Fibromialgia, o afecțiune specifică femeilor
Fibromialgia este una dintre afecțiunile care ridică multe semne de întrebare. Asta pentru că aceasta este greu de depistat. Simptomele bolii aduc foarte mult cu alte probleme de sănătate. În aceste condiții, nu există teste care să confirme cu exactitate manifestările acestei afecțiuni. Însă pași noi s-au făcut când vine vorba de diagnosticul de fibromialgie. Dacă în trecut chiar exista suspiciunea că suferința provocată de fibromialgie nu ar fi fost una reală, în zilele noastre se cunosc mult mai multe lucruri despre această afecțiune ce apare cel mai adesea la femei.
Ce este fibromialgia
Când vorbim de fibromialgie, aceasta este o afecțiune pe termen lung ce poate fi greu de înțeles, chiar și pentru specialiștii din domeniul sănătății. Simptomele bolii imită pe cele ale altor afecțiuni, iar din păcate nu există teste care să confirme diagnosticul de fibromialgie. În trecut, a existat și întrebarea dacă fibromialgia este sau nu reală. Astăzi se știu mult mai multe despre afecțiunea de care suferă milioane de adulți din întreaga lume, majoritatea cazurilor fiind diagnosticate la femei, adesea de vârstă mijlocie. Însă este de reținut că afecțiunea de fibromialgie poate afecta chiar și copiii.
În prezent, tratamentele și metodele de terapie, precum și modificările stilului de viață pot ajuta la gestionarea simptomelor și chiar să îmbunătățească viața pacienților cu fibromialgie.
Fibromialgie – cauze si factori de risc
Profesioniștii din domeniul sănătății și cercetătorii încă fac studii privind cauzele care duc la fibromialgie. Conform celor mai recente cercetări, cauza pare să implice o dispoziție genetică completată de unul sau mai mulți factori declanșatori, cum ar fi o infecție, o traume sau chiar stresul.
Există chiar și o teorie care explică faptul că creierul și nervii pot interpreta greșit sau pot reacționa exagerat la semnalele normale de durere. Devin mai sensibili, până la punctul în care provoacă dureri inutile sau exagerate. Acest lucru se poate produce în urma unui dezechilibru chimic în creier sau unei anomalii.
Fibromialgia poate avea legătură cu:
- Genele: fibromialgia apare adesea în familii, dacă un membru al familiei cu această afecțiune, există un risc mai mare de a o dezvolta. De asemenea, cercetătorii sunt de părere că anumite mutații ale genelor pot juca un rol. Ei au identificat câteva gene posibile care afectează transmiterea semnalelor chimice de durere între celulele nervoase.
- Infecții: boală din trecut ar putea declanșa fibromialgie sau agrava simptomele acesteia; iar infecțiile care au posibile legături cu fibromialgie includ:
- gripa
- pneumonie
- virusul Epstein-Barr
- infecții gastrointestinale, cum ar fi cele cauzate de bacteriile Salmonella și Shigella
- Trauma: persoanele care trec prin traume fizice sau emoționale severe pot dezvolta fibromialgie; afecțiunea a fost asociată cu tulburarea de stres post-traumatic (PTSD).
- Stres: la fel ca și trauma, stresul poate avea efecte de lungă durată asupra organismului, fiind legat de modificări hormonale care ar putea contribui la fibromialgie.
Cercetările disponibile încă nu au identificat o cauză exactă a fibromialgiei. Factorii care vă pot crește riscul de a le dezvolta includ:
- Sexul: majoritatea cazurilor de fibromialgie sunt în prezent diagnosticate la femei, dar motivul acestei disparități nu este clar.
- Vârstă: este cel mai probabil să apară la vârsta mijlocie, iar riscul crește pe măsură ce înaintează în vârstă.
- Istoric familial: dacă există membri de familie cu fibromialgie, este posibil să existe un risc mai mare de a dezvolta afecțiunea.
De asemenea, trebuie știut că – deși fibromialgia nu este o formă de artrită – a avea artrită reumatoidă poate crește riscul de a avea și fibromialgie. Fibromialgia afectează, de asemenea, aproximativ 30% dintre persoanele cu lupus.
Fibromialgie – simptomatoligie, manifestari
Fibromialgia provoacă ceea ce medical se numesc “regiuni de durere”. Unele se suprapun cu zonele de sensibilitate cunoscute în mod tradițional ca puncte sensibile sau puncte de declanșare.
Se simte ca o durere consistentă, surdă. În diagnosticarea cu fibromialgie, medicul va lua în considerare dacă pacientul a experimentat dureri musculo-scheletice în patru din cele cinci regiuni de durere prezentate în revizuirea din 2016 a criteriilor de diagnosticare a fibromialgiei.
Criteriile de diagnosticare a fibromialgiei din 1990 au definit durerea fibromialgiei ca durere cronică larg răspândită.
În plus, procesul de diagnostic se concentrează acum pe severitatea durerii și pe zonele durerii musculo-scheletice. În trecut, durata durerii a fost punctul focal al diagnosticului de fibromialgie.
Printre simptomele fibromialgiei se numără și:
- oboseală
- probleme cu somnul
- dureri de cap
- probleme de concentrare sau de atenție
- ochi uscați
- eczemă
- mâncărime
- durere surdă în abdomenul inferior
- probleme ale vezicii urinare, cum ar fi cistita interstițială
- depresie
- anxietate
Diagnosticul de fibromialgie
Specialiștii pot diagnostica fibromialgia dacă pacientul a experimentat dureri larg răspândite timp de 3 luni sau mai mult în patru din cinci regiuni specifice. „Răspândită” înseamnă că durerea este de ambele părți ale corpului și o simți deasupra și sub talie.
După o examinare amănunțită, medicii trebuie să concluzioneze că nicio altă afecțiune nu provoacă durere pacientului. Specialiștii folosesc, de regulă, un proces de eliminare pentru a diagnostica fibromialgia.
Dar trebuie știut că nu există scanări imagistice care să detecteze fibromialgie. Cu toate acestea, se pot cere scanări imagistice sau diferite teste de sânge pentru a ajuta la excluderea altor cauze posibile ale durerii dumneavoastră cronice.
Complicatiile fibromialgiei
Durerea, oboseala și calitatea slabă a somnului asociate cu fibromialgia pot interfera cu capacitatea pacientului de a funcționa normal, fie acasă, fie la locul de muncă. Frustrarea de a face față unei asemenea afecțiuni adesea neînțelese poate duce la complicații precum depresia și anxietatea, ce pot afecta și mai mult activitatea de zi cu zi.
Tratament fibromialgie
În acest moment, nu există un remediu pentru fibromialgie. În schimb, metodele de tratament se concentrează pe reducerea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții cu ajutorul unor medicamente, strategii de autoîngrijire și modificări ale stilului de viață.
Durerea de fibromialgie poate fi suficient de inconfortabilă și suficient de consistentă pentru a interfera cu rutina ta zilnică. Medicamentele pentru fibromialgie includ analgezice, medicamente anticonvulsive și antidepresive, fără să fie nevoie de prescripție medical (de exemplu: aspirină, ibuprofen, naproxen, etc.)
Aceste medicamente vă pot reduce nivelul de durere, pot reduce disconfortul și vă pot ajuta să vă gestionați mai bine starea. Ele te pot ajuta chiar să dormi mai bine.
Însă se recomandă o discuție cu un specialist în prealabil înainte de începerea administrării de medicamente.
Metode de preventie
Deoarece experții nu știu ce cauzează fibromialgia, nu puteți lua cu adevărat măsuri pentru a o preveni. Totuși, este întotdeauna o idee bună să:
- Minimizați stresul.
- Urmați o dietă nutritivă.
- Dormi suficient.
- Menține o greutate sănătoasă.
- Gestionați artrita, depresia sau alte afecțiuni.
- Rămâneți activ și faceți exerciții regulate.