Impactul anticonceptionalelor luate la intamplare asupra sanatatii ficatului
Anticonceptionalele pot fi cumparate din orice farmacie, fara sa fie nevoie de reteta, dar asta nu inseamna ca nu pot avea un impact negativ major asupra sanatatii. Specialistii recomanda ca niciun medicament sa nu fie administrat fara un control medical in prealabil, pentru ca sunt foarte multe situatii in care se poate ajunga la probleme si mai grave de sanatate. De exemplu, cand vorbim despre pilule contraceptive trebuie sa stim ca, atunci cand sunt luate la intamplare, pot genera leziuni severe la nivelul ficatului. Administrarea gresita a anticonceptionalelor poate duce la cresterea riscului de aparitie a unei tumori benigne, si anume adenomul hepatic.
Specialistii avertizeaza ca, atunci cand sunt administrate fara indicatii din partea medicului, pilulele contraceptive pot sa afecteze vasele ficatului. Desi le puteti achizitiona fara prescriptie, trebuie sa aveti in vedere faptul ca sunt medicamente cu hormoni. Efectul acestor anticonceptionale dureaza atata timp cat sunt folosite, fertilitatea revenind in luna urmatoare de la ultima administrare. In situatia persoanelor care isi administreaza pilule contraceptive fara a merge inainte la medic pentru recomandari se poate ajunge la aparitia unor noduli in ficat. Leziunile mici pot fi tratate, insa este esential sa efectuati macar o ecografie in fiecare an.
Pentru a sprijini buna functionare a ficatului, farmacistii Catena va recomanda suplimentul alimentar HepatoSuport de la Naturalis. Acest produs contine silimarina si cinarina, substante bioactive careprotejeaza celulele hepatice impotriva stresului oxidativ, stimuleaza secretia biliara si contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
Despre anticonceptionale, pe scurt
Se apeleaza la anticonceptionale pentru ca reprezinta o alternativa temporara si reversibila pentru evitarea unei sarcini. In afara de pilule contraceptive exista si alte metode de contraceptie, ca de exemplu dispozitivele intrauterine sau steriletele, diafragma, inelul vaginal sau chiar injectii. Metoda pe care o alege fiecare presupune o decizie personala, pilulele contraceptive fiind o varianta pentru femeile active din punct de vedere sexual. Atunci cand sunt administrate corect, eficienta acestor anticonceptionale este de pana la 99,99 %. Trebuie avut in vedere faptul ca pilulele contraceptive nu va pot proteja organismul de boli cu transmitere sexuala, ca de exemplu visusul HIV.
De asemenea, in situatia in care luati anticonceptionale recomandate de medic in urma unor analize, utilizarea de pilule contraceptive poate sa aiba si beneficii pentru sanatate. Specialistul in planificare familiala sau medicul ginecolog sunt cei mai in masura sa va ofere sfaturi corecte in legatura cu anticonceptionalele cele mai potrivite pentru dumneavoastra. Pilulele contraceptive pot sa regleze sau sa opreasca temporar ciclul menstrual, reducand simptomele sindromului premenstrual si dezechilibre hormonale, ca de exemplu sangerarile abundente la menstruatie, crampele menstruale sau acneea vulgara.
Analize medicale necesare inainte de administrarea de anticonceptionale
Chiar daca medicina a evoluat si anticonceptionalele au doze din ce in ce mai mici de hormoni in compozitie, pilulele contraceptive cu estrogen si progesteron devenind tot mai sigure, este esential sa fie administrate dupa un control ginecologic, in functie de recomandarile medicului. Persoanelor care au depasit varsta de 35 de ani, celor care fumeaza si care au in familie cazuri cu risc de tromoboza nu li se recomanda folosirea de pilule contraceptive. Specialistii recomanda ca toate femeile sa se testeze pentru trombofilie inainte de a utiliza anticonceptionale. Este ideal ca testarea sa aiba loc mai ales daca in istoricul familial au existat probleme ca infarctul miocardic, accident vascular cerebral, trombembolism pulmonar sau tromboze venoase.
Testarea metabolismului lipidic este de asemenea importanta inainte de a folosi anticonceptionale. In situatia in care nivelul colesterolului si al trigliceridelor este mare, femeii respective i se vor sugera metode contraceptive care sa nu implice continut hormonal. Pentru femeile care iau pilule contraceptive este important ca medicul sa realizeze un profil hormonal, in fuctie de care sa recomande anticonceptionale cu un nivel de hormoni potrivit. Pentru ca pilulele sa fie eficiente, trebuie de asemenea sa va asigurati ca nu suferiti de probleme hepatice.
Impactul negativ al anticonceptionalelor luate la intamplare
Avand in vedere faptul ca nu exista anticonceptionale care sa nu aiba concentratie hormonala, in prima faza acestea vor avea efect negativ asupra sistemului endocrin. Pot sa apara probleme diverse din cauza dezechilibrului hormonal puternic, de la par facial in exces pana la depresii si stare de irascibilitate. De asemenea, se poate ajunge la stari de hipersensibilitate emotionala fara sa existe un motiv real, insa vorbim despre simptome care de cele mai multe ori dispar dupa prima luna de administrare a anticonceptionalelor. Utilizarea de pilule contraceptive ataca si sistemul digestiv sau sistemul metabolic, avand de exemplu ca efect cresterea in greutate. Se poate si ca libidoul sa scada iar sanii sa devina mai sensibili, sa se umfle si sa doara.
Cum influenteaza anticonceptionalele sanatatea ficatului?
De foarte multe ori, in ciuda importantei lor, efectele nocive pe care le au pilulele contraceptive asupra ficatului ajung sa fie ignorate. Trebuie avut in vedere faptul ca ficatul este principalul organ responsabil de activarea medicamentelor care sunt administrate, fiind in acelasi timp si organul care realizeaza eliminarea substantelor nocive. Pot sa apara probleme la nivelul ficatului in urma detoxifierii organismului de efectele pilulelor contraceptive, probleme care pot sa persiste pentru mai multa vreme.
Pentru ca anticonceptionalele sa isi atinga maximul de eficienta, este necesar sa fie administrate pe termen lung. Din acest motiv, utilizarea lor duce la distrugerea in mod repetat a hepatocitelor. Din cauza faptului ca celulele hepatice nu au suficient timp la dispozitie pentru a se reface, se ajunge la fibrozarea lor si ulterior se poate declansa cancerul hepatic.
Din cauza afectarii negative a ficatului pot sa apara ulterior probleme si la nivelul altor organe cu rol in detoxifiere, si anume la nivelul rinichilor. Exista posibilitatea ca administrarea de anticonceptionale sa duca la insuficienta renala sau sa determine accentuarea de blocaj litiazic.