Usturime la urinare – cauze și remedii
Usturime la urinare? Sunt multiple cauze care vor duce la un astfel de disconfort ce se poate resimți și în zona pelviană sau în partea inferioară a abdomenului, deasupra osului pubian. Iar această senzație în timpul urinării, descrisă adesea și ca o arsură, este un simptom extrem de frecvent în cazul femeilor, dar poate afecta bărbații. Mai mult, poate apărea la orice vârstă. Iată despre ce cauze și ce remedii avem la îndemână când vine vorba de usturime la urinare.
Una dintre cele mai frecvente cauze care poate duce la usturime la urinare este chiar infecția urinară. De asemenea, mai poate fi vorba despre o boală cu transmitere sexuală – BTS. Însă senzația de usturime la urinare mai poate fi și semnalul dat de organism cu privire la afecțiuni mai grave, cum ar fi diabetul, chiar și cancerul.
Femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani au mai multe șanse de a se confrunta cu infecții ale vezicii urinare (cistita) și, prin urmare, usturime la urinare. Femeile însărcinate, persoanele cu diabet, femeile aflate în postmenopauză și persoanele cu boli ale vezicii urinare prezintă, de asemenea, un risc mai mare de infecții ale vezicii urinare și disurie.
Care sunt cauzele senzației de usturime la urinare
Una dintre cele mai frecvente cauze ale disuriei – așa cum se numește urinarea dureroasă în termini medicali – este infecția urinară. Iar aceste cazuri aproape s-au dublat în ultimii ani, potrivit unor rapoarte generale despre această problemă de sănătate. Cel mai adesea persoanele adulte – femeile și vârstnicii se confruntă cu un astfel de simptom. Însă trebuie știut că senzația de usturime la urinare poate apărea la oricine, indiferent de vârstă.
Infecțiile tractului urinar superior sau infecțiile renale pot provoca, de asemenea, disurie. Rinichii se infectează atunci când bacteriile călătoresc la rinichi din vezică. Femeile însărcinate, persoanele cu diabet, persoanele cu antecedente de pietre la rinichi și bărbații cu prostată mărită sunt mai susceptibile de a prezenta infecții ale tractului urinar superior.
Se întâmplă adesea ca această usturime la urinare să fie descrisă ca o senzație de arsură, însoțită de dureri ce pot deveni destul de severe, în anumite cazuri. Simptomele se reduc de obicei dupa ce tratamentul pentru usturime la urinare abordeaza infectia de baza.
Dacă senzația de usturime la urinare este cauzată de o boală cu transmitere sexuală – BTS, în acest caz este esențial ca ambii parteneri să opteze pentru un trantament, ca să se prevină reapariția simptomelor.
Disconfortul după urinare poate indica adesea probleme ale vezicii urinare sau ale prostatei.
Ar trebui solicitate sfaturile unui specialist dacă apar simptome în plus față de usturime la urinare, cum ar fi:
- secreții anormale din penis sau vagin
- urină mirositoare sau tulbure
- nevoia frecventă de a urina
- sânge în urină
- greață sau vărsături
- mâncărime în zona genitală
- febră
- dureri de spate sau laterale
- accidente de umezire la copii
De asemenea, trebuie mers la doctor imediat dacă se experimentează usturime la urinare în timpul sarcinii sau dacă urinarea dureroasă durează mai mult de 24 de ore.
Remedii și soluții de tratament pentru senzația de usturime la urinare
Tratamentul pentru senzația de usturime la urinare va diferi în funcție de cauza care duce la un astfel de disconfort. Infecțiile tractului urinar sunt tratate cu antibiotice. Disuria se ameliorează, de obicei, în câteva zile. Dacă există o iritație a pielii care a provocat o inflamație, medicul poate recomanda evitarea oricărui produs care ar putea provoca o iritare a pielii.
Afecțiune inflamatorie a mucoasei vaginale, vaginita se poate trata de regulă cu ajutorul antibioticelor, pe când alte infecțiile vaginale se vor trata cu medicamente antifungice.
În caz de infecție severă a rinichilor (pielonefrită), medicul poate administra antibiotice intravenos înainte de tratamentul cu antibiotice pastile sau capsule.
De asemenea, medicul poate oferi recomandări pentru a ajuta la reducerea nivelului de durere, care pot include consumul de mai multe lichide, dar și medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi cele ce conțin acetaminofen sau ibuprofen. Totodată, se poate cere și o schimbarea cu privire la obiceiurile alimentare.
De asemenea, și când vine vorba de practicile sexuale sigure, cum ar fi folosirea prezervativului, pot preveni, de asemenea, bolile cu transmitere sexuală care pot fi cauza usturime la urinare.
În cazul părinților de fete, aceștia ar trebui să se asigure că micuțele lor nu petrec prea mult timp în costume de baie, deoarece acest lucru poate provoca iritații. De asemenea, nu ar trebui să facă băi cu bule frecvente, fiind un obicei ce poate duce la usturime la urinare.
Femeile sunt sfătuite să urineze după actul sexual pentru a împiedica bacteriile să ajungă la vezică. Și ar trebui să se asigure că se șterg cu hârtie igienică din față în spate după o mișcare intestinală. Totodată, ar trebui, de asemenea, să schimbe frecvent tampoanele și șervețelele igienice atunci când au menstruație și să evite dușurile și spray-urile vaginale.