Hematom in sarcina – cauze, complicatii si riscuri asociate
Orice sangerare in sarcina poate fi alarmanta. Cu toate acestea, aparitia unei astfel de situatii nu presupune neaparat ca urmeaza sa treceti printr-un avort spontan, ci poate avea alte cauze. De exemplu, puteti experimenta un hematom in sarcina. Acesta reprezinta o acumulare de sange sub membrana corionica in sarcina. Aceasta membrana este responsabila de atasarea peretelui uterin al mamei de sacul amniotic al fatului. Prin urmare, atunci cand aveti hematom in sarcina, acesta poate provoca sangerare si necesita monitorizare. Din fericire, majoritatea cazurilor de hematom in sarcina se rezolva de la sine, fara alte interventii. Asadar, in acest articol veti afla detalii despre cauzele care pot conduce la hematom in sarcina, complicatiile si riscurile asociate.
Hematom in sarcina – informatii generale
Hematomul in sarcina apare atunci cand se formeaza o acumulare de sange intre peretele uterului gravidei si membrana corionica. Aceasta membrana este stratul care separa sacul amniotic al bebelusului de peretele uterului. Atunci cand apare, hematomul in sarcina poate provoca sangerare si, in acelasi timp, foarte multa ingrijorare pentru gravida. Vestea buna este ca un hematom in sarcina se poate micsora in marime si poate disparea complet fara vreun tratament specializat. In anumite cazuri, medicul care va urmareste sarcina va poate recomanda un plan de urmarire a hematomului.
In cazuri foarte rare, un hematom in sarcina poate provoca probleme serioase de sanatate. De obicei, acest tip de acumulari de sange apar in saptamanile 10 – 20 de sarcina. Cu toate acestea, sangerile provocate de hematomul in sarcina echivaleaza cu maximum 10% din sangerarile vaginale. Tocmai de aceea, in multe cazuri, hematomul nu reprezinta un motiv de ingrijorare.
Hematom in sarcina – posibile cauze si factori de risc
Hematomul in sarcina apare atunci cand membrana corionica se detaseaza de peretele uterin. Aceasta detasare de peretele uterin poate fi mai mare sau mic, influentand marimea hematomului. Pe de alta parte, in literatura de specialitate nu exista informatii concrete despre cauzele clare care pot provoca aceasta detasare si aparitia hematomului in sarcina. Cu toate acestea, exista cativa factori de risc care pot creste sansele sa dezvoltati aceasta problema atunci cand sunteti insarcinata:
- neregularitati ale structurii uterine;
- istoric de infectii uterine;
- istoric de traume la nivelul uterului;
- istoric de pierderi de sarcina;
- sarcina obtinuta prin fertilizare in-vitro;
- tensiune arteriala crescuta.
Hematom in sarcina – complicatii
Atunci cand apare un hematom in sarcina, sansele de sangerare sunt marite. Uneori, acestea pot sa conduca la aparitia unor complicatii, cum ar fi:
- sangerare vaginala
- pierderea sarcinii
- nastere inainte de termen
- abruptie placentara
- ruptura prematura a membranelor.
Majoritatea hematoamelor se rezolva fara tratament sau vreo interventie din partea medicului. Atunci cand apare, medicul care va urmareste sarcina va evalua marimea hematomului si riscul pe care il are pentru a determina tratamentul adecvat. Cateva optiuni de tratament sau recomandari pe care medicul le poate face in acest caz sunt urmatoarele:
- reducerea activitatilor fizice si stoparea ridicarii de greutati;
- repaus la pat complet;
- abstinenta sexuala;
- monitorizare permanenta pentru a urmari marimea hematomului;
- monitorizarea simptomelor care pot creste riscul de contractii si crampe;
- spitalizare;
- in cazul in care aveti RhD negativ, medicul va poate recomanda imunoglobulina anti-D.
Hematom in sarcina – riscuri asociate
Dupa ce apare, hematomul nu are un timp concret in care se va diminua si va disparea. In anumite cazuri, acesta se poate micsora si disparea in cateva saptamani, fara sa cauzeze alte probleme. In alte cazuri, acesta se poate mari si deveni problematic. Atunci cand se mareste, apare si sangerarea. Prin urmare, este important sa discutati cu medicul cat mai rapid pentru a tine sub control sangerarea si a va asigura ca bebelusul se dezvolta normal.
De asemenea, hematomul nu creeaza niciun risc pentru bebelus. Daca dimensiunea acestuia este mica, nu va provoca niciodata probleme pentru fat si se va vindeca pe masura ce sarcina se dezvolta. In cazul in care hematomul se mareste sau se instaleaza atunci cand sarcina este mai evoluata, este important sa urmati instructiunile medicului pentru a va asigura ca veti duce sarcina la final. Indiferent de situatie, hematomul nu va afecta sanatatea bebelusului.
Daca ati fost diagnosticata cu hematom in sarcina, este normal sa fiti ingrijorata. Prin urmare, primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa discutati cu medicul care va urmareste sarcina. Pe de alta parte, este important sa stiti ca in general, hematomul dispare de la sine si nu provoaca probleme de sanatate pentru bebelus. Cu toate acestea, evolutia acestuia trebuie monitorizata pentru a preveni aparitia complicatiilor.
Surse:
- https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/23511-subchorionic-hematoma
- https://www.webmd.com/baby/what-is-a-subchorionic-hematoma
- https://www.verywellfamily.com/subchorionic-hematoma-2371262