Care ar putea fi cauzele sangerarilor intre menstruatii
Aparitia de sangerari intre menstruatii este cunoscuta sub denumirea de metroragie. In timp ce menstruatia este declansata la nivel hormonal, atunci cand apar aceste sangerari, cauza lor este diferita. Desi de cele mai multe ori trec neobservate, astfel de situatii trebuie investigate si urmarite de medicul ginecolog.
In acest articol, veti afla ce reprezinta aceste sangerari intre menstruatii si care sunt manifestarile acestora. In plus, prin acest articol, veti obtine informatii despre cauzele acestora, precum si modul in care se face diagnosticarea. Pentru a putea preveni aparitia sangerilor intre menstruatii, este important sa cunoasteti care sunt factorii lor de risc. Veti afla informatii complete despre acest subiect in urmatoarele paragrafe.
Sangerari intre menstruatii – generalitati
Atunci cand apar sangerari intre menstruatii, intensitatea acestora poate fi diferita. Puteti experimenta de la cateva picaturi de sange pana la sangerari cu un flux abundent. Dupa cum le este si denumirea, acestea apar la intervale neregulate, fara a avea o anume legatura cu perioada standard a ciclului menstrual.
In general, cauzele lor sunt inofensive. Chiar daca acestea dispar rapid sau fluxul nu este unul prea abundent, este recomandat sa discutati cu medicul ginecolog despre fiecare aparitie. Indiferent de cauza care declanseaza astfel de sangerari intre menstruatii, acestea trebuie urmarite, iar daca este necesar, urmat un tratament adecvat pentru a le opri.
Care sunt cauzele care declanseaza sangerari intre menstruatii?
Cauzele care pot declansa sangerari intre menstruatii sunt urmatoarele:
- dezechilibre hormonale – pot aparea sangerari intre menstruatii din cauza ingrosarii mucoasei in urma excesului de estrogen. Un dezechilibru hormonal poate aparea din diferite cauze cum ar fi stresul excesiv sau obezitatea. Din cauza cresterii nivelului de estrogen, veti experimenta formarea de cheaguri si pierderi de sange in afara perioadei menstruale.
- posibile formatiuni tumorale la nivelul uterului – fibroamele uterine sau polipii pun o presiune excesiva pe uter si pot genera sangerari intre menstruatii. Din cauza acestei presiuni, vasele de sange din tesuturile uterului se pot sparge si pot genera sangerari. Din fericire, astfel de formatiuni tumorale nu sunt cancerigene.
- lipsa ovulatiei – din aceasta cauza, ovulul nu se mai elibereaza din uter si provoaca cresterea in grosime a mucoasei uterine. Astfel, aceasta va creste pana cand va fi eliminata si poate produce sangerari intre menstruatii.
- endometrioza – in acest caz, mucoasa uterina creste in pelvis, ovare sau trompele uterine. Atunci cand aceasta captuseala a uterului este eliminata, pot aparea sangerari intre menstruatii ce pot avea un flux destul de abundent.
- anumite tipuri de medicamente – de obicei, pastilele contraceptive pot provoca sangerari intre menstruatii atunci cand tratamentul este la inceput sau la sfarsit. De asemenea, atunci cand folositi contraceptive hormonale in mod neregulat, puteti experimenta astfel de sangerari. In plus, daca urmati un tratament cu medicamente cu scop de subtiere a sangelui, puteti experimenta sangerari intre menstruatii.
- malnutritia – in cazul pacientelor subponderale sau subnutrite pot aparea acest tip de sangerari din cauza lipsei de ovulatie. Sangerari intre menstruatii pot aparea si in cazul femeilor care urmeaza diete stricte precum cea Atkins sau Keto.
Atunci cand apar sangerari intre menstruatii, acestea pot anunta si dezvoltarea anumitor tipuri de cancere. Cu cat veti discuta mai rapid cu medicul ginecolog, cu atat mai repede veti identifica in mod corect cauzele si tratamentul adecvat. Cateva dintre tipurile de cancere ce pot determina sangerari intre menstruatii sunt urmatoarele:
- vaginal
- vulvar
- endometrial
- de col uterin
- al trompelor uterine
- ovarian
Care sunt simptomele sangerarilor intre menstruatii?
Conform literaturii de specialitate, nu exista o definitie concreta pentru sangerari intre menstruatii. In mod normal, menstruatia debuteaza la fiecare 28 de zile de la menstruatia anterioara. Cu toate acestea, durata medie considerata normala pentru un ciclu menstrual este cuprinsa intre 21 si 35 de zile. Asadar, atunci cand apar sangerari in afara acestei perioade medii, ele sunt considerate sangerari intre menstruatii.
Acest tip de sangerari pot afecta nu doar starea fizica, dar si cea emotionala si sociala. Dintre cele mai comune simptome pentru acestea, puteti experimenta urmatoarele:
- sangerare abundenta ce impune schimbarea tamponului sau absorbantului din ora in ora, iar acest flux se mentine pe parcursul mai multor ore
- sangerarea continua pe o durata mai mare de 8 zile
- crampe, balonare, dureri de spate sau de cap
Care sunt complicatiile asociate sangerarilor intre menstruatii si cum pot fi diagnosticate?
Pe langa scaderea calitatii vietii, acest tip de sangerari pot genera si alte complicatii. De exemplu, in urma unor sangerari constante intre menstruatii se poate instala anemia. In plus, in momentul in care acesta conditie apare in mod constant, va puteti confrunta cu depresie si anxietate, dar si cu probleme ce va pot afecta modul de interactiune sociala.
Diagnosticul acestor sangerari intre menstruatii incepe cu examenul clinic ce include examinarea cervixului si vaginului, dar si recoltarea probelor de secretie din vagin si cervix. Medicul ginecolog poate solicita investigatii paraclinice, cum ar fi analize de sange, teste de urina, biopsii, CT/RMN, test Babes-Papanicolau, ecografie pelvina si abdominala sau laparoscopie.
Cum puteti preveni aparitia de sangerari intre menstruatii?
Intrucat aceste sangerari apar ca urmare a unor dezechilibre hormonale, un pas important pe care il puteti face este sa mentineti un echilibru hormonal cat mai constant posibil. In cazul in care medicul va recomanda pilule contraceptive, este recomandat sa discutati cu acesta despre posibilele sangerari intre menstruatii si cum sa echilibrati balanta hormonala pentru a le diminua.
Mentinerea unei greutati normale si urmarea unui stil de viata sanatos va vor ajuta sa preveniti sangerarile anormale. De exemplu, puteti reduce aportul de grasimi de origine animala pentru a mentine un echilibru al starii de sanatate. In plus, prin folosirea protectiei adecvate puteti evita contactarea bolilor cu transmitere sexuala care pot duce la sangerari in afara menstruatiei.
In concluzie, cele mai multe sangerari intre menstruatii nu prezinta niciun risc si au caracter temporar. Cu toate acestea, la aparitia primei sangerari anormale este important sa discutati cu medicul specialist si sa urmati tratamentul recomandat. Mai mult, puteti preveni aparitia acestor sangerari prin mentinerea unui stil de viata sanatos.