Legarea trompelor uterine: beneficii, riscuri, complicatii
In situatia in care o femeie ia decizia de a nu mai face copii, legarea trompelor uterine este una dintre metodele de contraceptie permanente la care poate sa apeleze. Aceasta procedura chirurgicala presupune legarea, blocarea sau taierea trompelor uterine, astfel impiedicandu-se ajungerea ovulelor in uter. In acelasi timp, legarea trompelor uterine are si rolul de a bloca deplasarea spermatozoizilor si de a face imposibil ca acestia sa ajunga sa intalneasca ovule. Este vorba despre o procedura cu caracter permanent, iar motivele pentru care femeile aleg sa recurga la legarea trompelor uterine difera de la o persoana la alta.
Trompele uterine – ce sunt si alte informatii importante
Exista femei la care pot sa apara anumite riscuri de sanatate atunci cand raman insarcinate si de aceea recurg la legarea trompelor uterine. De asemenea, unele dintre femei fac aceasta alegere pentru ca nu isi doresc sa transmita mai departe o boala genetica, a lor sau a partenerilor lor. Este foarte important ca inainte de a va hotari sa faceti acest pas, sa mergeti la un control medical de specialitate unde sa vi se explice exact care sunt argumentele pro si contra procedurii de legare a trompelor uterine. Conteaza foarte mult ca medicul sa determine daca pentru organismul dumneavoastra este cea mai buna optiune sau nu, iar decizia finala sa fie in concordanta cu sfaturile specialistului.
Legarea trompelor – avantaje si dezavantaje
Din punct de vedere al avantajelor care decurg din legarea trompelor uterine, acestea sunt reprezentate de protectia permanenta pe care o asigura impotriva unei sarcini, de efectele adverse minime, de faptul ca nu afecteaza libidoul si de protectia pe care o asigura femeilor care fizic nu pot sa suporte inca o sarcina. Un alt aspect pe care trebuie sa il aveti in vedere atunci cand va ganditi la legarea trompelor uterine este acela al costurilor destul de ridicate ale acestei proceduri. Pe de alta parte, trompele trc prin niste traume in urma procedurii si pot sa apara sarcini extrauterine din acest motiv.
Trebuie mentionat si faptul ca operatia de legare a trompelor uterine nu protejeaza in niciun fel impotriva bolilor cu transmitere sexuala, de aceea este recomandat sa folositi in continuare prezervativul pentru a fi in siguranta. Pe de alta parte, efectuarea acestei proceduri este utila pentru scaderea riscului de aparitie a cancerului ovarian. Este o operatie care nu afecteaza hormonii, nu schimba menstruatia si nici nu favorizeaza instalarea menopauzei.
Legarea trompelor – riscuri si complicatii
Unul dintre riscurile care pot sa apara in urma operatiei de legare a trompelor uterine este acela de a ramane totusi insarcinata, insa este o situatie intalnita la aproximativ o femeie din 200 care trec prin aceasta procedura. Chiar daca se intampla foarte rar, in urma efectuarii acestei proceduri pot sa apara si sangerari sau poate sa fie afectata vezica urinara. De asemenea, si intestinul poate sa fie afectat, sau unele vase majore de sange.
Durata operatiei de legare a trompelor uterine este de aproximativ o jumatate de ora, spitalizarea durand cu totul cateva ore. Este bine sa stiti ca durerile vor fi resimtite pentru cateva zile dupa operatie, iar specialistii recomanda sa va abtineti cel putin o saptamana de la intretinerea de relatii sexuale si de la executarea exercitiilor fizice.
Legarea trompelor uterine – complicatii imediate
Din punct de vedere al complicatiilor imediate care pot sa apara in urma operatiei de legare a trompelor uterine, este important sa mentionam ca aceasta procedura necesita anestezie si ca este insotita de riscurile specifice diverselor tipuri de anestezie. Tot la capitolul „complicatii imediate” se incadreaza si eventualele infectii, insa nu este ceva ce se intampla adesea. De asemenea, poate sa mai fie vorba despre afectarea organelor pelvine si despre sangerari.
Legarea trompelor uterine – complicatii tardive
Riscul de sarcina extrauterina se incadreaza in zona complicatiilor tardive care pot sa apara dupa efectuarea procedurii de legare a trompelor uterine. Eficienta unei astfel de operatii este de aproximativ 99% in primul an de la momentul in care este executata. In situatia barbatilor care apeleaza la operatia de vasectomie, eficienta procedurii poate sa fie testata; in cazul legarii trompelor uterine, aceasta testare nu poate fi efectuata. Este important de retinut si ca se poate ca operatia sa fie reversata fara probleme si complicatii in aproximativ 98% dintre cazuri.
Indicatii post-sterilizare
De cele mai multe ori, dupa efectuarea operatiei, pacientele pot sa mearga acasa dupa doar cateva ore. Exista posibilitatea sa resimtiti un oarecare disconfort in zonele inciziilor pentru o perioada scurta de timp, pot sa apara crampe abdominale, senzatie de ameteala sau de oboseala, precum si dureri in gat care sunt provocate de anestezie. De asemenea, se poate sa va confruntati pentru cateva zile cu balonarea. Specialistii recomanda sa nu faceti dus in primele doua zile de dupa efectuarea procedurii de legare a trompelor uterine si sa nu apasati macar o saptamana regiunea in care au fost realizate inciziile.