5 sfaturi despre fericire pentru copii și adolescenţi
Fericirea este greu de explicat pentru orice vârstă, pentru orice fel de clasă socială, pentru că, în definitiv, fericirea este un termen ce poate fi însușit de fiecare, în mod diferit. Când copilul începe să întrebe ce e fericirea și cum o poate atinge, un părinte înțelept poate da multe răspunsuri variate, dar iată care sunt cele 5 sfaturi prețioase despre fericire pentru copii și adolescenți:
- Caută fericire în lucrurile mărunte
Din păcate trăim într-o lume în care cei mici sunt învățați să se bucure de lucruri materiale, nu de experiențe, așa că, recomandat e să le dăm exemplul personal în ceea ce privește felul de a savura micile bucurii ale vieții. Arătați același entuziasm la primirea unei flori cum arătați atunci când primiți ceva mult mai scump. Evitați să luați obiectele ca metodă de pedepsire, ci punctați faptul că orice comportament nociv, are repercursiuni negative și pot face rău pe termen lung, chiar pot răni sentimentele celorlalți și buna dezvoltare a propriei persoane.
- Fă ce îți place, indiferent de părerea celorlalți
Copiii sunt foarte ușor influențabili, iar părerea celor din anturaj poate fi mai importantă decât activitățiile care chiar aduc bucurie. E suficientă o glumă nesărată sau puțină ironie ca un copil talentat să renunțe la o activitate care îi poate contura întregul viitor, așa că este foarte important ca cei mici să fie educați să se mai lupte și împotriva vântului pentru a-și păstra convingerile și preferințele, indiferent de „moda” actuală. Orice activitate constructivă, îndeplinită din pasiune, din plăcere, aduce un strop de fericire în viața oricui, iar când vine vorba de adolescenți, astfel de activități pot dicta cursul viitoarei meserii.
- Investește în tine, nu în ceilalți
Suntem ființe sociale și suntem învățați încă de mici să facem tot posibilul astfel încât să ne integrăm, să nu cumva să ne abatem de la tiparele standardizate, să nu deranjăm. Când vine vorba despre adolescenți, aceștia vor să fie înțeleși, să aparțină, să fie parte dint-un colectiv mare, unit, așa că, adesea, fac compromisuri majore pentru anturajul lor. Copiii, pe de altă parte, renunță la micile lor bucurii pentru a-și satisface părinții.
- Nu trebuie să faci ceea ce face lumea
A fi unic este o calitate care nu doar îți aduce satisfacție pe plan personal, dar te și ajută să atragi în jurul tău doar oameni cu care te afli pe aceeași lungime de undă, aveți aceleași preferințe. Din păcate, suntem învățați încă de mici să facem cumva astfel încât să nu fim excentrici, să nu ieșim din rutinele impuse de alții, să nu „ne facem de râs”, să stăm la locul nostru. Sigur, pentru o parte dintre oameni, astfel de viață aduce suficiente satisfacții, dar pentru alți oameni, astfel de viață reprezintă tortură, un destin neîmplinit pentru aparențele impuse de societate.
- Fericirea ta nu trebuie să însemne suferința altcuiva
Cu toate acestea spuse, fericirea și acțiunile tale nu trebuie să ajungă niciodată în situația de a face rău altuia. Nu vorbim aici de dezamăgirea pe care unii ar putea să o invoce, ci de rău fizic, emoțional, în niciun caz nu trebuie să călcăm pe cadavre, dar putem călca pe orgoliile altora. Când vine vorba despre copii, acestora trebuie să li se dea timp pentru a procesa preferințele, trebuie să li se dea ocazia să experimenteze, au nevoie de susținere și de încredere, așa cum doar un părinte poate să ofere.
Alege să faci ce îți place, dar fii asumat, fii sigur pe ceea ce faci și ascultă critica doar de la cel de la care ai primi cu bucurie sfaturile.