Rolul acidului folic în menstruația abundentă
Menoragia este termenul medical pentru perioadele menstruale cu sângerări anormale – abundente sau prelungite. Deși sângerările menstruale abundente sunt o problemă comună, majoritatea femeilor nu suferă pierderi de sânge suficient de grave pentru a fi definite ca menoragie. Menstruația abundentă este rezultatul unui dezechilibru în nivelurile de estrogen și progesteron. Ca urmare a dezechilibrului, endometrul se dezvoltă în exces provocând sângerări menstruale abundente. Aportul de vitamine care să ajute la îmbunătăţirea fluxului sângerărilor menstruale abundente, administrarea unui tratament adecvat și asistența medicului pot gestiona cu succes perioadele de sângerare abundentă.
Farmaciştii Catena recomandă Multivitamine şi minerale, supliment alimentar de la Naturalis ce conţine o combinaţie echilibrată de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru reducerea oboselii şi a extenuării, îmbunătăţirea tonusului psihic, reglarea activităţii hormonale, funcţionarea normală a glandei tiroide şi a globulelor roşii. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.
Menstruație abundentă – cauze și factori de risc
Deoarece dezechilibrele în nivelurile de estrogen și progesteron sunt adesea întâlnite la adolescente și femei aflate în perioada perimenopauzală, acest tip de sângerare abundenta este destul de frecventă la aceste grupuri de vârstă.
La vârstă adolescenței și cea reproductivă, tinerele se confruntă cu sângerări menstruale anormale sau prelungite din cauza anovulaţiei sau din cauza tulburărilor de coagulare, însă nu trebuie să excludem o sarcină, bolile cu transmitere sexuală, fibroame uterine sau polipi endometriali. Anumite medicamente sau alte afecțiuni medicale (bolile hepatice sau renale) pot provoca menoragie sau menstruație abundentă.
7 din 10 femei care se apropie de menopauză se confruntă cu sângerări anormale. Ciclurile anovulatorii, atrofia endometrului sau a vaginului, polipii endometriali, neoplasmele ulcerative vulvare, vaginale sau cervicale pot sta la baza declanșării sângerărilor abundente, de aceea, această categorie de femei trebuie atent investigată.
Acidul folic ajută în caz de menstruație abundentă?
Suplimentele cu acid folic nu ameliorează menstrele abundente. Sângerările menstruale excesive sau prelungite declanșează anemie – ceea ce înseamnă că nu se produc suficiente celule roșii (eritrocite) care să transporte oxigenul adecvat către celule.
Ce spun specialiștii?
Potrivit unui studiu realizat pe 5386 de femei daneze cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, nu s-a găsit nicio asociere clară între suplimentarea cu acid folic și regularitatea ciclului sau durata și intensitatea sângerărilor menstruale. Concluzii: Suplimentarea cu acid folic a fost invers asociată cu durata scurtă a ciclului menstrual. Această asociere a fost cel mai întâlnită în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, al femeilor nulipare și al femeilor care au folosit atât acid folic cât și vitamine care conțin acid folic.
Acid folic – informații de specialitate
Acidul folic, cunoscut și ca vitamina B9 poate fi procurat din anumite alimente, precum fasole, linte, portocale, cereale integrale, ficat și cele cu frunze verzi, precum broccoli, spanac și varză de Bruxelles. Acidul folic sau folatul este necesar pentru buna funcționare a organismului, fiind implicat în producția de material genetic (ADN) și în alte funcții ale organismului: contribuie la formarea celulelor noi, mai ales a globulelor roșii, previne malformațiile congenitale, susține sistemul nervos, reduce nivelul de homocisteină.
În timpul sarcinii, acidul folic este utilizat pentru a trata anemia megaloblastică și a preveni riscul defectelor de tub neural la bebeluș. Doza uzuală de acid folic în primele 12 săptămâni de sarcină este de 400 micrograme, administrată o dată pe zi. Mai mult, acidul folic ar trebui administrat și înainte de concepție cu o lună, conform recomandărilor medicului, în funcție de analizele de sânge.
Suplimentele cu acid folic și rolul lor în caz de menstruație abundentă
În cazul în care se depistează că anemia este rezultatul menstruaţiilor abundente, se recomandă:
- hemoleucogramă completă
- suplimente cu fier
- vitamine care să conțină acid folic, vitamina C, vitamina B-12 care să ajute la crearea de celule noi, cu precădere a globulelor roșii.