Streptococ B in sarcina – informatii si recomandari
Streptococul de tip B este una dintre multele bacterii care traiesc in mod normal in corpul uman, dar care nu afecteaza starea de sanatate intr-un mod grav. In cazul femeilor insarcinate, medicul va recomanda testarea pentru identificarea prezentei de streptococ B in sarcina. In baza rezultatelor obtinute la acest test, medicul va putea pregati protocolul de nastere si va face o serie de recomandari pentru a preveni transmiterea acestuia la copil. Prin intermediul acestui articol veti descoperi cum identificati daca aveti streptococ B in sarcina si ce ar fi de facut in acest caz. De asemenea, veti obtine informatii relevante despre acest streptococ si veti intelege cum se poate transmite infectia la nou-nascut.
Ce este streptococul de tip B?
Streptococul de tip B este o bacterie care se afla de obicei in intestine, zona rectala sau in tractul genital. Acesta poate fi prezent la 1 din 5 femei insarcinate. Desi prezenta unui streptococ B in sarcina nu reprezinta un risc pentru viitoarea mama, acesta poate provoca infectii serioase pentru nou-nascut, inclusiv infectii ale maduvei spinarii si plamanilor.
Acest tip de streptococ este cunoscut si sub denumirea de streptococ agalactiae. Acesta face parte din flora bacteriana a femeii ce este absolut normala, fara a produce niciun fel de simptome. In aproximativ 10 pana la 30% din cazuri, streptococul de tip B este colonizat in vagin sau in rect. Simptomele pe care le au femeile infectate cu stroptococ B in sarcina sunt asemanatoare unei vaginite, care va disparea usor cu ajutorul tratamentul prescris de medic. Cu toate acestea, exista riscul ca mama sa infecteze si copilul la nastere. In medie, 1 copil din 200 nascut din mama infectata cu streptococ B in sarcina este, de asemenea, testat pozitiv.
Cum se depisteaza infectia cu streptococ de tip B?
In primul rand, femeile care sunt infectate cu streptococ B in sarcina prezinta anumite simptome specifice. Aceasta bacterie poate provoca infectii ale placentei, tractului urinar, lichidului amniotic si uterului.
In general, medicul care urmareste sarcina va recomanda testarea acestui streptococ in ultimul trimestru, in saptamanile 35-37. Pentru a depista infectia cu acest streptococ este necesara recoltarea unei proble din zonele rectale si vaginale. Recoltarea are loc cu un betisor cu capatul sub forma unui tampon. Proba este trimisa la analiza, iar rezultatele vor fi gata in maxim 72 de ore.
In functie de rezultatul obtinut, medicul va recomanda tratamentul potrivit pentru aceasta infectie. Astfel, medicul poate prescrie un tratament cu antibiotic, administrat intravenos. Momentul in care incepe tratamentul este in timpul travaliului sau in momentul in care s-au rupt membranele. Mai mult, antibioticul va fi administrat cu minim 2 ore inainte de inceperea travaliului si va continua sa fie administrat la fiecare patru ore pana cand se finalizeaza nasterea.
In cazul in care streptococul de tip B a fost transmis nou-nascutului, infectia se poate depista in primul rand in functie de simptome:
- infectia timpurie – simptomele incep sa apara din primele ore si pana la maxim 7 zile de la nastere. Semnele sunt specifice septicemiei si pot fi asociate cu pneumonia si meningita. In acest caz, tratamentul pentru nou-nascut este acelasi cu cel al mamei, respectiv prin administrarea intravenoasa de antibiotic;
- infectia tardiva – aceasta se manifesta in 7 si pana la 30 de zile e la nastere. Forma sa de manifestare este de obicei meningita.
Simptomele pe care nou-nascutii le pot manifesta atunci cand sunt infectati cu streptococ de tip B pot fi urmatoarele:
- febra;
- refuzul hranei;
- stare de iritabilitate;
- hipotermie;
- dificultati in respiratie;
- moliciune;
- contractura musculara;
- stare de somnolenta.
Pe langa semnele specifice infectiei cu streptococ B, la nou-nascuti medicul va efectua o investigatie medicala amanuntita pentru a confirma infectia. In primul rand, va solicita recoltarea probelor de sange si din urina. De asemenea, poate solicita realizarea unei radiografii pulmonare pentru a verifica daca exista semne de pneumonie. In plus, in cazul in care exista suspiciunea unei meningite infectioase, medicul poate solicita efectuarea unei punctii rahidiene.
In functie de rezultatele obtinute la aceste teste, medicul va propune tipul de tratament potrivit. In cazul in care rezultatele sunt bune, nou-nascutul poate fi externat in cateva zile.
Se transmite infectia cu streptococ B la nou-nascut?
Infectia cu streptococ B in sarcina se poate transmite si la nou-nascut. Cu toate acestea, nu toti copiii ai caror mame au fost diagnosticate cu streptococ de tip B vor fi infectati la randul lor. Cele mai frecvente situatii care pot contribui la transmiterea infectiei cu streptococ B la nou-nascut sunt urmatoarele:
- viitoarea mama are febra in timpul travaliului;
- declansarea travaliului si ruperea membranelor are loc cu mai mult de 24 de ore pana cand copilul este nascut;
- travaliul se declanseaza prematur, inainte de indeplinirea a 37 de saptamani de sarcina;
- este confirmata infectia urinara cu acest tip de streptococ in timpul sarcinii;
- ati mai avut o nastere anterioara in care nou-nascutul a fost infectat cu streptococ de tip B.
Pentru a reduce riscul infectiei cu streptococ B la nou-nascut, medicul va propune tratamentul cu antibiotic potrivit si modul de administrare. In cazul in care membranele se rup oricand dupa indeplinirea celor 37 de saptamani de sarcina, medicul va recomanda inducerea travaliului si inceperea tratamentului cu antibiotic pentru a reduce timpul in care copilul este expus la infectia cu streptococ B inainte de nastere.
De asemenea, daca ati avut o sarcina anterioara in care ati avut rezultat pozitiv la infectia cu streptococ B, vi se va administra tratament cu antibiotic in timpul travaliului chiar daca a doua oara testul nu mai este pozitiv. Chiar daca nou-nascutul din sarcina anterioara nu a fost infectat cu streptococ B, exista 50% sanse ca la urmatoarea sarcina bebelusul sa fie infectat.
Desi infectia cu streptococ B in sarcina nu se poate preveni in mod concret, este important sa urmati recomandarile medicului si sa va testati. Femeile care sunt testate pozitiv, dar primesc tratamentul corect la timp, in timpul travaliului, au sanse mari sa nu transmita infectia la bebelus in timpul nasterii. Asadar, in momentul in care intrati in travaliu, este important sa mergeti imediat la spital si sa anuntati medicii de garda despre ca ati fost testata pozitiv cu streptococ B in sarcina.
In concluzie, chiar daca aveti un test pozitiv de infectie cu streptococ B in sarcina, nu trebuie sa va panicati. Puteti preveni transmiterea acestei infectii catre nou-nascut prin efectuarea testelor si mentinerii legaturii cu medicul care va urmareste sarcina. Din fericire, exista tratament specializat pentru aceasta infectie care, atunci cand este administrat in mod corect si la momentul potrivit, va reduce riscul de a transmite infectia la bebelus.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11045-group-b-streptococcus–pregnancy
https://www.health.state.mn.us/diseases/strep/gbs/gbswomen.html
https://kidshealth.org/en/parents/groupb.html
https://www.acog.org/womens-health/faqs/group-b-strep-and-pregnancy