Fertilitatea: când este cazul să vă faceți griji?
Atunci când discutăm despre fertilitate, avem în vedere capacitatea de reproducere a organismului. Este vorba despre fecundarea ovulului de către spermatozoid, în urma căreia începe să se formeze o nouă viață. Întrebările despre fertilitate trebuie formulate în contextul în care se înțelege că aceasta poate să și afecteze sănătatea, de aceea există situații în care sarcina trebuie prevenită. Grijile încep de cele mai multe ori atunci când apare imposibilitatea conceperii unui copil, indiferent că vorbim despre probleme de fertilitate feminină sau masculină. În situația în care ați avut contacte sexuale neprotejate de-a lungul unui an sau chiar mai mult și nu a aprut sarcina, înseamnă că aveți probleme de fertilitate.
În situația în care va confruntați cu infertilitatea, primul pas pe care trebuie să îl faceți este să mergeți la un medic ginecolog pentru consultație. De asemenea, puteți apela și la un medic endocrinolog, dar care să fie specialist în infertilitate și reproducere. Din punct de vedere al procentelor, cercetătorii au constatat că în patru din zece cazuri este vorba despre infertilitate feminină, tot în patru din zece cazuri despre infertilitate masculină, iar în două din zece cazuri nu poate fi determinată sursa problemei sau este generată de ambii parteneri. Luând în calcul aceste cifre, este evident că ambii parteneri au nevoie de investigații medicale în situația în care nu pot concepe un copil. De asemenea, ambii pot avea nevoie de tratament.
Ce este fertilitatea?
Pentru a înțelege ce este aceea „fertilitate” este esențial să cunoaștem „mecanismul” din spatele ei. Este vorba despre un întreg proces, care depinde de foarte mulți factori pentru a nu se ajunge la infertilitate. În primul rând, sunt hormoni care influențează ovarele să elibereze ovule. Aceste ovule întră prin trompa uterină și se îndreaptă către uter. Conceperea naturală a unui copil presupune faptul că sperma ejaculată, care conține spermatozoizi, trebuie să ajungă în vagin atunci când femeia se apropie de perioada de ovulaţie. Calitatea spermatozoizilor trebuie să fie suficient de bună pentru a le permite să treacă prin vagin către uter, iar după aceea în trompa uterină pentru a penetra ovulul și pentru ca fecundarea să aibă loc.
După ce ovulul a fost fecundat, acesta urmează să rămână pentru câteva zile în trompa uterină. Se va deplasa înspre cavitatea uterină, timp în care se va dezvolta și se va divide. Odată ajuns în cavitatra uterină, ovulul fecundat va pătrunde în endometru, adică în acea mucoasă care căptușește interiorul uterului. În situația în care nu apare nicio problemă, după aproximativ nouă luni urmează să se nască un copil. Atunci când ne referim la persoane cu probleme de fertilitate, avem în vedere persoanele la care procesul descris anterior este influențat negativ de diverși factori.
Fertilitatea la femei
În situația femeilor care suspectează că au probleme de fertilitate, este important să ajungă la un consult medical pentru a afla dacă este într-adevăr așa și pentru a lua la cunoștință ce anume trebuie să facă dacă își doresc să conceapă copii. În cazul femeilor cu vârsta de aproximativ 35 – 40 de ani, sau al celor care au depășit vârsta de 40 de ani, este important să meargă la medic după o jumătate de an de încercări nereușite de a concepe un copil. De asemenea, este recomandat să consultați un medic în situația în care menstrele sunt neregulate sau absente, dacă știți că aveți anumite probleme de sănătate care va pot afecta fertilitatea sau dacă ați trecut prin mai multe avorturi spontane.
Tulburările de ovulatie, afecțiunile uterului, ale vaginului sau ale colului uterin se numără printre principalele cauze ale infertilității feminine. De asemenea, apar probleme de fertilitate și atunci când trompele uterine sunt deteriorate sau înfundate. În unele cazuri, poate să fie vorba și despre insuficienţă ovariană primară sau despre endometrioză. Trebuie să informați medicul și dacă ați urmat un tratament împotriva cancerului, pentru că radioterapia și chimioterapia influențează negativ fertilitatea.
Fertilitatea la bărbați
În general, atunci când discutăm despre fertilitate în cazul bărbaților, avem în vedere anumite cauze care influențează negativ producerea de spermatozoizi sau deplasarea spermei. Conform statisticilor efectuate de specialiști, este cazul a aproximativ doi din trei bărbați cu probleme de fertilitate. Există posibilitatea ca la momentul ejaculării să nu fie eliberată deloc spermă, din cauza blocajelor care apar la nivelul cailor prin care circulă aceasta. Fertilitatea la bărbați poate să fie afectată de consumul de alcool, de tutun sau de substanțe psihoactive, dar și de expunerea la diverse toxine. De asemenea, printre factorii de risc ai infertilității masculine se numără și obezitatea, unele afecțiuni medicale, precum și anumite cauze de ordin genetic.
Informații despre perioada fertilă
Prin „perioadă fertilă” se definește acel interval de timp în care posibilitatea apariției unei sarcini, în urma unui contact sexual neprotejat, este cea mai mare. Conform studiilor efectuate, perioada fertilă durează șase zile; începe cu cinci zile înainte de ovulatie și se încheie în ziua în care are loc ovulația. În situația femeilor la care ciclul menstrual este neregulat, este dificil de identificat exact perioada fertilă. La cele care au ciclul menstrual regulat, de 28 de zile, perioada fertilă este considerată cea dintre a opta și a cinsprezecea zi. Sunt mai multe metode folosite adesea pentru determinarea perioadei fertile, cele mai cunoscute fiind „metoda calendarului”, măsurarea temperaturii bazale a corpului sau folosirea testelor de ovulatie.
Calculatorul de fertilitate și importanţa utilizării lui
Una dintre alternativele pe care le aveți la îndemână pentru identificarea perioadei fertile este folosirea unui calculator de ovulaţie (calculator de fertilitate). Cu cât datele pe care le introduceți într-un calculator de fertilitate sunt mai corecte, cu atât informațiile pe care le oferă vor avea mai multă relevanță. Pentru femeile care au ciclul menstrual neregulat, nu este o alternativă care să ofere prea multă precizie în stabilirea perioadei fertile. Datele pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când folosiți un calculator de fertilitate sunt cele despre prima zi a ultimului ciclu menstrual și durata acestuia. Odată introduse aceste date, calculatorul va oferi mai multe informații. Este vorba atât despre ziua ovulației și o dată aproximativă pentru următorul ciclu menstrual, cât și despre perioada fertilă.
Trebuie să aveți în vedere faptul că acest calculator de fertilitate nu are cum să ofere informații de foarte mare precizie, pentru că există mai mulți factori care pot avea un efect negativ asupra ovulației. Poate fi vorba atât despre călătorii lungi sau administrarea anumitor tratamente, cât și despre anumite afecțiuni sau despre stres. În situația în care folosiți un calculator de fertilitate pentru a evita apariția unei sarcini, este important să folosiți și o altă alternativă de contracepție.
Afecțiuni și alți factori ce pot duce la probleme de fertilitate
Așa cum am menționat anterior, probleme de fertilitate pot să apară din cauza unui număr foarte mare de factori. În afară aceștia sau de boli cu transmitere sexuală, precum Chlamydia, este bine să aveți în vedere că infertilitatea poate să fie influențată inclusiv de anumite tulburări alimentare, precum și de sedentarism sau de efort fizic intens. Mai poate să fie vorba despre deficitul de zinc, fier, vitamina B12 sau acid folic. Stresul psihic este unul dintre factorii care pot să afecteze atât producerea de spermă în situația bărbaților cât și ovulația în cazul femeilor. De asemenea, atât fertilitatea feminină cât și cea masculină poate să fie afectată de expunerea la ierbicide sau pesticide, la unele metale sau la anumiți solvenți.