Sterilet: ce avantaje are și ce riscuri implică montarea lui
Dincolo de părerile pro sau contra folosirii steriletului ca metodă de contracepție, trebuie să știți că acest dispozitiv intrauterin crește în popularitate. Steriletul este la fel de eficient ca o vasectomie, dar spre deosebire de o vasectomie, este o metodă contraceptivă complet reversibilă. Aceste dispozitive intrauterine reduc semnificativ riscul de sarcină nedorită și elimină posibilitatea unei erori umane care vine cu administrarea unei pilule contraceptive sau folosirea prezervativelor.
Atât steriletul de curpru cât și cel pe bază de hormoni au aceeași acțiune: atacă și distrug spermatozoizii. Cel mai frecvent utilizat este steriletul de cupru care reduce mişcarea spermatozoizilor.
Farmaciştii Catena recomandă IUB Ballerine, cea mai inovatoare metodă de contracepție intrauterină, fără hormoni, care are o eficienţă de peste 99% timp de până la cinci ani. Datorită caracteristicilor sale, acest sterilet se adaptează la forma uterului și oferă o experiență confortabilă femeilor.
Ce este steriletul?
Dispozitivele intrauterine sunt dispozitive mici, sub forma literei „T” plasate în uter pentru a întrerupe procesul de inseminare. Steriletul reprezintă o metodă de contracepție de lungă durata, cu riscuri și complicații minime.
Tipuri de sterilet
Există două tipuri de sterilet: cel din cupru și cel pe bază de hormoni
Steriletul din cupru face dificilă implantarea ovulelor fertilizate în uter. Steriletul pe bază de cupru are o acțiune imediată, astfel încât poate fi o opțiune atunci când este necesară contracepția de urgență. Steriletul din cupru poate preveni sarcina până la 10 ani și, eventual, mai mult.
Beneficiile steriletului din cupru:
- steriletul din cupru este sigur chiar și pentru persoanele care nu pot utiliza contraceţia pe bază de hormoni.
- un sterilet din cupru are o acțiune imediată, având o eficienţă de peste 90% când se montează în maximum 5 zile de la contactul neprotejat.
- este mai ieftin pe termen lung.
- poate fi folosit și în perioada alăptării.
- oferă confort și nu incomodează cu nimic actul sexual.
- nu îngrașă
- oferă protecție de la 5 la 10 ani.
Contraindicații pentru sterilet din cupru:
- alergia la cupru
- sângerări între menstre
- crampe abdominale
- menstruaţii mai abundente și mai dureroase.
- boala Wilson
- Nu protejează de infecțiile cu transmitere sexuală
Steriletul pe bază de hormoni conține un hormon sintetic numit levonorgestrel, progestogen, regăsit în multe din pilulele contraceptive, care are rolul de a îngroșa mucusul cervical, subţiind mucoasa din jurul uterului pentru a opri implantarea unui ovul fertilizat. Similar cu pastilele hormonale contraceptive, steriletul hormonal poate inhiba ovulația.
Beneficiile steriletului pe bază de hormoni:
- are o eficienţă de 99%.
- reglează menstruația
- reduce riscurile apariției anumitor tipuri de cancer: cancerul endometrial.
Contraindicații pentru steriletul pe bază de hormoni:
- sensibilitate a sânilor
- dureri de cap
- greaţă
- modificări ale dispoziției
- creștere în greutate
- acnee
- anumite boli hepatice
- trombofilie
- nu protejează de infecțiile cu transmitere sexuală
Avantaje sterilet
- Steriletul reprezintă una dintre cele mai populare metode contraceptive, în special pentru contracepția reversibilă pe termen lung, fiind ușor de montat și de îndepărtat.
- Este extrem de eficient, cu o rată de succes de 98-99% pe parcursul a minimum cinci ani de utilizar.
- Poate fi folosit de aproape orice femeie, inclusiv nulipare.
- Nu interferează cu actul sexual.
- Este potrivit pentru femeile care alăptează.
- Fertilitatea revine imediat după întrerupere.
- Poate fi utilizat de femeile care iau orice tip de medicament.
- Nu este asociat cu cancerul niciunui organ, spre deosebire de contracepția hormonală
- Nu provoacă creșterea în greutate.
- Nu afectează dispoziția sau dorința sexuală.
- Este mai ieftin, după costul inițial de inserție, nu mai există costuri timp de 3 până la 10 ani.
Este, de asemenea, potrivit pentru femeile care nu pot utiliza contraceptive care conțin estrogeni, cum ar fi:
- Femeile cu istoric de tromboembolism venos.
- Femeile cu accident vascular cerebral, infarct miocardic sau alte forme de boală arterială.
- Femeile cu diabet
- Femeile care au migrene
- Femeile de peste 35 de ani care fumează mult.
Riscuri sterilet
Înainte de montarea unui sterilet, este foarte important un consult ginecologic amănunțit, medicul stabilind dacă steriletul poate fi montat în siguranță, dacă femeia nu prezintă leziuni la nivelul colului uterin.
- Menoragia este un efect advers frecvent, la fel ca și dismenoreea și polimenoreea. Acestea sunt și principalele motive pentru întreruperea dispozitelevlor intrauterine.
- Nu oferă nicio protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.
- Există un risc de infectare uterină în timpul inserării steriletului, în termen de 20 de zile de la procedură. Acest lucru este crescut dacă femeia este predispusă la infecții transmisibile sexual.
- Expulzia dispozitivului intrauterin poate apărea în special după sau în primele trei luni de la inserție. Acest caz este cel mai la femeile nulipare sau la cele care au făcut procedura post-partum sau post-avort. Sângerările abundente favorizează expulzia accidentală a dispozitivului intrauterin.
- Perforația uterină poate apărea la 0,1% dintre femei în timpul inserției, din cauza amplasării greșite.
- Montarea steriletului nu este indicată în cazul unui istoric de sarcină extrauterină.
- Boala inflamatorie pelvină.
- Boala Wilson;
- Steriletul hormonal poate avea efecte adverse: grețuri, dureri de cap, balonare, tromboză, sensibilitate a sânilor, modificări de dispoziie, care se ameliorează treptat, după ce se obișnuiește corpul.
Montare sterilet
Montarea unui sterilet nu este dureroasă și se poate face sub anestezie locală printr-o manevră relativ simplă care se poate efectua în cabinetul de consultații. Procesul durează în jur de 10 minute, iar cel mai bun moment pentru a-l introduce este în ultimele zile de menstruație, când colul uterin este dilatat.
Steriletul este recomandat dacă femeia nu prezintă leziuni la nivelul colului uterin și nu este diagnosticată cu boală inflamatorie pelvină.
Înainte de montarea unui sterilet, este recomandat un consult ginecologic amănunțit în baza efectuării unui test Papanicolau și cultură secreție vaginală.
Extracție sterilet
Extracția dispozitivului intrauterin poate fi manevrată oricând, atunci când femeia își dorește să rămână însărcinată, fertilitatea revind la normal imediat după înlăturarea dispozitivului sau dacă se confruntă cu alte probleme: sângerări abundente, dureri de cap severe, durere, infecție cu transmitere sexuală.
Extracția steriletului este, de obicei, mai puțin dureroasă decât introducerea acestuia, iar procedura durează 5 minute. Este important să fii atentă la corpul tău și la semnalele pe care acesta ți le dă după extracția steriletului. Adresează-te de urgență medicului dacă prezinți următoarele simptome:
- crampe și dureri severe de burtă;
- durere și sângerare în timpul actului sexual;
- febră, frisoane;
- modificări ale secretiei vaginale;
- sângerări vaginale abundente.