Greseli majore care conduc la despartire: Behind Break Up
Va suna cunoscute urmatoarele intrebari?
1.Cum am putut fi atat de ignorant/a?
2.De ce nu l-am intrebat/am intrebat-o asta de la inceput?
3.Atat de orb/oarba sa fi fost?
Genul acesta de intrebari sunt inevitabile in situatia experimentarii unor dezamagiri in dragoste. Va dati seama cate regrete ar putea fi evitate daca am discuta despre toate aceste aspecte inca de la inceputul relatiei de cuplu?
O prima greseala consta in observarea anumitor probleme si minimalizarea sau bagatelizarea lor cu buna stiinta. Altfel spus, vedem, auzim, intelegem, dar decidem sa ignoram prin inventarea anumitor scuze sau justificari in favoarea celuilalt. O alta varianta ar fi utilizarea celebrului mecanism de aparare a psihicului uman, si anume, negarea cu vehementa a ceea ce este evident.
Explicatia acestui fenomen eronat de interpretare a lucrurilor consta in dorinta de a ne privi partenerul sau partenera de cuplu intr-o lumina cat mai favorabila, prin idealizarea acestuia. Practic, pierdem din vedere acele atitudini, comportamente, care in alte circumstante ne-ar da serios de gandit. Nu vedem decat ce vrem sa vedem si acest lucru ne va conduce, in timp, la impas relational. Ceea ce nu vrei sa vezi azi te va lovi maine cu mai multa duritate.
O a doua greseala presupune o insuficienta investigare asupra celuilalt inainte de a intra in relatie cu acesta/aceasta. In mod practic, ne aruncam orbeste in relatie fara a aloca o perioada de timp de bun simt pentru a-l cunoaste sau a o cunoaste. Cum am putea cunoaste mai multe lucruri despre omul de care ne-am indragostit? Simplu! Prin a pune intrebari!
Oare de ce oamenii evita sa puna intrebari!? Poate pentru ca nu doresc in sinea lor sa cunoasca raspunsurile! Poate pentru ca le este teama de ceea ce vor afla despre celalalt!
O a treia greseala ar putea consta in realizarea unor compromisuri prea rapide. Exista mai multe tipuri de compromisuri, cele acceptabile, reciproce si negociabile in timp, si cele distructive, unilaterale si creatoare de armonii false. Primele sunt ok pentru relatia de cuplu, insa ultimele sunt foarte periculoase.
Este esential sa-ti dezvalui sistemul de valori, deoarece acesta te reprezinta in adevaratul sens al cuvantului. Oricat de mult ai incerca sa fii altcineva decat esti, nu vei reusi pentru mult timp sa faci aceste compromisuri lipsite de reciprocitate. Conflictul va izbucni cand te astepti mai putin.
O a patra greseala consta in acordarea unei importante coplesitoare aspectelor sexuale. Evident ca barbatii sunt mai axati pe excitabilitatea sexuala decat femeile. Oamenii nu sunt doar niste fiinte biologice, ci si fiinte umane care aspira la depasirea acestor nevoi primare. Dincolo de placerea sexuala, exista trairi profunde ce provin din dragostea si implicarea intr-o relatie serioasa.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei