Stiluri diferite de parenting – cum evităm conflictul
Odată cu creșterea interesului față de tot ce înseamnă educarea armonioasă a copilului, s-au delimitat foarte clar tipurile de părinți, felul în care fiecare familie abordează creșterea și educarea copilului, așa că nu e greu de înțeles de ce uneori, se ajunge la neînțelegeri. Întrebarea e: cum evităm conflictele când e vorba despre stiluri diferite de parenting?
Care sunt principalele tipuri de parenting?
- Stilul autoritar – în cazul acestui părinte, copilul este o creatură care trebuie controlată, care nu are niciun fel de părere, iar orice fel de abatere trebuie imediat corectată.
- Stilul permisiv – în opoziție totală cu stilul autoritar, acest stil infantilizează acut copilul, care nu are niciun fel de regulă, pentru care părinții sunt obligați să le ofere ce își doresc, când își doresc.
- Stilul democratic – dintre toate stilurile de parenting, acesta este cel mai echilibrat, având reguli flexibile, alese pentru binele copilului și împreună cu acesta, iar relația dintre cele 2 entități este clară, de cooperare și înțelegere
- Stilul neimplicat – aceștia sunt adesea părinții absenți din punct de vedere emoțional, indeplinind doar nevoile de bază ale celor mici, fără dorință de cunoaștere a copilului, fără legătură formată.
Cum relaționezi armonios cu alte familii care abordează un stil diferit de parenting?
Odată devenit părinte, apare nevoia de a forma prietenii cu oameni care au la rândul lor copii, preferabil de aceeași vârstă cu cel personal, iar pentru că oamenii sunt de diverse credințe și structuri evolutive, rar se întâmplă să aveți în totalitate aceleași abordări.
Cu toate astea, copiii formează prietenii frumoase fără să țină cont de părinții celorlalți și e nociv să stricați o prietenie sinceră între două suflete inocente, doar pentru viziuni diferite. Faceți eforturi suplimentare pentru a evita discuțiile din această arie și orientați-vă către subiecte neutre, simple, care greu ar putea stârni furtuna.
Dacă totuși se întâmplă ca metodele de disciplinare sau de comunicare din acea familie să aibă efecte negative asupra propriului copil, atunci puteți întrerupe legăturile, explicând copilului că nu e vina lui.
Ce faci dacă partenerul este adeptul unui alt stil decât al tău?
O situație total nefericită este aceea în care un copil este crescut de părinți care au păreri diferite despre parenting – se întâmplă mai des decât am crede – și pur și simplu este sfâșietor pentru copil care ajunge să crească divizat și să se poarte total diferit cu cei care i-au dat viață și pe care îi iubește infinit. Pentru a controla astfel de situație, trebuie urmărite următoarele aspecte:
- Trebuie găsită o cale de mijloc. Ideal e ca această discuție să aibă loc înainte de nașterea copilului. Fiecare trebuie să lase de la sine câte ceva pentru binele copilului.
- Niciun conflict în fața copilului. Orice ați avea să spuneți, se spune cu discreție, departe de ochii curioși ai copilului.
- Nu discreditezi celălalt părinte! Celălalt părinte e aliat, nu dușman, iar pentru copil e foarte dureros să audă cuvinte de ocară între părinți.
Cum evităm în general conflictul?
Puțini sunt oamenii care caută conflictul, cei mai mulți fug de acesta, așa că uite câteva tehnici de a evita conflictul:
- Evită subiectul „picant”. Dacă știi că se nasc polemici interminabile, evită pur și simplu conflictul. Ca și cum nu ar exista.
- Schimbă subiectul. Poți spune ”nu vreau să discutăm despre asta„ – un om matur acceptă și respectă cererea ta fără prea mare deranj. Dacă nu se poate, schimbă interlocutorul.
- Să fim de acord că nu suntem de acord. În unele privințe nu o să fim de acord niciodată, așa că hai să acceptăm asta fără mare bătăi de cap. Fiecare are dreptatea lui.
- Detensionează situația cu o glumă sau pur și simplu anunță că nu vrei să continui discuția – ai dreptul să ceri liniștea.
Avem dreptul la discuții liniștitoare, la pace și armonie și avem dreptul să ni se respecte opiniile, așa că dacă discuția nu se poate încheia, prietenia se poate. Te poți lipsi de oameni cu care nu poți discuta.