Ce trebuie să ştii despre infecţia cu Chlamydia în sarcină
Dintre bolile cu transmitere sexuală, chlamydia este întâlnită cel mai adesea. Poate să se transmită destul de ușor, iar persoanele afectate pot să nu prezinte deloc simptome. În cele mai multe dintre situații, Chlamydia poate să treacă neobservată. Cu toate acestea, efectele la nivelul aparatului genital feminin încep să apară și să fie resimțite la un moment dat. În cazul în care persoana afectată nu se tratează corespunzător și la timp, există un risc mai mare de a contacta HIV sau o altă boală cu transmitere sexuală. Infecția cu Chlamydia poate să apară în urma contactului sexual vaginal, anal sau oral, boala putând să fie transmisă și de la mama la făt prin placentă.
În cazul în care o femeie are chlamydia în perioada de sarcină, riscul de apariție a infecției urinare după ce naște devine unul crescut. În funcție de felul în care s-a produs contaminarea, infecția poate să fie localizată la nivel ocular, la nivelul organelor genitale (atât masculine cât și feminine), la nivelul anusului sau, în cazul nou născuților, la nivelul plămânilor. Specialiștii au constatat faptul că, în toată lumea, aproximativ 98 de milioane de oameni sunt diagnosticați anual cu chlamydia.
Farmaciştii Catena recomandă gelul intim cu mușețel Genera special adaptate acestei zone sensibile, care îngrijește pielea, curătă cu blândețe și oferă o senzație de confort care durează întreaga zi.
Infecția cu Chlamydia – informații generale
În situația în care o femeie cu chlamydia urmează să nască, trebuie obligatoriu să ia în calcul faptul că există un risc destul de mare ca infecția să se transmită și la făt. Statisticile spun că, aproximativ unul din doi copii care sunt născuți vaginal de către mame care au chlamydia și care nu s-au tratat, urmează să fie afectați de boală. De asemenea, în cazul în care mama are chlamydia, există posibilitatea ca bebelușul să fie afectat chiar dacă este născut prin cezariană. Acest fenomen are loc pentru că bacteria care generează infecția poate să înainteze în vagin, prin cervix, până la nivelul uterului unde se dezvoltă fătul.
Dintre bebelușii născuți de mame care au chlamydia, aproximativ jumătate ajung să aibă conjunctivită în primele zile de viață. De asemenea, din aceeași categorie de bebeluși, o parte vor suferi de pneumonie în primele luni de după naștere. Este important de avut în vedere faptul că, deși boală poate să fie tratată cu antibiotice, aceasta poate să pună în pericol viață unui copil abia născut. Pentru a evita astfel de situații, specialiștii recomandă ca infecția cu chlamydia să fie tratată înainte de a naște. Există studii care atestă că femeile însărcinate care au chlamydia prezintă un risc mai mare de a naște prematur. Membranele se pot rupe prematur, crescând și posibilitatea de declanșare a unui avort.
Infecția cu Chlamydia – simptome și manifestări
Infecția cu chlamydia poate să fie însoțită de mai multe simptome și manifestări. De exemplu, în timpul contactului sexual pot să apară dureri și sângerări. Apar sângerări inclusiv în perioada dintre menstre, precum și dureri la nivel abdominal inferior. De asemenea, persoanele afectate pot resimți o senzație de arsură în timp ce urinează și pot să apară secreții vaginale mucopurulente.
La fel ca și în situația femeilor, simptomele nu apar neapărat la toți bărbații care au boala. Specialiștii în domeniu au constatat faptul că aproximativ 25 – 50 % dintre bărbații infectați cu chlamydia ajung să prezinte simptome. Cu toate acestea, atunci când apar, simptomele includ dureri și senzația de arsură în timpul urinării, inflamație la nivelul testiculelor, precum și secreții uretrale mucopurulente. Este bine să acordați atenția necesară în caz de infecție cu chlamydia, pentru că, în caz contrar, puteți ajunge să suferiți de epididimită, uretrită sau prostatită. De asemenea, trebuie să aveți în vedere că, pe termen lung, se poate ajunge chiar la sterilitate.
Infecția cu Chlamydia în sarcină – soluții, sfaturi, recomandări
În primul rând, trebuie înțeles că este esențial ca tratmentul să fie aplicat ambilor parteneri și că implică administrarea de antibiotice. De asemenea, există și alternativa unei doze orale unice. În această situație este necesar ca persoană afectată să se retesteze după trei luni, pentru a observa dacă tratamentul este eficient. Având în vedere faptul că este o boală cu transmitere sexuală, trebuie menționat că prezervativul rămâne cea mai bună metodă de prevenție atunci când întreţineţi contacte intime.
Pentru a scădea riscul de îmbolnăvire a nou născutului și pentru prevenirea infecțiilor uterine postpartum, pot să fie administrate în siguranță anumite antibiotice în perioada de sarcină. Tratamentul cu antibiotic poate să fie administrat și nou născuților, dar este ideal să fie evitată folosirea tetraciclinei, pentru că poate să favorizeze apariția hipoplaziei smalțului dentar sau colorarea dinților de lapte într-o nuanță brună. Acestea sunt efecte care se pot observa atunci când tratamentul este administrat în jumătatea a doua de sarcină sau în prima jumătate de an din viața copilului.
Infecția cu Chlamydia și posibile complicații
În situația în care infecția cu chlamydia este cronică și nu este tratată, aceasta poate să „urce” spre trompele uterine și să ducă la apariția problemelor de fertilitate. Specialiștii au remarcat faptul că din ce în ce mai multe femei care sunt active sexual ajung să sufere din cauza bolii inflamatorii pelvine, cea care poate să ducă la apariția de sarcina extrauterină (ectopică) sau la sterilitate de cauză infecțioasă.
Ca și în cazul altor boli care se transmit prin contact sexual, chlamydia poate să cauzeze infecții ale lichidului amniotic. Una dintre complicațiile care pot să apară din cauza infectării cu chlamydia a nou născutului este conjunctivita, care se manifestă la jumătate dintre copiii ai căror mame sunt infectate. De asemenea, din același motiv poate să apară pneumonia afebrilă la sugari – care se manifestă în cazul a un sfert dintre copiii ai căror mame sunt infectate.