Metode de contracepţie sigure după naştere
După ce au dat naștere unui copil, mamele trebuie să se intereseze în legătură cu momentul în care este necesar să folosească metode contraceptive. Acest aspect are legătură cu felul în care este hrănit nou născutul. La mamele care își hrănesc bebelușul exclusiv la sân, în cele mai multe dintre cazuri, ovarul nu este funcțional până la diversificare, ceea ce înseamnă că ovulația nu poate avea loc. Cu toate acestea, este important pentru proaspetele mame să știe că perioada de fertilitate poate să revină în orice clipă după trecerea a aproximativ o lună și jumătate de la naștere.
În mod normal, femeile pot să devină fertile cu aproximativ o jumătate de lună înainte de prima menstruație de după ce au născut. Este necesar să rețineți că nu pot fi identificate din timp semene ale revenirii fertilității, motiv pentru care este recomandată precauția. În situația femeilor care au născut natural, medicii consideră că perioada în care nu este indicat contactul sexual este de aproximativ șase săptămâni. În cazul în care nașterea a presupus operația de cezariană, există posibilitatea ca perioada de așteptare să fie mai lungă de șase săptămâni, pentru a permite organismului să se vindece în urmă intervenției.
Farmacistii Catena recomandă IUB Ballerine, un dispozitiv contraceptiv fără hormoni, care are o eficientă de peste 99% timp de până la cinci ani și poate fi utilizat în timpul alăptării, întrucât nu afectează lactația.
Care sunt cele mai sigure metode contraceptive după naștere?
Este obligatoriu ca decizia legată de metodele contraceptive pe care urmează să le folosiți după naștere să fie luată împreună cu un medic specialist. Această decizie nu se referă doar la perioada nașterii și la cea imediat următoare. Având în vedere implicațiile pe termen lung asupra organismului, este important ca viitoarele mame să știe la ce să se aștepte după ce nasc. Specialiștii recomandă ca activitatea sexuală să fie reluată doar după ce partenerii simt că sunt pregătiți, atât din punct de vedere emoțional cât și din punct de vedere fizic. Există mai multe alternative pentru familiile care nu mai doresc încă un copil (cel puțin pentru o perioadă), metode definitive sau metode care au o durată lungă de acțiune.
Contraceptivele orale
Femeile care alăptează pot să folosească pilula simplă, pentru că aceasta nu are niciun efect negativ asupra bebelușului. Este diferită de pilula combinată, pentru că nu conține estrogen, însă conține o cantitate mică de progestina. Pilula simplă trebuie să fie administrată la aceeași oră în fiecare zi; dacă ați uitat, aveți grijă să nu treacă mai mult de două – trei ore până la administrare. Pilula simplă este sigură și pentru mamă și pentru copil, fără să producă efecte negative asupra lactației sau asupra sugarului care este hrănit la sân.
Spermicidul
Dacă ați născut recent, puteți lua în calcul spermicidul ca alternativă de contracepție. Pentru a preveni o eventuală nouă sarcină, spermicidul trebuie să fie aplicat în vagin înainte de contactul sexual. Există mai multe forme în care este comercializat spermicidul, ca de exemplu geluri, spume, ovule sau creme. În interiorul vaginului, aceste inserții se topesc și acoperă colul uterin, împiedicând spermatozoizii să se miște. Substanța devine activă după ce se dizolvă datorită căldurii corporale, de aceea specialiștii recomandă introducerea spermicidului în vagin cu aproximativ un sfert de ora înaintea contactului sexual.
Steriletul – DIU
Teoretic, steriletul poate să fie inserat chiar imediat după ce femeia a născut – indiferent dacă a născut natural sau prin operație de cezariană. Recomandarea specialiștilor este să așteptați cel puțin două luni după ce ați născut înainte de introducerea steriletului. Atunci când este inserat chiar după ce ați născut, se poate să apară anumite probleme și steriletul poate să iasă. În ciuda avertismentelor venite din partea medicilor, unele femei aleg să apeleze la această metodă contraceptivă mai devreme decât ar fi cazul.
Diafragma
Puteți să folosiți o diafragmă ori de câte ori doriți să aveți contact sexual. Aceasta are forma unui disc și este moale, putând fi confecționată din silicon sau din cauciuc. Se introduce adânc în vagin și poate fi folosită împreună cu spermicid, pentru o protecție suplimentară. Diafragma este o metodă contraceptivă cu o eficienţă de peste 90% și poate să fie prescrisă de către medicul ginecolog, însă nu imediat după perioada de sarcină. Se recomandă să așteptați aproximativ două luni, timp în care colul uterin poate să revină la forma inițială.
Implantul subdermic
Implantul subdermic este un tub mic și subțire, confecționat din plastic. Are dimensiunea de trei centimetri, este flexibil și poate fi eficient până la aproximativ trei ani. Este o alternativă de contracepție pe bază de progesteron, care devine eficientă încă din prima zi de după implantare. Se recomandă ca procedura să aibă loc la aproximativ trei săptămâni după ce femeia a născut, fără să afecteze în vreun fel alăptatul.