multe dintre cazuri, cancerul endometrial se manifestă la femei care sunt la menopauză, în general după împlinirea vârstei de 45 de ani. Cu toate acestea, dintre pacientele cu cancer endometrial, 30% nu au împlinit încă vârsta de 40 de ani. Vârsta medie a femeilor diagnosticate cu acest tip de cancer este de 60 de ani. Spre deosebire de cancerul de col uterin, care se formează în colul uterin, cancerul endometrial se dezvoltă în corpul uterului. Un alt tip de cancer care se poate forma în corpul uterului este sarcomul uterin, care se dezvoltă în miometru (mușchiul uterului) sau în alte țesuturi ale uterului.
Ce este cancerul endometrial
Sistemul reproductiv al femeilor poate fi afectat de cancer, iar cancerul uterin este forma cel mai frecvent întâlnită. În situația în care apar modificări ale structurii celulelor sănătoase de la nivelul uterului și acestea cresc peste limita normală, începe să se formeze tumoarea. Există două feluri de tumori: cele benigne – care nu se răspândesc în restul organismului, și cele malingne – care se răspândesc și în alte țesuturi. Fibromul, de exemplu, este o tumoră benignă care se dezvoltă la nivelul mușchiului uterului. Pe peretele care căptușește uterul pot să apară structuri anormale care au denumirea de polipi.
Atunci când țesutul endometric (căptușeala interiorului uterului) poate fi observat în afara uterului sau a altor organe, diagnosticul este cel de endometrioză. O altă afecțiune, care poartă numele de hiperplazie endometriala, presupune un număr mare de celule și structuri glandulare la nivelul sprafetei endometrului. În cancerul endometrial sunt două feluri principale de tumori maligne. În aproximativ 80% dintre cazurile de cancer uterin este vorba despre adenocarcinom. Acesta se formează din celulele endometrului, de aici denumirea de cancer endometrial. Tratamentul recomandat va fi stabilit în funcție de localizarea cancerului, de stadiul în care se află și de gradul în care s-a extins.
Cauze și factori de risc în cancerul de endometru
Printre cauzele care pot declanșa cancerul de endometru se numără și factorii ereditari. În 5% dintre cazuri, factorii genetici contribuie la formarea cancerului endometrial. De cele mai multe ori este asociat și sindromul Lynch, care poate fi asociat și altor tipuri de cancer, ca de exemplu cel renal, cel colorectal, ovarian sau al vezicii. Vârsta este încă un factor de risc ce poate duce la declanșarea cancerului de endometru, cele mai predisupse fiind de regulă femeile care au trecut de vârsta de 50 de ani.
Obezitatea este una dintre cauzele principale în formarea cancerului endometrial. Estrogenul este un hormon care favorizează declanșarea acestui tip de cancer, iar țesuturile adipoase în cazul persoanelor obeze produc o cantitate mai mare a hormonului respectiv. Aproximativ 70% dintre pacientele cu cancer de endometru au probleme din cauza greutății corporale. Femeile care consumă constant alimente bogate în grăsimi și care fac prea puțină mișcare, sunt mai predispuse îmbolnăvirii. De asemenea, există un risc mai mare de îmbolnăvire și pentru femeile care au urmat un tratament cu radiații sau al acelora cărora li s-a administrat tratament cu estrogen.
Cancerul endometrial: simptome
Simptomul care apare la aproximativ 90% dintre pacientele cu cancer endometrial este sângerarea vaginală. Pot să apară sângerări anormale între ciclurile menstruale și pot să apară schimbări anormale în zona vaginului. Durerile din zona pelvisului și cele care se manifestă în timpul contactului sexual pot fi și ele simptome ale cancerului de endometru.
În situația în care apar dureri în timpul micțiunii, eventual însoțite și de hematurie (prezența sângelui în urină), există posibilitatea să fie simptome ale cancerului endometrial. Este foarte important să vă prezentați pentru un consult medical cât mai urgent în situația în care simptomele enumerate anterior își fac apariția, pentru a putea avea cât mai multe opțiuni de tratament și mai multe șanse ca acesta să fie eficient.
Diagnosticul de cancer de endometru
Examinarea ginecologică este utilă pentru a determina cu exactitate unde se află tumoarea și cât de mare este, sau dacă a început să se extindă către alte organe.
Pentru ca disgnosticul de cancer endometrial să fie cu siguranță cel corect, va fi nevoie de o biopsie. Mai exsita și alte metode de diagnosticare, ca de exemplu ecografia transvaginala și sonohosterografia. Medicul poate sugera și o tomografie computerizată (CT), colonoscopie, RMN sau clismă cu substanță de contrast.
Cancerul endometrial: tratament
În situația în care ați fost diagnosticată cu cancer de endometru este esențial ca medicul oncolog să stabilească pașii pe care trebuie să ii urmați pentru tratament. Una dintre alternative poate fi histeroctomia, intervenție chirurgicală care presupune îndepărtarea uterului. În perioada post – operatorie, tratamentul poate să se bazeze atât pe medicamente cât și pe radioterapie.
De cele mai multe ori, intervenția chirurgicală urmată de radioterapie constituie un tratament eficient pentru femeile cu cancer endometrial. În situația pacientelor cu acest tip de cancer în stadiu avansat, sau în situația celor la care boala recidivează, pe lângă radioterapie este nevoie și de chimioterapie. În situația în care pacienta nu este capabilă din punct de vedere medical să treacă printr-o intervenție chirurgicală sau să urmeze un tratament pe bază de radiații, terapia cu progesteron se poate dovedi utilă.