Ce trebuie sa stiti despre consumul de cafea in sarcina
Aparitia unei sarcini produce foarte multe schimbari pentru mama, aduca in acelasi timp o serie de recomandari de care aceasta trebuie sa tina cont pentru sanatatea bebelusului. Una dintre recomandari se concentreaza pe consumul de cafea in sarcina, care trebuie limitat considerabil sau chiar eliminat complet. Riscurile pe care consumul de cafea in sarcina le are pentru fat sunt considerabile. Substanta responsabila pentru acest impact este cafeina din cafea. In acest articol, veti afla informatii despre consumul de cafea in sarcina si care sunt recomandarile specialistilor in aceasta privinta.
Consumul de cafea in sarcina – informatii despre cafeina
Cafeina este o substanta care provine din anumite tipuri de frunze, nuci si fructele anumitor plante. Aceasta substanta actioneaza ca un stimulat, accelerand activitatea creierului si activand sistemul nervos. Prin urmare, consumul de cafea in sarcina poate accelera presiunea arteriala si pulsul viitoarei mamici. In sarcina, astfel de stimuli nu sunt recomandati intrucat pot provoca probleme bebelusului.
De asemenea, consumul de cafea in sarcina poate creste frecventa urinarilor. Asadar, riscul de a va deshidrata creste considerabil. Cafeina se regaseste in cafea, dar si in alte produse cum ar fi anumite tipuri de ceai, ciocolata, bauturi energizante, Coca Cola sau alte bauturi din aceasta categorie.
Consumul de cafea in sarcina – riscuri asupra fatului
Consumul de cafea in sarcina in cantitati mai mari poate conduce la aparitia unor riscuri in dezvoltarea fatului. De exemplu, un consum de cafea in sarcina peste limita recomandata de medic, poate provoca pierderea sarcinii, greutate scazuta a bebelusului la nastere sau infertilitate. Intrucat nu exista o limita mentionata in studiile de specialitate referitoare la cantitatea de cafea pe care sa o consumati in sarcina, cel mai bine ar fi sa nu consumati deloc.
Consum de cafea in sarcina – risc de malformatii ale fatului
Exista numeroase studii care au aratat ca prin consumul de cafea in sarcina creste riscul de malformatii ale fatului la nastere. De asemenea, din cauza supraexcitarii pe care cafeina din cafea o produce, creste riscul de nastere prematura sau de greutate scazuta a bebelusului la nastere. Prin urmare, in timpul sarcinii, consumul de cafea ar trebui limitat considerabil sau chiar oprit complet.
Consum de cafea in sarcina – risc de pierdere a sarcinii
Conform studiilor efectuate in 2008, consumul de cafea atunci cand sunteti insarcinata creste riscul de pierdere a sarcinii. Acest lucru se intampla din cauza presiunii pe care cafeina o pune asupra sistemelor nervos si cardiovascular. Conform acestor studii, femeile insarcinata ar trebui sa limiteze consumul de cafeina dintr-o zi la maxim 200 mg. Preferabil ar fi sa elimine complet cafeaua si bauturile care contin cafeina pe parcursul sarcinii.
Consum de cafea in sarcina – bauturi alternative
Daca sunteti obisnuita sa consumati cafea sau ceai cu continut de cafeina pe parcursul unei zile, puteti avea cateva simptome neplacute atunci cand opriti brusc acest consum. Prin urmare, este posibil sa apara dureri de cap, o usoara stare de iritabilitate sau oboseala. Pe de alta parte, este important sa intelegeti ca aceste simptome sunt temporare si vor dura in jur de o saptamana. De indata ce organismul se va ajusta la noul stil de viata, va veti simti mult mai bine.
De asemenea, este bine sa stiti ca puteti inlocui cu succes consumul de cafea in sarcina cu alte bauturi la fel de gustoase si care nu pun in pericol bebelusul:
- apa plata cu lamaie sau lime – chiar daca vi se pare o bautura potrivita mai ales in primul trimestru, intrucat va ajuta in perioada greturilor, nu uitati de faptul ca acidul citric poate deteriora smaltul dintilor. Asadar, atunci cand beti aceasta bautura este recomandat sa folositi un pai sau sa va clatiti gura dupa ce ati consumat-o.
- ceaiuri din plante – atunci cand consumati ceaiuri, alegeti-le pe cele care nu contin cafeina
- sucuri de fructe proaspat stoarse sau sucuri de fructe combinate cu apa plata sau minerala, in cazul in care gustul vi se pare prea dulce
- sucuri de legume sau legume amestecate cu fructe
- un pahar cu lapte
- bauturi răcoritoare neîndulcite.
Dacă aveți dificultăți în renunțarea la cafea in timpul sarcinii, este recomandat să discutați cu medicul despre opțiunile pe care le aveți pentru a face această tranziție mai ușoară.
Consum de cafea in sarcina – cantitate de cafeina din diferite bauturi
Pentru a putea calcula mai usor cate cafeina ati consumat intr-o zi, este important sa cunoasteti cat din aceasta substanta este inclusa in diferite bauturi:
- cafea instant – 60 – 100 mg per cana, in funcție de cat de multă cafea ati folosit
- cafea proaspat macinata – 80 – 350 mg per cana, in functie de cantitatea de cafea folosita si de tipul acesteia
- cafea decofeinizita – 2-4 mg per cana
- ciocolata calda – 10 – 70 mg per cana, in functie de reteta folosita pentru prepararea bauturii.
In concluzie, consumul de cafea in sarcina este recomandat sa fie moderat sau chiar eliminat complet. Riscurile pe care substanta principala din cafea, cafeina, le poate produce asupra fatului sunt serioase si validate de studii. Prin urmare, este important sa discutati cu medicul despre acest obicei si sa gasiti solutii pentru a-l tine sub control.
Surse:
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/caffeine-and-pregnancy/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1804190/
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/caffeine-during-pregnancy