Care sunt indulcitorii naturali care pot inlocui cu succes zaharul?
Indulcitorii naturali, cum ar fi stevia, pot oferi beneficii pentru sanatate in comparatie cu zaharul rafinat. Printre beneficiile pe care le au indulcitorii naturali se numara controlul tensiunii arteriale sau a glicemiei. In plus, acestia au mai putin calorii, un nivel redus de fructoza, dar au in acelasi timp un gust foarte bun. Desi produsele bogate in zahar pot avea un gust foarte bun, consumul acestora poate declansa probleme de sanatate grave cum ar fi diabetul, obezitatea sau probleme hepatice. Asadar, inlocuirea zaharului cu indulcitori naturali poate fi o decizie inteleapta pentru a mentine un nivel de sanatate echilibrat. In acest articol veti afla care sunt alternativele pe care le puteti folosi pentru a inlocui zaharul.
Zaharul si indulcitorii naturali – informatii generale
Multe alimente sanatoase, cum ar fi fructele sau legumele, pot contine zahar in mod natural. Cu toate acestea, consumul excesiv de zahar poate fi daunator pentru sanatate. Principalele componente ale zaharului sunt reprezentate de fructoza si sucroza. Corpul uman proceseaza aceste componente pentru a transforma glucoza in energie. Avand in vedere ca zaharul din comert este foarte procesat, multe dintre nutrientii, vitaminele, mineralele si componentele bioactive nu se regasesc in ceea ce consumati din comert.
Prin urmare, pentru a sta departe de efectele negative ale zaharului, puteti folosi indulcitori naturali ca o alternativa la zaharul rafinat. In comparatie cu zaharul, acestia sunt nerafinati si foarte putin procesati si se regasesc in mod natural in multe alimente. De exemplu, mierea sau siropul de artar reprezinta alternative la zahar, fiind in acelasi timp bogate in minerale, vitamine si antioxidanti.
Indulcitori naturali care pot inlocui zaharul
Puteti reduce in mod semnificativ consumul de zahar si afectiunile generate de acesta prin inlocuirea acestuia cu indulcitori naturali. Printre cele mai uzuale tipuri de indulcitori se numara mierea, siropul de artar sau cel de agave. De asemenea, stevia este un indulcitor natural foarte popular printre cei care doresc sa scada cat mai mult consumul de zahar.
Indulcitor natural care poate inlocui zaharul – stevia
Stevia este un indulcitor natural care inlocuieste cu succes zaharul. Aceasta este extrasa din frunzele plantei cunoscute drept Stevia Rebaudiana. Aceasta este crescuta in America de Sud pentru dulceata sa, dar si pentru scopuri medicinale. In frunzele de stevia exista diversi compusi dulci. Cei mai des intalniti sunt steviozida si rebaudiozida A. Ambele sunt de sute de ori mai dulci in comparatie cu zaharul. Prin urmare, desi stevia este un indulcitor natural foarte dulce, nu are aceleasi calorii ca zaharul rafinat.
Indulcitor natural care poate inlocui zaharul – miere
Mierea este un indulcitor natural apreciat nu doar pentru dulceata sa, dar si pentru valoarea nutritionala. Avand in vedere ca este produsa din nectarul plantelor colectate de catre albine in timpul procesului de polenizare, mierea poate contine numerosi antioxidanti si diversi compusi ai plantei cu beneficii pentru sanatate. De asemenea, mierea in stare pura sau cea care are o culoare mai inchisa este mai putin procesata. Aceasta este bogata in flavonoide si acizi fenolici. Prin urmare, beneficiile sale pentru sanatate includ protectie gastrointestinala, respiratorie si cardiovasculara.
Indulcitor natural care poate inlocui zaharul – sirop de artar
Siropul de artar este un alt indulcitor natural care este folosit la indulcirea diverselor preparate, cum ar fi clatitele americane. Prin urmare, daca doriti sa reduceti consumul de zahar, nu este necesar sa renunati la preparatele care va plac, ci sa folositi un indulcitor cum ar fi siropul de artar. Asemanator cu mierea, siropul de artar contine antioxidanti si minerale care pot fi benefice pentru sanatate. Multi dintre compusii unici ai siropului de artar pot ajuta in cazul in care suferiti de diabet sau ca adjuvant in cancer. Cu cat siropul de artar este mai inchis la culoare, cu atat mai putin rafinat este, si cu atat mai benefic este pentru sanatate.
Indulcitor natural care poate inlocui zaharul – eritriol
Eritriolul este un indulcitor natural care are un numar foarte redus de calorii. Acesta este un alcool de zahar care se regaseste in anumite fructe. Gustul sau este foarte similar cu cel al zaharului. Desi are un gust similar, acest indulcitor natural nu va va creste glicemia sau nivelul de insulina. De asemenea, nu va va afecta nivelul colesterolului sau a trigliceridelor. Eritriolul este absorbit de catre corp prin intestine, dar este excretat prin urina. Desi este mai usor tolerat de catre organism in comparatie cu alt alcool din zahar, acest indulcitor natural poate produce probleme digestive, inclusiv gaze sau diaree.
Dietele care contin o cantitate foarte mare de zahar pot reprezenta un risc pentru sanatate si pot provoca diverse afectiuni. Prin urmare, inlocuirea zaharului rafinat cu indulcitori naturali va poate ajuta sa combateti o parte dintre problemele de sanatate pe care le poate provoca zaharul. Din fericire, aveti la dispozitie diverse alternative pe care le puteti incerca. Eritriolul, stevia, mierea sau siropul de artar reprezinta cativa indulcitori naturali pe care ii puteti introduce cu succes in dieta zilnica.
Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/natural-sugar-substitutes#The-bottom-line
https://www.cnet.com/health/nutrition/natural-sugar-alternatives-packed-with-health-benefits/
https://www.healthline.com/nutrition/healthy-natural-sweeteners#The-bottom-line
https://www.aplaceformom.com/caregiver-resources/articles/healthy-sugar-alternatives
https://www.uhhospitals.org/blog/articles/2022/08/are-natural-sweeteners-healthier-than-sugar