Ce trebuie sa stii despre sangerarea de implantare
Sangerarea de implantare, cunoscuta si ca sangerare de nidatie, poate sa indice o posibila sarcina. De obicei, acest tip de sangerare apare la cateva zile dupa ovulatie. Astfel, este posibil sa observati picaturi de sange pe lenjerie, pe care aveti tendinta sa le confundati cu inceputul ciclului menstrual. De fapt, atunci cand aveti sangerare de implantare, ovulul fertilizat se stabilizeaza in mucoasa uterului.
In acest articol veti intelege ce este sangerarea de implantare si cum o diferentiati de ciclul menstrual. De asemenea, veti intelege care sunt cauzele ce pot declansa o sangerare de implantare si ce simptome sunt asociate acesteia. Pentru a putea valida existenta unei sarcini, este important sa intelegeti cum se manifesta si ce este de facut in acest caz. Asadar, acest articol va aduce clarificari in acest sens.
Ce este si de ce apare sangerarea de nidatie?
Aproximativ 30% dintre femeile care raman insarcinate experimenteaza sangerare de implantare la inceputul sarcinii. Aceasta apare sub forma unor picaturi de sange. Conform definitiei medicale, sangerarea de implantare poate fi un semn de fertilizare a embrionului si o confirmare ca acesta s-a atasat de uter.
Dupa ce procesul de fertilizare a ovulului in trompa uterina s-a incheiat, embrionul migreaza in uter si se ataseaza de peretii acestuia. Atunci cand se ataseaza de captuseala uterina interioara, exista posibilitatea ca mici vase de sange sa se rupa si sa apara sangerarea de nidatie.
Acest tip de sangerare de implantare va disparea in mod natural in cateva zile si nu ar trebui sa provoace ingrijorari. Atunci cand sangerarea de nidatie persista, este recomandat sa discutati cu medicul ginecolog si sa agreati asupra modului in care veti proteja sarcina in continuare.
Care sunt diferentele dintre sangerarea de implantare si menstruatie?
Intrucat sangerarea de nidatie apare la scurt timp dupa perioada de ovulatie, aceasta poate fi usor confundata cu menstruatia. Intre cele doua tipuri de sangerari exista cateva diferente, dupa cum urmeaza:
- formarea de cheaguri de sange: in timpul menstruatiei, puteti prezenta cheaguri de sange. Daca apare sangerarea de implantare, nu veti experimenta acest simptom.
- culoare diferita: indiferent de cantitatea de sange pe care o aveti, culoarea sangerarii menstruale este diferita fata de sangerarea de nidatie. Atunci cand apare sangerarea de implantare, culoarea acesteia este maro inchis sau rosu deschis.
- cantitate: sangerarea specifica aparitiei menstruatiei are un flux mai ridicat, fiind necesar sa folositi absorbantele pe parcursul mai multor zile. Sangerarea de implantare apare sub forma unor mici picaturi, care apar pe absorbantul de zi sau pe hartia igienica. Fluxul este intermitent si dispare in cateva zile.
- durata: dupa cum am mentionat anterior, sangerara de nidatie dureaza intre cateva ore si pana la 3 zile. Prin comparatie, sangerara menstruala dureaza spre 5 zile si prezinta un flux abundent.
Care sunt simptomele care indica sangerarea de implantare?
Pe langa sangerarea vaginala, exista si alte simptome care indica aparitia sangerarii de nidatie. Printre cele mai comune simptome care indica o sangerare de implantare sunt urmatoarele:
- senzatie de greata
- dureri de spate
- dureri de cap
- sensibilitatea sanilor
- crampe abdominale
Alte simptome care indica o sarcina timpurie si apar atunci cand se instaleaza sangerarea de nidatie, pot fi urmatoarele:
- oboseala
- pofte
- urinare frecventa
- modificari de dispozitie
- varsaturi si greturi dimineata
- aversiuni alimentare
Cand sa faceti un test de sarcina dupa ce apare sangerarea de implantare?
Desi sangerarea de nidatie poate fi interpretata ca un semn de sarcina, aceasta nu este dovada definitiva. Pentru un rezultat sigur, este recomandat sa efectuati un test de sarcina. Astfel, veti confirma daca aceasta indica o sarcina sau daca exista alte probleme pentru care ar trebui sa discutati cu medicul ginecolog.
Chiar daca a aparut sangerarea de implantare, sarcina poate fi confirmata printr-un test de sarcina, efectuat dupa ce ati constatat ca a intarziat menstruatia. De asemenea, confirmarea clara a sarcinii o obtineti dupa ce ati facut si analizele specifice de sange.
Este necesar sa discutati cu un medic atunci cand apare sangerarea de nidatie?
In general, sangerarea de implantare nu necesita consultarea unui medic imediat dupa aparitie, atata timp cat simptomele sunt unele obisnuite, iar fluxul sangerarii este sub forma unor picaturi de sange. Daca sangerarea de implantare dispare in maxim 3 zile de la aparitie, acesta este un semn de o posibila sarcina. Daca fluxul sangvin continua si se accentueaza, atunci este recomandat sa va programati pentru o consultatie la medicul ginecolog.
Complicatii ce pot aparea in sangerarea de implantare?
Atunci cand ati confirmat existenta unei sarcini si apare sangerarea de implantare, este nevoie sa urmariti cu atentie modul in care evolueaza aceasta. De exemplu, o complicatie care poate aparea este sub forma durerilor abdominale intense, pierderea unei cantitati mari de sange sau aparitia febrei si a frisoanelor. In acest caz, este important sa discutati urgent cu medicul ginecolog.
De asemenea, poate aparea o sangerare de implantare din cauza infectiilor vaginale, a efortului fizic sau daca exista probleme cu implantarea sarcinii. O sangerare de implantare anormala poate indica aparitia unui avort spontan sau a unei sarcini extrauterine. Si in acest caz, este important sa va programati la medicul specialist si sa preveniti cat mai rapid aparitia unor complicatii majore.
Chiar daca sangerarea de implantare poate fi anormala, cu cat va programati mai rapid la medicul ginecolog veti putea gasi o solutie la oprirea sangerarii si sa preveniti pierderea sarcinii. Cu tratamentul potrivit, puteti duce sarcina la sfarsit, fara a genera complicatii pentru mama sau pentru fat.
Sangerarea de implantare reprezinta un prim semn de sarcina si apare ca urmare a rearanjarii hormonale din organismul femeii. O sangerare de nidatie normala se opreste in maxim 3 zile si se manifesta sub forma unor picaturi de sange. Cu toate acestea, ea nu trebuie confundata cu sangerarea menstruala, fiind diferita de aceasta prin culoare, abundenta sau cantitate. In momentul in care aceasta devine anormala, este recomandat sa contactati medicul ginecolog cat mai repede posibil.