Iubire de sine sau egoism?
Iubirea de sine este o atitudine egoistă? Când și cum vedem aceste două concepte atât de prezente în viața de zi cu zi? Fiecare om se raportează diferit la termenii în cauză, poate și pentru că au impresia că sunt identici, sau că unul îl conține pe celălalt. Poate că dacă am clarifica ce reprezintă fiecare am știi mai apoi cum să îi folosim în beneficiul nostru.
Iubirea de sine înseamnă respect pentru propria bunăstare și fericire.
Egoism – (al unei persoane, acțiune sau motiv) se defineşte ca lipsa de considerație pentru alte persoane; preocupat în principal de propriul profit sau plăcere personală. Sinonime: egocentric, egoist, egomaniac, autoconsiderat, absorbit de sine, obsedat de sine, căutător de sine, auto-servit, înfășurat în sine, cu aspect interior, introvertit.
Deci, înțelegerea semnificației acestor concepte / cuvinte este importantă, și cu siguranță, operarea dintr-un loc în care ne gândim la propria noastră bunăstare și fericire este un lucru bun, nu? Sigur, atâta timp cât nu este doar să ne grăbim și să ne satisfacem propriile nevoi „ am nevoie de un masaj şi voi folosi ultimii bani pe care îi mai am pentru a merge să fac un masaj pentru că asta mă va face să mă simt bine și fericită” – pentru că atunci se mută acțiunea de iubire de sine la cea de nepăsare făță de ceilalți, neglijând să mai iei în considerarae ceea ce au nevoie ceilalți (considerația). Înseamnă că, de fiecare dată când profiți sau îți faci o plăcere ție personal, ești egoist? Sau eşti egoist doar atunci când îți lipsește considerația față de ceilalți? Și cum putem lua măsuri care se referă la propriul nostru profit sau plăcere, luând în considerare toate celelalte persoane?
Presupun că aceasta este întrebarea de aur, nu-i așa? Pentru că se pare că, de fiecare dată când profităm, alții tind să „rateze”, sau așa apare „mentalitatea deficitului” ceea ce te face să crezi că greșești. Vedeți, dacă suntem atenți la noi, asigurându-ne că ne sunt satisfăcute nevoile și că suntem responsabili pentru bunăstarea și fericirea noastră, dar facem lucrurile având un respect, o considerație, un gând curat, bunătate și iubire pentru ceilalți, atunci beneficiul asociat cu profitul / plăcerea legată de bunăstare sau fericire devine iubire de sine. Şi nu egoism!
Fă lucruri cu dragoste și considerație pentru ceilalți și nu vei mai fi considerat niciodată egoist, chiar dacă tu ești cel care ia ultimii bani pentru a-şi face un masaj ( poate nu este cel mai bun exemplu, dar înțelegi ce vreau să spun!). Mulți oameni văd egoismul și iubirea de sine ca fiind asemănătoare. Însă, dacă privim mai în profunzime vom vedea că există diferențe, cum ar fi cea care ține de motivație!
Iubire de sine versus egoism
Egoismul este motivat de lăcomie. Lăcomia spune că „nu este suficient pentru toată lumea și nu sunt sigur de ceea ce am nevoie când am nevoie, așa că voi lua cât pot în acest moment, chiar dacă nu va mai fi suficient pentru toți ceilalți!”
Iubirea de sine este motivată de acceptare. Acceptarea spune „este ok dacă oamenii sunt diferiți. Atunci când știu că fiecare poate avea plăceri și nevoi diferite, și că în jurul meu există tot ceea ce ne face bine sau ne împlinește, ne-am putea bucura cu toții! Îmi place ceea ce îmi place și este în regulă”. Iubirea de sine radiază spre exterior. Iubirea de sine nu este doar despre sine…
Iubirea de sine este doar iubire și cu cât îți dai ție mai mult, cu atât vei putea să le oferi și altora. O modalitate bună de a compara iubirea de sine și egoismul este să priveșți efectul pe care iubirea ta îl are asupra celorlalți. Dacă ai grijă de corpul tău, energia ta este mai mare pentru a face lucruri cu alții, pentru a te juca cu copiii tăi, pentru a face drumeții cu prietenii. Dacă ai grijă de minte și spirit, poți da sfaturi utile celor dragi. Să te iubeșți va fi un motivator pentru ceilalți din jurul tău, ei îți vor vedea strălucirea și vor deveni inspirați să renunțe la obiceiurile negative.
O altă diferență semnificativă este aceea că egoismul nu se aliniază integrității. Dacă sunt un om egoist, sunt justificat să fiu necinstit atâta timp cît voi obține ceea ce vreau. Pot să-i manipulez pe ceilalți, să îmi refuz acțiunile greșite – orice este nevoie pentru a obține ceea ce simt că este al meu pe bună dreptate. Egoismul spune că trebuie să câștig, în timp ce alții pierd. Egoismul canalizează spre interior. Când ești egoist, ai pierdut capacitatea de a te îngriji într-un mod sănătos și canalizezi vibrații proaste atât către tine, cât și către ceilalți. Persoanele greșite vor fi atrase de tine, provocând o epuizare suplimentară, iar cei care îți sunt apropiați vor dori să se îndepărteze. Îți va fi dor de abilitatea de a simți fericirea pentru ceilalți, deoarece egoismul tău va permite doar concentrarea asupra ta, în modul cel mai negativ.
Iubirea de sine autentică, nu mândria sau egoismul mascat ca iubire, ci iubirea de sine autentică este aliniată cu integritatea. Nu poți ajunge să te accepți pe tine însuți, să-ți ierți trecutul și să ai umilința de a fi cinstit în propriul tău punct de vedere, fără să dezvolți și empatie pentru ceilalți. Nu te poți iubi fără să iubești viața, oamenii sau natura un pic mai mult, pentru că dragostea se extinde pe sine. Iubirea de sine spune că eu câștig, iar ceilalţi câștigă și ei! Există o soluție win-win și mă străduiesc să o găsesc.
Așadar, există unele activități pe care le poate face o persoană egoistă și o persoană iubitoare de sine. Cu toate acestea, motivația și alinierea lor nu ar putea fi mai departe de atât. Semnificativ este faptul că ele influențează lumea din jur în moduri opuse.
Egoismul generează rănire, lipsă, separare și mai mult egoism. Iubirea de sine generează râsul, pacea, acceptarea de sine, libertatea și ușurința de a face lucrurile pentru binele tău și al celorlalți.
De la egoism la iubirea de sine
Mai presus de toate, fă toate lucrurile cu iubire și considerație – dacă iubești și faci lucruri cu energie iubitoare și demonstrezi că te-ai gândit la ceilalți, ai arătat altora respect și bunătate, atunci chiar și acțiunile și motivele ceva mai egoiste sunt văzute diferit.
Ai grijă de sănătatea și bunăstarea ta (sună atât de simplu … dar cu siguranță ai nevoie de o practică și aici!)
Să nu te iubești atât de mult pe tine încât să îi răneşti sau să îi neglijezi pe ceilalți în acest proces.
Dacă există doar o mică resursă financiară (în echipe, familii, comunități), ia-ți timp pentru a lua în considerare cine ar putea avea cea mai mare nevoie de această resursă înainte de a te grăbi să fii tu beneficiar.
Ia-ți timp pentru a scana mediul și a te gândi la nevoile celorlalți (emoțional, financiar, sănătate, bunăstare, fericire).
Contemplă! Ia în considerare! Gândeşte-te la lucruri! Fă toate lucrurile în mod conștient și cu dragoste și bunătate! Uneori gândul este mai puternic…Clarifică azi, citind aici, confuzia cu privire la semnificația iubirii de sine față de egoism, și astfel vei putea aduce mai multă iubire de sine, fără să ai sentimentul de vină în viața ta!