Sarcina toxica – cauze, factori de risc, manifestari si tratament
Sarcina toxica, cunoscuta in termeni medicali ca hyperemesis gravidarum, este caracterizata de senzatie de voma si greata intensive pe parcursul sarcinii. In timp ce aceste simptome pot fi normale in primele luni ale sarcinii pentru majoritatea femeilor insarcinate, sarcina toxica este usor diferita. In acest caz, femeile diagnosticate vomita de mai mult de 3 ori pe zi, ceea ce poate conduce la deshidratare si la aparitia riscului de dezvoltare anormala a bebelusului. Desi aceste simptome produc disconfort accentuat, din fericire exista optiuni de tratament pentru sarcina toxica. In acest articol, veti afla informatii complete despre cauzele si factorii de risc, dar si despre manifestarile si optiunile de tratament pentru o sarcina toxica.
Sarcina toxica – informatii generale
Diagnosticul de sarcina toxica se stabileste atunci cand aveti o senzatie de greata si voma intensive pe tot parcursul sarcinii. Aceasta problema poate conduce la pierderea in greutate si deshidratare. Spre deosebire de greturile obisnuite din sarcina, care apar de cele mai multe ori dimineata, sarcina toxica are simptome mai intense.
In sarcina normala, chiar daca aveti senzatie de greata insotita de voma dimineata, puteti consuma lichide si alimente pe parcursul zilei. In sarcina toxica, acest lucru nu se intampla, motiv pentru care nu va puteti alimenta corecta. Mai mult, voma si greata persista pe parcursul zilei, afectandu-va activitatea zilnica. Intrucat nu va puteti alimenta, optiunea pentru a preveni deshidratarea si a primi vitaminele si mineralele de care aveti nevoie sunt tratamentele intravenoase.
Sarcina toxica – cauze si factori de risc
Cauzele pentru sarcina toxica nu sunt inca pe deplin cunoscute. Cu toate acestea, cresterea nivelului hormonal ar putea fi responsabil de aparitia acestei probleme. In mod specific, HCG, care este produs de catre corp in timpul sarcinii, creste foarte rapid si atinge valori foarte mari. Nivelul de HCG atinge maximul in saptamana 10 de sarcina, aceasta fiind perioada in care majoritatea femeilor insarcinate se confrunta cu greata si voma accentuate.
Estrogenul, un alt hormon care creste in timpul sarcinii, poate juca si el un rol important in aparitia senzatiei de greata si voma in aceasta perioada. De asemenea, anumite persoane au un risc mai crescut de a avea o sarcina toxica. Asadar, factorii de risc pentru acest tip de sarcina sunt:
- istoric de sarcina toxica
- sarcina mutipla (gemeni, tripleti, etc)
- sunteti insarcinata pentru prima data
- istoric biologic in familie de aparitie a greturilor de dimineata sau de sarcina toxica
- istoric de rau de miscare sau dureri intense de cap, transformate in migrene
- sunteti diagnosticata cu boala trofoblastica gestationala, care provoaca cresterea anormala a celulelor din uter.
Sarcina toxica – manifestari
Manifestarile specifice pentru sarcina toxica apar de obicei in primul trimestru de sarcina, incepand cu saptamana 6. Acestea pot continua pentru cateva saptamani, luni sau chiar pana la nastere. Cu cat dureaza mai mult, simptomele de sarcina toxica pot fi descurajatoare si inconfortabile, oprindu-va aproape complet activitatea obisnuita.
Cele mai comune manifestari pe care le puteti avea in sarcina toxica sunt urmatoarele:
- stare de greata severa
- voma de mai mult de 3 ori pe zi
- pierderea a mai mult de 5% din greutatea dinainte de a ramane insarcinata
- nu puteti sa consumati lichide sau alimente pe parcursul zilei
- deshidratare
- va simtiti ametita
- urinati mai putin decat ar fi normal
- se instaleaza oboseala extrema
- senzatie de lesin sau chiar lesin
- dureri de cap.
Alte manifestari mai putin comune care pot aparea in sarcina toxica sunt:
- tensiune arteriala scazuta
- cresterea pulsului
- piele uscata
- stare de confuzie
- icter din cauza stresului asupra ficatului
- sindromul Wernicke-Korsakoff.
Sarcina toxica – optiuni de tratament
Inainte de a stabili tratamentul pentru sarcina toxica, medicul se va asigura de existenta acestei probleme. Prin urmare, va va adresa o serie de intrebari in privinta simptomelor si va va examina fizic. De exemplu, va va cantari pentru a verifica daca ati pierdut in greutate mai mult decat normal.
De asemenea, medicul poate solicita efectuarea unor teste de urina si sange pentru a verifica nivelul de deshidratare. Este posibil sa va fie facuta si o ecografie, pentru a verifica starea bebelusului.
In functie de concluziile medicului si de severitatea simptomelor, medicul va propune urmatorul tratament. Pentru manifestari de intensitate moderata, optiunile de tratament includ:
- schimbari ale stilului de viata – aceste schimbari pot include purtarea unei bratari de monitorizare a pulsului si tensiunii. De asemenea, medicul va poate recomanda sa consumati ceai pe baza de ghimbir pentru a reduce senzatia de greata.
- schimbari in dieta – mesele frecvente, cu cantitati reduse si alimentele uscate va pot ajuta sa nu mai aveti senzatie de greata si voma. De exemplu, biscutii de tip crackers sau paine toast, orezul sau cartofii va vor ajuta sa treceti mai rapid peste aceasta perioada. Evitati sa consumati alimente bogate in grasimi sau condimentate.
- medicamente anti-greata – medicul va poate recomanda anumite medicamente fara prescriptie medicala care pot reduce senzatia de voma si greata. De exemplu, vitamina B6 va poate ajuta.
- evitati factorii de risc – daca identificati anumite alimente, mirosuri, bauturi care va provoaca mai multa greata, incercati sa le evitati.
Atunci cand simptomele devin foarte intense, exista riscul deshidratarii si malnutritiei. Prin urmare, in acest caz, medicul va va prescrie medicamente care ar trebui sa va reduca simptomele, cum ar fi cele pe baza de prometazin sau metoclopramid. De asemenea, pentru a se asigura ca primiti nutrientii de care aveti nevoie, iar bebelusul nu este in pericol de a nu primi vitaminele de care nevoie pentru dezvoltare, medicul poate decide sa va administreze fluide intravenos.
In concluzie, sarcina toxica este o conditie cu manifestari ce produc disconfort accentuat din cauza senzatiei de voma si greata accentuate. Atunci cand simptomele persista, sarcina toxica poate conduce la deshidratare si creste riscul de a nu primi nutrientii de care aveti nevoie pentru dezvoltarea normala a bebelusului. Prin urmare, atunci cand simptomele sunt intensive, este recomandat sa discutati cu medicul specialist cat mai rapid posibil pentru a va recomanda tratamentul potrivit.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12232-hyperemesis-gravidarum
https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/complications/severe-vomiting/
https://medlineplus.gov/ency/article/001499.htm
https://emedicine.medscape.com/article/254751-overview?form=fpf