Relaxarea în sarcină
Sarcina este o perioadă în care organismul este pus la încercare în diverse moduri, printre care modificarea corpului viitoarei mame, modificarea statusului hormonal, modificarea statusului psihologic. Și dacă persoanele non-gravide sunt stresate, există o listă de motive pentru care gravida are mai multe surse de stres:
Disconfortul primului trimestru – grețuri, vărsături, starea de letargie, somnolență, care îi pot modifica ritmul de viață gravidei. Somnolența în primul trimestru de sarcină este rezultatul nivelului crescut de progesteron, care însă, după primul trimestru de sarcină, intră într-un platou, astfel aceasta reprezintă doar o etapă.
Cel mai important este să nu negi starea “de rău”. Întreabă-ți medicul obstetrician la ce remedii ( alimente, medicamente, suplimente alimentare) poți apela pentru a-ți reduce disconfortul în cazul în care experimentezi greață, vărsături. În cazul somnolenței, nu fi dură cu tine – dormi atât cât îți cere corpul.
Modificarea corpului pe toată perioada sarcinii – inițial, există modificări puțin perceptibile la exterior, dar odată cu avansarea sarcinii, corpul gravidei se schimbă – în primul trimestru de sarcină, poate observa tensiune la nivelul sânilor, apoi creșterea lor în volum, creșterea apetitului, modificări ale tranzitului intestinal, modificări ale aparatului urinar, pentru ca, din al doilea trimestru de sarcină, să constate creșterea în greutate, dificultate la mișcări care anterior erau făcute ușor, fatigabilitate.
Toate modificările care apar în sarcină sunt pentru a pregăti organismul matern să ofere fătului toți nutrienții de care nevoie, să dea naștere și să poată avea grijă de nou-născut. Dacă uneori uiți aceste lucruri și încrederea în tine este scăzută, uită-te în oglindă și dă-ți seama că faci un lucru minunat și corpul tău te ajută, și se schimbă pentru a putea avea o sarcină normală și să aduci pe lume un copil sănătos.
Provocarea psihologică
În primul trimestru de sarcină, gravida se poate confrunta cu schimbări de dispoziție, datorate noului status hormonal, cărora, cu un sistem de suport bine dezvoltat, le poate face față.
Teama de naștere
Atunci când intră în travaliu, de cele mai multe ori gravida consideră că încă nu este pregătită. Ești pregătită – ai purtat 9 luni în burtică o ființă pe care ai așteptat-o cu nerăbdare!
Cum ne putem relaxa în sarcină?
Acestea reprezintă doar căteva exemple de surse de stres ale unei gravide. Există și alte metode ușoare și la îndemână, de eliberare și reducere a nivelului de stres:
- Crearea unui sistem de suport – să ai alături oameni dragi, care te susțin și cărora le poți împărtăși experiența ta. De asemenea, poți să te înscrii la cursuri pentru gravide, în cadrul cărora poți cunoaște persoane cu care poți avea activități relaxante comune.
- Practică sport –în cazul în care nu ai contraindicații de la medical tău obstetrician, poți practica sport până aproape de sfârsitul sarcinii, lucru care te va ajuta la menținerea unui status psihic sănătos, la menținerea unui tonus corporal bun și la naștere – femeile care au practicat sport înainte și în sarcină au avut un travaliu mai scurt față de populația generală. Poți practica jogging, zumba, înot sau 30 de minute de plimbare în aer liber.
- Practică meditația – o poți face în intimitatea casei. De asemenea exercițiile practicate în cadrul sesiunilor de meditație, în special exercițiile respiratorii, te vor ajuta în travaliu, când cea mai importantă acțiunea este respirația.
- Vorbește cu un specialist – terapeut, psiholog – care poate identifica sursele de stres și te poate ajuta.
Fiecare organism este unic, de aceea, fiecare are modalități proprii de management al stresului – îți poți alege orice activitate care te deconectează de lumea înconjurătoare și temerile ei, pentru că un nivel crescut de stres, constant pe perioada sarcinii, poate predispune gravida la complicații – fătul să nu își atingă greutatea optima ( să dezvolte restricție de creștere intrauterină, cel mai frecvent asocită cu prematuritate și complicațiile ei ), creșterea tensiunii arteriale a mamei ( și complicațiile acesteia – preeclampsia, eclampsie), predispoziție la depresie sau postpartum blues. Ai grijă de tine astăzi, pentru a fi tu și copilul în siguranță!
Sunt aici să te ajut, dar lucrăm în echipă!
Farmaciile Catena sprijină mămicile, dar şi femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, prin oferirea cardului Mama şi Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 22%.