Cu infertilitatea la psiholog
Chiar daca natalitatea a scazut foarte mult in ultimii ani, aducerea pe lume a unui copil si bucuria de a fi parinte raman unele dintre cele mai mari dorinte ale unei familii. Natalitatea a scazut, in timp ce numarul avorturilor a crescut foarte mult, din nefericire.
Multe femei raman insarcinate cu multa usurinta, desi nu isi doresc acest lucru. La polul opus sunt cuplurile care, desi fac eforturi, nu reusesc sa aduca pe lume un copil. Fie ca este vorba despre el sau ea, sau este problema cuplului, infertilitatea este dureroasa si foarte greu de acceptat.
Infertilitatea de natura psihologica
Trebuie sa stiti ca putem vorbi despre infertilitate numai daca a trecut un an de raporturi sexuale neprotejate, si nu mai inainte. Primul pas in aflarea motivului pentru care un cuplu nu poate avea copii este vizita la medic si investigarea posibilelor probleme pe care le poate avea cuplul. Daca nu sunt probleme din punct de vedere medical, este foarte posibil ca motivul infertilitatii sa fie de natura psihologica. In acest caz se impune o vizita la psihoterapeut.
Bineinteles ca si in cazul in care infertilitatea are o cauza de natura medicala, ar fi de dorit ca cuplul sa mearga si la terapie pentru a gestiona mai bine perioada care va urma. Este nevoie de ajutor pentru a face fata stresului provocat de maldarul de analize si investigatii si apoi pentru a face fata confruntarii cu unele raspunsuri neplacute.
In general, tratamentele pentru fertilitate dureaza chiar si ani, iar rezultatele nu sunt intotdeauana cele asteptate. In acest caz, vizita la psiholog este mai mult decat necesara pentru ca depresia se poate instala cu repeziciune, mai ales in cazul femeilor, atunci cand trebuie sa se confrunte cu esecul.
De asemenea, avem nevoie de psiholog mai ales atunci cand infertilitatea are cauze psihologice. Se poate intampla ca femeii sa ii fie teama de nastere si de a ramane insarcinata. Constient, ea isi doreste un copil, insa la nivel mental exista un blocaj. Femeia nu poate depasi aceasta teama inconstienta si, drept urmare, desi nu exista probleme medicale, nu poate ramane insarcinata.
Alteori, in genograma (arbore genealogic) femeii sau a barbatului, sunt persoane care au ales sa nu aiba copii, sau femei care au nascut in chinuri cumplite, sau familii cu foarte multi copii, sau celibatari convinsi, sau persoane care au ales calea spiritualitatii sau au avut alte orientari sexuale. Toate acestea influenteaza momentul prezent.
Apoi se intampla ca unele femei sa priveasca sarcina ca sfarsitul trupului frumos si feminin si aparitia grasimii inestetice. Sau pot simti ca o femeie insarcinata si o mamica nu pot fi sexi, ci doar mame. Acest fel de a gandi le impiedica sa ramana insarcinate pentru ca felul in care gandim ne influenteaza alegerile si atitudinile mai mult decat am crede.
Bineinteles, nu putem uita de stres. Acesta este un factor foarte important ce ne influenteaza pana si posibilitatea de a aduce pe lume un copil. Un job stresant, o relatie tensionata cu partenerul sau familia, grijile legate de problemele si responsabilitatile care ne coplesesc sunt alti factori care ne impiedica sa ramanem insarcinate cu usurinta.
Asadar, daca nu reusim sa ramanem insarcinate, n-ar strica sa facem o vizita si la psiholog.
Text: Psiholog Loredana Andrei