Durerea de spate în sarcină – cauze și soluții
În timpul sarcinii, ligamentele corpului devin, în mod natural, mai moi și se întind mai mult pentru a pregăti de travaliu viitoarea mămică. Acest fapt poate pune presiune pe articulațiile spatelui inferior și a pelvisului, ceea ce poate provoca durere de spate. Acest tip de disconfort se va resimți frecvent printre femeile gravide.
Așa se întâmplă pe măsură ce copilul din pântece crește. Și este exact ceea ce ar trebui să se întâmple, însă, din păcate, poate fi totuși o experiență destul de dură pentru spatele viitoarei mămici. Și majoritatea femeilor însărcinate suferă de dureri de spate, de obicei, începând din a doua jumătate a sarcinii.
Durerea de spate în sarcină – cauze și factori de risc
Durerea de spate în sarcină apare de obicei acolo unde pelvisul întâlnește coloana vertebrală, mai exact la articulația sacroiliace – ambele părți ale sacrului, structura osoasă la baza coloanei vertebrale. Și există multe motive posibile pentru care se întâmplă. Iată câteva dintre cele mai probabile cauze:
- Creștere în greutate
În timpul unei sarcini sănătoase, femeile se îngrașă, de regulă, între 25 și 35 de kilograme. Coloana vertebrală trebuie să susțină această greutate. Iar acest lucru poate provoca episoade de durere de spate. Greutatea bebelușului în creștere exercită, de asemenea, o presiune asupra vaselor de sânge și a nervilor din pelvis și din spate.
- Schimbări de postură
Sarcina schimbă centrul de greutate. Ca urmare, este posibil ca, treptat și fără să se observe într-o primă fază, gravida să își ajusteze postura și modul în care se mișcă. Iar această schimbare poate duce la durere de spate sau încordare.
- Modificări hormonale
În timpul sarcinii, organismul produce un hormon numit relaxină care permite ligamentelor din zona pelviană și articulațiilor să se relaxeze în pregătirea pentru procesul de naștere. Același hormon poate provoca slăbirea ligamentelor care susțin coloana vertebrală, ceea ce duce la instabilitate și durere de spate în sarcină.
- Diastaza sau separarea mușchilor abdominali
Pe măsură ce uterul se extinde, cei doi mușchi drepți abdominali – lungi și paraleli – care se întind de la cutia toracică la osul pubian, se pot separa. Acest lucru poate provoca durere de spate, dar și alte probleme, precum: lipsa de fermitate, lăsarea pielii în zona abdominală, incontinență urinară, dar și senzația de greutate etc.
- Stresul
Stresul emoțional poate fi “vinovat” și pentru tensiune musculară din spate, care poate fi resimțită ca durere de spate sau spasme. Este posibil ca gravidele să manifeste durere de spate în perioadele stresante ale sarcinii.
Remedii pentru durerea de spate în sarcină
Însă femeile însărcinate trebuie să știe că există lucruri pe care le pot face pentru a minimiza durerea de spate. Iată ce ajută!
Exerciții fizice zi de zi!
Exercițiile fizice regulate întăresc mușchii și măresc flexibilitatea, dar pot ajuta și la ameliorarea stresului care se răsfrânge asupra coloanei vertebrale. Cele mai sigure forme de mișcare pentru majoritatea femeilor însărcinate includ mersul pe jos, înotul și sesiunile lejere pe bicicleta fitness. Medicii sau specialiștii în kinetoterapie pot recomanda și anumite exerciții pentru întărirea spatelui și abdomenului.
Pe lângă nelipsita mișcare, o grijă în plus pentru gravide vor fi pozițiile uzuale în activitățile de zi cu zi, ca atunci când lucrează sau când dorm. De exemplu, va ajuta la eliminarea stresulului resimțit la nivelul spatelui dacă viitoarea mămică se va odihni pe o parte, cu o pernă între genunchi. Când vine vorba de statul la birou, poate ajuta un prosop rulat la spate pentru sprijin.
Întinderile pot atenua durerea de spate în sarcină. Prin mișcări “în sus” sau prin întinderea spatelui inferior, acestea întăresc mușchii spatelui și mușchii pelvieni.
Fără greutăți!
Gravidele ar trebui să evite ridicarea lucrurilor grele. Atunci când este posibil, cel mai bine ar fi să ceară ajutor în cazul în care trebuie să ridice sau să mute ceva care cântărește mai mult de câteva kilograme. Dacă trebuie să ridice totuși un obiect, li se recomandă să îndoaie genunchii.
Acupunctura
Acupunctura este aceea formă de medicină chineză în care se folosesc ace subțiri, ce sunt introduse în piele în anumite locuri. Studiile au arătat că acupunctura poate fi eficientă în ameliorarea disconfortului dat de durerea de spate în sarcină. Se recomandă consultarea medicului dacă viitoarea mămică dorește să încerce o astfel de terapie.
Rece-cald!
Tot după o discuție în prealabil cu medicul, se poate încerca terapia rece-cald: când se confruntă cu durere de spate, femeile însărcinate pot aplica un pachet de gheață învelit în prosop sau o pungă de legume congelate timp de 15 minute în zona dureroasă de mai multe ori pe zi. Iar dacă durerea persistă și după 2-3 zile, se pot încerca compresele calde. Se poate folosi un prosop încălzit sau o sticlă cu apă caldă aplicată la locul durerii timp de 15 minute. Atenție, însă: nu se va aplica nimic cald pe abdomen în timpul sarcinii!
Chiropractica sau chiroterapie
Chiropractica sau chiroterapia are în denumire grecescul chiros – mână, conferindu-i sensul general de “făcut cu mâna”. Mai exact, este vorba de o tehnică non-invazivă realizată de un chiropractician ce va aplica procedura de detensionare la nivel osteo-muscular.
Acest tratament include manipularea blândă a articulațiilor, lucrul cu țesuturile moi și exerciții prescrise pentru a slăbi mușchii strânși, a decomprima nervii și a realini coloana vertebrală, prin mișcări ușoare de palpare, rotire sau răsuciri.