Col uterin deschis prematur in sarcina? Care sunt recomandarile specialistului?
Atunci cand sunt insarcinate, femeile trebuie sa acorde o atentie sporita starii de sanatate, sa se ingrijeasca de sarcina si sa asimileze informatiile necesare pentru ca totul sa decurga cat mai bine. La unele femei poate sa apara col uterin deschis prematur, ca o consecinta a cresterii in greutate a copilului si a faptului ca apasa pe colul uterin. Presiunea exercitata este motivul pentru care apare aceasta afectiune, cunoscuta si sub denumirea de „col uterin salbit” sau „col uterin incompetent”. La femeile cu col uterin deschis prematur exista un risc crescut de nastere prematura sau de avort, si trebuie mentionat faptul ca este o afectiune care apare la aproximativ o sarcina din o suta.
De cele mai multe ori colul uterin deschis prematur nu este verificat de-a lungul sarcinii, motiv pentru care ajunge sa fie diagnosticat in general dupa al doilea sau al treilea trimestru de sarcina. Recomandarile specialistilor sunt ca femeile sa fie evaluate constant din punct de vedere medical folosind ecografia, atat inainte de sarcina cat si in perioada timpurie a sarcinii, in special in situatia in care exista factori de risc in declansarea acestei afectiunii de col deschis prematur.
Ce este insuficienta sau incompetenta cervicala?
Inuficienta (sau incompetenta) cervicala se manifesta in situatia in care tesutul cervical este slabit si genereaza (sau participa la) declansarea unei nasteri premature sau chiar la pierdere de sarcina. Colul este acea parte inferioara a uterului, care se deschide catre vagin si care trebuie sa fie ferm si inchis. Odata cu evolutia sarcinii si cu apropierea nasterii, colul uterin incepe sa devina mai lejer, sa scada in lungime si sa se dilate, sa se deschida. La femeile cu incompetenta cervicala exista riscul de deschidere a colului prea devreme, ceea ce poate sa duca la o nastere prematura.
Col deschis prematur in sarcina – factori de risc
Exista mai multi factori de risc pentru col deschis prematur in sarcina, ca de exemplu o interventie chirurgicala anterioarala nivelul colului uterin sau anumite daune suferite din cauza unei nasteri cu probleme. Poate fi vorba si despre col uterin malformat sau despre eventuale traumatisme anterioare ale colului uterin, survenite in urma unui chiuretaj sau a unei dilatatii. Se poate ca una dintre cauzele dilatarii premature a colului uterin sa o constituie lungimea mai mica decat in mod normal a cervixului. O alta cauza o reprezinta afectiunile genetice care intervin in productia de colagen.
Simptomatologia specifica insuficientei cervicale
In situatia femeilor cu insuficienta cervicala, se poate ca semnele si simptomele sa nu fie deloc prezente chiar daca deschiderea colului incepe in faza incipienta a sarcinii. De regula, aproximativ dupa 15 saptamani, femeile insarcinate pot resimti un disconfort minor de-a lungul mai multor zile sau saptamani. Printre simptomele care pot sa anunte insuficienta cervicala se numara presiunea la nivel pelvian, durerile de spate si crampele abdominale usoare, sangerarile vaginale minore si modificari ale secretiilor vaginale.
Complicatiile colului deschis prematur in sarcina
In situatia femeilor cu col uterin incompetent, riscurile de aparitie a complicatiilor in sarcina pot sa apara in special in al doilea trimestru. Poate fi vorba atat despre nastere prematura cat si despre pierderea sarcinii. In situatia in care copilul se naste prematur, se poate ca acesta sa aiba probleme de sanatate. Problemele pot fi diferite, de la o greutate prea mica la nastere pana la dificultati de respiratie sau dezvoltarea inclompleta a unora dintre organe. De asemenea, in special daca cel mic s-a nascut inainte de saptamana 32 a sarcinii, pot sa apara probleme comportamentale si dificultati de invatare de-a lungul vietii copilului.
Care sunt recomandarile specialistilor?
Este bine de stiut ca insuficienta cervicala poate sa fie diagnosticata doar pe perioada sarcinii, diagnosticul putand sa fie greu de stabilit chiar si asa (in special la femeile la care este vorba despre prima sarcina). Colul uterin incompetent nu poate fi descoperit inainte de sarcina prin niciun test. De cele mai multe ori, diagnosticul de insuficienta cervicala poate sa fie stabilit in situatia in care exista un istoric al pierderilor de sarcina in al doilea sau al treilea trimestru.
Insuficienta cervicala – tratament
In situatia in care sarcina are mai putin de 24 de saptamani si exista un istoric de nastere prematura, sau daca la ecografie s-a observat ca cervixul este deschis, obstetricianul urmeaza sa recomande o interventie chirurgicala numita „cerclaj”. Aceasta procedura are scopul de a preveni nastera prematura si presupune coaserea colului uterin pentru ca acesta sa ramana inchis pana la termen. Urmeaza ca suturile sa fie inlaturate in ultima luna a sarcinii sau chiar in timpul travaliului. Tratamentul clasic pentru insuficienta cervicala poate sa presupuna si administarea de medicamente cu progesteron.
Col uterin deschis prematur – preventie
Nu exista metode prin care colul uterin incompetent sa poata fi prevenit, insa exista anumite masuri pe care le puteti avea in vederepentru a mentine sarcina in conditii bune pe toata durata ei. Se recomanda vizite regulate la medic, atat pentru mentinerea sanatatii mamei, cat si pe cea a copilului. Chiar daca unele semne sau simptome pot sa para lipsite de importanta, este bine sa le comunicati medicului specialist.
Puteti incerca sa va orientati catre o alimentatie sanatoasa, bogata in claciu, fier, si acid folic. Pentru a completa anumite lipsuri, este utila si administrarea de suplimente alimentare parentale cu cateva luni inainte de concepere. Se recomanda, de asemenea, si renuntarea la fumat si la consumul de alcool. Evitati administrarea de medicamente fara o consultare in prealabil a medicului si respectati recomandarile exacte ale acestuia.