Uretrita la barbati – cauze, simptome si tratament
Uretrita este o afectiune care apare pe fondul unei inflamatii la nivelul uretrei, adica a acelui canal prin care urina este eliminata din corp. Trebuie mentionat faptul ca uretrita face parte din categoria bolilor cu transmitere sexuala, iar inflamatia mucoasei uretrale poate sa fie atat acuta cat si cronica. Uretrita la barbati este intalnita adesea si in cazul adolescentilor dar si in cel al adultilor, aceasta afectiune inflamatorie fiind totusi mai frecventa printre cei de pana aproximativ 25 de ani. Pentru ca este o boala cu transmitere sexuala, de foarte multe ori apare pe fondul contactelor sexuale neprotejate sau pentru ca partenerii sunt schimbati adesea.
Din cauza uretritei masculine, infectia poate sa ajunga in tractul urinar inferior. De asemenea, ajunge si in tractul genital. In afara de persoanele care au o viata sexuala dezordonata si a celor care nu se protejeaza cu prezervativ, pot sa fie afectate si cele care au trecut prin exeminari ale uretrei si ale vezicii urinare. Uretrita la barbati poate sa apara si pe fondul urolitiazei sau al diabetului.
Ce este uretrita?
Uretrita la barbati este o afectiune care poate sa fie declansata de catre numerosi factori de risc, cei mai multi dintre acestia fiind de natura infectioasa. Astfel, poate sa fie vorba despre Candida Ibicans, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoea (sau gonococul), bacilul Koch, virusul Herpex simplex, Gardenerella vaginalis, streptococul beta – hemolitic de grup A sau Mycoplasma genitalium. Se poate ca uretrita la barbati sa fie de trei tipuri, si anume: gonococica, non – gonococica si nespecifica. Cea gonococica este provocata de gonoree, iar cea nongonococica este provocata de anumite afectiuni atunci cand uretra este iritata in mod repetat.
In majoritatea cazurilor, uretrita la barbati este provocata de virusuri sau de bacterii care patrund in uretra de la nivelul pielii care inconjoara orificiul respectiv. In situatia in care nu acordati atentia necesara simptomelor si nu interveniti la timp cu tratamentul adecvat, este bine sa stiti ca uretrita la barbati poate sa provoace anumite complicatii. Se poate ajunge la inflamarea canalelor limfatice din penis sau chiar la inflamarea penisului. Pot sa apara anumite blocaje uretrale (stricturi) sau se poate ajunge la abces in uretra, precum si la disfunctii sexuale sau infertilitate in unele situatii. Atunci cand diagnosticarea este realizata in timp util, tratamentul poate sa rezolve problema in aproximativ una sau soua saptamani fara sa existe sechele pentru pacient.
Uretrita la barbati – care sunt simptomele
Uretrita la barbati poate sa fie insotita de simptome precum durerile intense din timpul urinarii, in situatia celor care au fost diagnosticati cu uretrita acuta. De asemenea, in situatia lor pot sa apara si secretii uretrale purulente. Daca avem de-a face cu uretrita subacuta sau cronica, simptomele sunt mai putin severe insa pot fi observate. Specialistii avertizeaza asupra faptului ca simptomele pot fi amplificate la barbatii care consuma alcool si la cei care prefera mancarea condimentata. De asemenea, simptomele de uretrita la barbati pot sa influenteze negativ starea psihica si pot sa favorizeze aparitia depresiei, a unor tulburari de comportament sau sa unor stari de iritare.
Uretrita la barbati poate sa provoace si simptome precum mancarimile, durerile din timpul actului sexual sau chiar dureri la momentul ejacularii. In cele mai multe dintre cazuri este resimtita usturime de-a lungul canalului uretral si o senzatie de arsura atunci cand barbatul afectat urineaza. Libidoul are si el de suferit iar dimineata poate sa apara sange sau lichid seminal in urina. Trebuie mentionat faptul ca simptomele apar de regula intre cinci zile si doua saptamani de la infectare, fiind diferite de la caz la caz in functie de agentul patogen responsabil.
Diagnosticul de uretrita la barbati
Pentru ca medicul sa pota stabili cu precizie diagnosticul de uretrita la barbati, se va interesa in primul rand de manifestarile clinice ale bolii in cazul persoanei respective. De asemenea, va recomanda efectuarea unor investigatii paraclinice – examen bacteriologic si citologic, uretroscopie, teste serologice sau uretrocistografie. Este nevoie de diagnostic diferential cu infectiile tractului urinar la barbati, prostatita, epididimita, orhita, balanita, artrita reactivata si scurgeri care apar la pacientii cu sonda uretro – vezicala.
Este esential sa va prezentati la medicul urologinca de la primele semne de uretrita, iar in cazul in care boala a aparut din cauza unei infectii genitale, este recomandat sa mergeti la un medic dermatovenereolog. Pentru determinarea diagnosticului in conditiile in care boala nu este insotita de simptome, va fi nevoie de analiza urinei in prima faza. In situatia pacientilor la care este observat un nivel ridicat al leucocitelor in urina, inseamna ca avem de-a face cu un proces inflamator. Pentru a testa uretrita bacteriana este nevoie obligatoriu de teste de sange.
Tratamentul pentru uretrita la barbati
Tratamentul pentru uretrita la barbati este stabilit in functie de cauza care a provocat afectiunea. In situatia in care tratamentul nu este cel potrivit, se poate ajunge foarte usor de la o forma acuta a bolii la una cronica. Exista si posibilitatea ca simptomele sa nu mai fie prezente iar pacientul sa considere ca s-a vindecat, dar uretrita poate sa se agraveze din nou pe fondul unui sistem imunitar slabit.
In cele mai multe dintre cazuri, pentru a trata uretrita la barbati este nevoie de administrarea de antibiotice. In afara de tratamentul cu antibiotice, trebuie sa fie efectuat si un tratament antiseptic local. Specialistii recomanda spalarea penisului cu solutii antiseptice – solutie de furatilina sau decoct de musetel, precum si bai cu o durata de aproximativ un sfert de ora (pana la 20 de minute). Unguentele antimicotice vor fi folosite doar in functie de indicatiile medicului. Scopul tratamentului este acela de a distruge agentul patogen responsabil pentru aparitia locala, precum si de a preveni eventualele recidive.
Pentru ca tratamentul sa isi atinga scopul, este important ca acesta sa fie administrat atat barbatului cat si partenerei acestuia. In mod normal, tratamentul pentru uretrita la barbati in forma cronica are o durata cuprinsa intre aproximativ trei saptamani si o luna si jumatate. Atunci cand avem de-a face cu uretrita de origine virala, asa cum este cea declansata de Herpex simplex, se pot utiliza antivirale si antialgice care sa diminueze durerea.