Cum pot fi ameliorate durerile aparitiei primilor dintisori?
Parintii sunt responsabili de starea de sanatatea copiilor lor. Hrana adecvata varstei lor ii va mentine sanatosi, dar, in aceeasi masura, aceasta trebuie sa ii mentina si dintisorii sanatosi. In mod normal, primul dinte apare la varsta de sase luni, dupa care incep sa apara un set de dinti primari cunoscuti si sub numele de dinti de lapte, in jurul varstei de doi ani si jumatate.
Uneori un copil se poate naste cu unul sau mai multi dinti. Structura dintilor reprezinta factorul decisiv in formarea maxilarului copilului si influenteaza forma fetei lui. Prin urmare, este extrem de important sa urmati sfaturile noastre de ingrijire a dintilor copiilor, pentru a fi siguri ca cel mic are dintii si gingiile sanatoase. In urmatoarele randuri veti afla care sunt factorii care cauzeaza probleme dentare la copii si cum pot fi acestea ameliorate.
Cauza principala a problemelor dentare la copii
Eruptia dintilor are loc intre 6 luni si 24 de luni si, in acest interval de timp, copilul este predispus la aparitia altor probleme dentare. Unele dintre problemele pe care le intampina cei mici sunt mentionate mai jos:
Neliniste – durerile simtite in timpul eruptiei dintilor ii fac pe copii agitati. Musca tot timpul orice le este la indemana, plang.
Insomnie – durerea perturba somnul copiilor, ducand astfel la dezvoltarea altor probleme de sanatate.
Febra si dureri mari de stomac – problemele cu dantura cauzeaza, uneori, manifestari precum febra si diaree.
Cum pot fi ameliorate durerile cauzate de eruptia dintilor la copii?
Durerea experimentata in timpul eruptiei dintilor este de nesuportat pentru multi copii, in timp ce pentru altii pare sa nu reprezinte o problema. Cu toate acestea, este important pentru parinti sa studieze evolutia cresterii dintilor micutilor lor.
- Apa rece
Eruptia dintilor poate provoca umflarea gingiilor. Puteti folosi o carpa inmuiata in apa rece cu care sa frecati usor partea inflamata din gura. Pentru a calma si mai mult durerea, frecati gingiile copilului cu degetele, dar mai intai de toate asigurati-va ca aveti mainile curate.
- Jucarii
Unui copil caruia abia ii dau dintii ii sunt de mare ajutor jucariile special realizate pentru ameliorarea durerilor dentare. Puteti opta pentru jucariile care „racesc” gingiile bebelusului si reduc astfel durerea. O alternativa ar fi animalutele din plus, moi, care scot diverse sunete acaparand astfel atentia micutului.
- Medicamente
In farmacii, sunt disponibile multe medicamente destinate calmarii durerilor gingivale ale micutului. Atat homeopatia cat si tratamentele alopate sunt eficiente in ameliorarea durerilor. Inainte de a-i administra vreun medicament celui mic, consultati un medic de specialitate.
- Pasta de dinti
Pastele de dinti speciale disponibile pe piata sunt eficiente in ameliorarea durerilor cauzate de eruptia dintilor. Dar inainte de a utiliza aceste paste de dinti, adresati-va medicului dumneavoastra deoarece acestea contin adesea elemente nocive, care pot provoca reactii adverse.
- Periaj dentar
Periajul de doua ori pe zi este foarte important pentru ca ucide germenii care cauzeaza prejudicii suplimentare. Medicii recomanda pasta de dinti cu fluor pentru copii.
- Alimentatie
Aveti grija de dieta copilului in perioada eruptiei dintilor. Dieta sa ar trebui sa fie bogata in calciu si saraca in zahar. Incercati sa-i dati piure de fructe si legume.
- Consult stomatologic
In cele din urma, este foarte important ca cel mic sa fie dus periodic la dentist in timpul si dupa eruptia dintilor. Acest lucru rezolva oricare problema care ar putea aparea odata cu eruptia dintilor.
Urmati aceste sfaturi simple pentru a ameliora problemele dentare ale copilului dumneavoastra.
Text: Andreea Popescu