Instinctul matern – un dar innascut
Foarte multe femei, aflate la prima nastere, se asteapta ca dragostea pentru copilul lor sa apara imediat ce farama de om este in bratele lor. Aceleasi asteptari au si de la instinctul matern, sa apara cat ai pocni din degete. De cele mai multe ori, femeia nu simte nimic diferit dupa nastere, nu se simte mama. Nu simte instinctul matern imediat. E adevarat ca poate fi coplesita de fericirea de a-si tine puiul in brate, in sfarsit, dar acest lucru nu va declansa automat instinctul matern. Imediat dupa nastere sau chiar din timpul sarcinii, majoritatea femeilor se asteapta sa simta ceva diferit, ceva care sa anunte ca s-a declansat instinctul matern. Privind minunea aceea mica, femeia devenita mama se poate simti vinovata ca nu simte o iubire imensa, ca nu stie ce sa-i faca copilului daca plange, ca nu stie daca se va descurca, nu stie daca va fi o mama buna etc.
Unde este instinctul matern atunci cand proaspata mamica isi pune toate aceste intrebari?
Instinctul matern se construieste in timp, in relatia cu copilul. Cu cat o mama petrece mai mult timp cu copilul sau cu atat va cunoaste mai bine care ii sunt nevoile si va raspunde mai bine acestor nevoi. Legatura de atasament, extrem de importanta pentru copil, se construieste in timp. Porneste inca de la nastere, imediat ce mama incepe sa alapteze si-si pune copilul la san.
Pentru a fi o mama buna, se pare ca nu este de ajuns doar instincul matern, nu? Daca ar fi asa, toti copiii ar avea parte de mame bune si iubitoare. Daca ar fi asa, nu ar mai exista copii abandonati, mame care isi maltrateaza copilul si nici adulti cu probleme provocate de propria copilarie. Pentru a fi o mama buna ar fi ideal sa fi avut o mama buna la randul sau, o mama care sa ii fi fost model. O mama cu care sa fi construit un atasament sigur.
Dar ce inseamna o mama buna?
O mama buna poate identifica motivul plansului copilului sau si astfel stie sa raspunda nevoii copilului din acel moment. Pentru a fi o mama buna, nu este de ajuns sa te informezi sau sa mergi la cursuri. In timp, cunoscandu-ti copilul cat mai bine, cu multa rabdare, poti deveni o mama buna.
Multe mame minimalizeaza aspectul psihologic al cresterii copilului, considerand ca daca este spalat, hranit si schimbat la timp, copilul nu are niciun motiv sa nu creasca un adult sanatos. Insa nu este asa. Fizic, cu siguranta va fi sanatos, dar emotional? Nu avem nicio garantie.
Revenind la legatura dintre mama si copil, la dragostea imensa ce se leaga intre ei, acestea se construiesc in timp, cu fiecare suras, gangurit, alaptat, cu fiecare lacrima si cu fiecare privire dintre cei doi.
Si totusi? Ce este acest instinct matern?
Instinctul matern se refera la nevoia imperioasa pe care o simte un parinte de a-si proteja, alina, apara si iubi copilul, neconditionat. Insa aceasta nevoie o simt si parintii care au un copil adoptat. Aproape toate femeile ajung sa simta acest lucru pentru copilul lor, si nu musai imediat dupa ce au nascut. Asa ca nu trebuie sa se simta vinovate daca inca nu simt o mare dragoste pentru bebelusul lor sau daca nu simt vreun instinct matern. Cu timpul, va veni si acesta.
Iar intr-o zi cand isi vor privi copilul, vor simti o dragoste si o grija care le va coplesi.
Text: Psiholog Loredana Andrei