Infecția cu citomegalovirus
Citomegalovirusul este un virus destul de des întâlnit, care poate afecta atât oamenii cât și animalele. Gazda naturală pentru acest tip de virus o reprezintă primatele. În cazul în care apare la oameni, citomegalovirusul generează un sindrom asemănător mononucleozei infecțioase, cunoscută și ca „boală sărutului”. În acest caz, pacientul nu va avea simptome asociate faringitei acute. Infecția cu citomegalovirus se poate transmite prin transfuzii de sânge sau plasmă, prin contact sexual sau prin salivă, atunci când are loc un transplant de organe iar donatorul este infectat. De asemenea, infecția cu citomegalovirus se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, sau după naștere, prin laptele matern.
Citomegalovirusul mai este cunoscut și sub denumirea de „herpes uman de tip 5”, sau, prescurtat, CMV. Este un virus care poate afecta aproape orice om, iar odată ce acesta este infectat va păstra virusul în corp pentru tot restul vieții. Majoritatea celor infectați cu citomegalovirus nici măcar nu știu că așa stau lucrurile, pentru că situațiile în care provoacă probleme persoanelor sănătoase sunt foarte rare.
Pentru că ştiu că îţi doreşti tot ce este mai bun si vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 22% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catena, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catena, cu gândul la sănătatea ta.
Despre perimenopauză – informații generale
Perimenopauza este anunțată de cicluri menstruale neregulate și definește perioada de tranziție către menopauză. Perimenopauza mai este cunoscută și sub denumirile de „premenopauză” sau „menopauză de tranziție”. Menstrele neregulate pot debuta aproximativ în jurul vârstei de 40 de ani, însă ar putea apărea chiar și după împlinirea vârstei de 35 de ani. Această perioadă „de tranziție” are o durată de medie de aproximativ 3 – 4 ani, dar sunt și cazuri când poate să dureze doar câteva luni. Se pot întâlni situații în care perimenopauza se poate întinde chiar și pe o perioadă de aproximativ zece ani.
În timpul perimenopauzei, nivelul de estrogen crește și scade neregulat. Unele dintre simptome pot fi asociate și menopauzei, ca de exemplu uscăciunea vaginală, tulburările de somn sau bufeurile. Perioada perimenopauzei se încheie atunci când trec 12 luni consecutive fără ciclu menstrual, ceea ce reprezintă totodată și debutul menopauzei.
Cauzele infecției cu citomegalovirus
Infectarea cu citomegalovirus are legătură cu virusurile responsabile pentru mononucleoză, herpex simplex sau varicelă. CMV poate să circule chiar și în perioadele în care este inactiv, putându-se reactiva ulterior. În situația în care organismul este sănătos, citomegalovirusul nu trece de starea latentă. Atunci când se activează, virusul poate fi transmis și altor persoane. Acest virus se poate răspândi prin lichide corporale, atât prin salivă, sânge sau urină, cât și prin lapte matern. De asemenea citomegalovirusul se poate răspândi și prin lichide vaginale, spermă sau chiar lacrimi.
Întreținerea de raporturi sexuale fără protecție cu o persoană infectată este una dintre cauzele comune ale infectării cu citomegalovirus. Transfuziile de sânge sau transplantul de organe pot fi și ele cauze ale infectării cu CMV. Dacă o femeie însărcinată are virusul, aceasta îl poate transmite copilului înainte de naștere sau chiar în timpul nașterii. Riscul că virusul să fie transmis către copil este crescut în situația mamelor care au virusul pentru prima dată, spre deosebire de cele în cazul cărora este vorba despre o infecție reactivată.
Simptomele infecției cu citomegalovirus
Cele mai multe persoane infectate cu CMV nu prezintă simptome în cazul în care starea lor generală de sănătate este una bună. Există posibilitatea ca unele persoane adulte să manifeste anumite simptome într-un interval de aproximativ trei până la 12 săptămâni de la momentul expunerii. Printre aceste simptome se numără senzația de neliniște, transpirațiile nocturne, senzația de slăbiciune sau oboseală, febra pentru perioade lungi de timp sau durerile la nivelul gâtului și umflarea ganglionilor. De asemenea, pofta de mâncare poate să scadă și greutatea corporală poate să scadă. Pot apărea și dureri musculare, articulare sau senzație de rigiditate.
Diagnosticul de infecție cu citomegalovirus
Având în vedere faptul că simptomele sunt de cele mai multe ori banale la infectarea cu CMV, medicul poate să stabilească diagnosticul doar după efectuarea unor teste specifice, așa cum este dozarea IgG și IgM sau testele de aviditate, care pot oferi indicii în legătură cu vechimea infecției.
Este foarte important că diagnosticul să fie stabilit cât mai din timp, pentru că infecția poate să aibă un impact major negativ în dezvoltarea fătului sau a nou-născutului.
Evoluție, Complicații, Profilaxie
Sunt și cazuri rare în care citomegalovirusul afectează persoane care au un sistem imunitar puternic, generând complicații intestinale. Poate fi vorba despre diaree, febra sau dureri abdominale. Pot să apară și probleme hepatice sau pneumonie din cauza infectării cu CMV, la fel cum se poate ajunge la complicații ale sistemului nervos.
În încercarea de a preveni infectarea cu CMV, medicii recomandă spălarea cât mai des a mâinilor, practicarea sexului protejat și evitarea consumului de băuturi sau alimente după alte persoane.