Operatie fibrom uterin – informatii si recomandari
Operatia de fibrom uterin este necesara pentru a indeparta fibromul uterin, incercand ca uterul sa ramana protejat. Pentru femeile care au simptome de fibrom uterin, dar care doresc sa aiba copii in viitor, operatia de fibrom uterin este cea mai recomandata optiune de tratament. Desi operatia de fibrom uterin este foarte eficienta, din pacate fibromul uterin poate reaparea. Cu cat sunteti mai tanara si aveti mai multe fibroame uterine, cu atat exista sansa mai mare de a dezvolta aceasta problema in viitor. Asadar, acest articol va va ajuta sa intelegeti care sunt cauzele care duc la aparitia fibromului uterin, dar si tot ce trebuie sa stiti despre operatia de fibrom uterin.
Fibrom uterin – cauze, diagnostic si complicatii
Cauzele care conduc la aparitia fibromului uterin nu sunt inca exacte. Urmatorii factori pot conduce la aparitia acestei probleme:
- modificari genetice – anumite fibroame uterine contin modificari ale genelor care difera de cele ale celulelor din muschii uterini;
- hormoni – estrogenul si progesteronul pot contribui la cresterea fibromului uterin;
- alti factori de crestere – substantele care ajuta corpul sa isi mentina tesuturile, cum ar fi factorul de crestere asemanator insulinei, pot afecta cresterea fibromului;
- matricea extracelulara – acest material face ca celulele sa se lipeasca, exact asa cum mortarul leaga caramizile unele de altele. Acest indicator este crescut in cazul fibroamelor si produce schimbari biologice la nivel celular.
Diagnosticul de fibrom uterin se stabileste in urma unor analize si investigatii recomandate de medic. In unele situatii, medicul isi poate da seama ca aveti fibrom uterin doar prin palparea uterului, in urma unui examen pelvic. Daca forma uterului este neregulata sau este neobisnuit de larg, medicul poate decide sa va recomande investigatii suplimentare pentru a stabili un diagnostic concret:
- ecografie – medicul poate decide sa faca o ecografie intra-vaginala sau abdominala pentru a obtine imagini cat mai clare ale uterului si a obtine informatiile de care are nevoie pentru a va diagnotica cu fibrom uterin;
- teste de laborator – rezultatele testelor de sange precum hemoleucograma completa il pot ajuta pe medic sa stabileasca diagnosticul corect;
- RMN – in cazul in care informatiile obtinute la ecografie nu sunt suficiente, medicul poate solicita efectuarea unui RMN pentru a obtine o imagine mai detaliata a fibromului;
- histerosonografie – pentru acest test, vi se va introduce o cantitate mica de solutie salina in cavitatea uterina pentru a o mari. In acest mod, cu ajutorul aparaturii de specialitate, medicul va putea identifica fibromul uterin si il va masura;
- histerosalpingografie – daca medicul crede ca trompele uterine sunt blocate, atunci acesta poate recomanda acest test. In acest caz, medicul va folosi substanta de contrast pentru a evidentia uterul si trompele uterine, iar cu ajutorul unui aparat va efectua o radiografie a acestora;
- histeroscopie – medicul insereaza un telescop mic cu o lumina in varf in interiorul uterului. Apoi, dupa ce a injectat solutie salina si va mari cavitatea uterina, va putea analiza cu atentie peretii uterului si deschiderea trompelor uterine.
Fibromul uterin nu este periculos si multe femei pot trai cu acesta fara a avea nevoie de interventie chirurgicala. In unele situatii, acesta poate cauza durere si poate conduce la complicatii. Una dintre cele mai comune este scaderea numarului de celule rosii ceea ce poate provoca anemie. In acest caz, veti simti o stare accentuata de oboseala din cauza pierderii masive de sange.
Daca sangerati puternic in timpul menstruatiei, medicul va poate recomanda suplimente pe baza de fier sau un alt tip de tratament pentru a diminua anemia. Uneori, o persoana cu anemie are nevoie de transfuzii de sange, din cauza pierderii de sange.
Operatie fibrom uterin: ce trebuie sa stiti inainte sa intrati in sala de operatie
Operatia de fibrom uterin, cunoscuta si ca miomectomie, este recomandata de medic pentru a indeparta fibromul uterin de pe membranele musculare ale uterului, in timp ce uterul ramane intact. Operatia de fibrom uterin este o alternativa la histerectomie care presupune indepartarea fibroamelor, dar si a uterului si colului.
Medicul care va efectua interventia va va informa cu privire la aspectele de care sa tineti cont inainte de operatie. Prin urmare, daca fumati, medicul va va recomanda sa renuntati la acest obicei cu sase luni inainte. De asemenea, cu o zi inainte de operatia de fibrom uterin, este necesar sa va opriti din a consuma alimente sau lichide, dar si sa opriti anumite medicamente. De exemplu, inainte de operatia de fibrom uterin este recomandat sa nu folositi aspirina sau alte medicamente cu rol anticoagulant.
In functie de marimea fibroamelor, numrul si localizarea lor, medicul poate decide sa efectueze unul dintre urmatoarele tipuri de operatie de fibrom uterin:
- operatie de fibrom uterin abdominala – aceasta presupune efectuarea unei incizii la nivelul abdomenului si este o optiune pentru fibroamele foarte mari;
- operatie de fibrom uterin minim invaziva – acest tip de interventie presupune folosirea unui laparoscop sau robot pentru a extrage fibromul si este recomandata atunci cand fibromul are dimensiuni reduse;
- operatie de fibrom uterin (miomectomie) histeroscopica – in acest caz nu este necesara nicio incizie. Atunci cand fibromul este bine pozitionat pe uter, medicul poate folosi un dispozitiv pe care il introduce in vagin si cu care va extrage fibromul prin morcelare.
Posibilele complicatii ale operatiei de indepartare fibrom uterin
Ca orice interventie, operatie de fibrom uterin poate conduce la aparitia unor complicatii. Posibilele complicatii care pot aparea in urma unei operatii de indepartare fibrom uterin sunt urmatoarele:
- sangerare;
- infectie;
- cheaguri de sange;
- degradarea altor organe;
- reactie alergica la anestezie;
- cresterea riscului de a avea nevoie de o operatie de cezariana atunci cand veti naste.
Aceste complicatii pot aparea in cazuri rare. Prin urmare, medicul care va efectua operatia de indepartare a fibromului uterin va depune eforturile necesare pentru a evita aparitia lor.
Recuperarea dupa operatia de indepartare a unui fibrom uterin
Recuperarea dupa operatia de indepartare a unui fibrom uterin depinde de tipul de procedura pe care l-ati avut. De asemenea, recuperarea depinde si de eventualele complicatii care au aparut. In primele zile de la interventie este normal sa experimentati disconfort si durere. In acest caz, medicul va va recomanda un tratament pentru managementul durerii si va va incuraja sa va miscati picioarele sau sa faceti plimbari scurte pentru a preveni formarea cheagurilor de sange.
Pe masura ce va recuperati din operatia de indepartare a unui fibrom uterin va puteti astepta la:
- sangerare sau scurgeri vaginale pe parcursul a catorva saptamani;
- recomandarea de a nu ridica greutati mai mari de 5 kg in prima saptamana de la interventie;
- recomandarea de a nu avea contact sexual timp de 6 saptamani de la interventie;
- cresterea graduala a nivelului de activitate fizica pe care o efectuati.
In cazul in care ati avut o operatie de fibrom uterin abdominala, recuperarea poate dura mai mult, pana la 6 saptamani. Daca ati avut o operatie laparoscopica sau robotica, este posibil sa va intoarceti acasa in aceeasi zi. Recuperarea la domiciliu poate dura intre 2 si 4 saptamani. Daca operatia de indepartare a fibromului uterin s-a efectuat cu ajutorul histeroscopului, va puteti recupera in cateva zile.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/15448-myomectomy
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9130-uterine-fibroids
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/myomectomy/about/pac-20384710
https://www.webmd.com/women/uterine-fibroids/uterine-fibroids
https://www.healthline.com/health/womens-health/fibroid-surgery#fertility