Dependenta de jocuri de noroc – analiza impactului psihologic si strategii de tratament
Pentru oamenii de știință care cercetează psihologia jocurilor de noroc patologice, cheia este determinarea comportamentelor și motivațiilor care îi conduc pe oameni spre partea întunecată. Când devin jocurile de noroc o problemă? Care sunt semnele de pericol? Ce motivații sunt considerate problematice pentru un jucător de noroc?
Dependenta de jocuri de noroc – cauze si factori de risc
Cercetările de până acum arată că jucătorii patologici și dependenții de droguri au multe din aceleași predispoziții genetice pentru impulsivitate și căutarea recompensei. Atât dependenții de droguri, cât și jucătorii cu probleme suferă simptome de sevraj atunci când sunt separați de substanța chimică sau de fiorul pe care și-l doresc. Și câteva studii sugerează că unii oameni sunt deosebit de vulnerabili atât la dependența de droguri, cât și la jocurile de noroc compulsive deoarece circuitele lor de recompensă sunt în mod inerent subactive – ceea ce poate explica parțial de ce caută în primul rând senzații mari.
Și mai convingător, oamenii de știință au aflat că drogurile și jocurile de noroc modifică multe dintre aceleași circuite ale creierului în moduri similare. Aceste perspective provin din studiile privind fluxul sanguin și activitatea electrică din creierul oamenilor, pe măsură ce aceștia îndeplinesc diverse sarcini pe computere care fie imită jocurile de cazinou, fie le testează controlul impulsurilor.
Comportamentul impulsiv apare atunci când punem mai mult accent pe plăcerea imediată și ajunge să ne fie dificil să ne raportăm la consecințele pe termen lung. Dopamina dorinței învinge părțile mai raționale ale creierului. Iluzia dată de posibilitatea câștigului este atât de profundă încât orice comportament care are acest scop devine extrem de puternic.
Factori de risc importanti sunt:
- Confruntarea cu situații neplăcute, precum un divorț, pierderea locului de muncă, pensionare sau decesul unei persoane dragi;
- Lipsa banilor și dorința unui câștig rapid;
- Influența familiei – cazurile similare din familie pot favoriza dezvoltarea dependenței;
- Acces facil la jocuri de noroc;
- Expunerea la stres, singurătatea, plictiseala;
- Vârsta: dependența de jocuri de noroc este mai frecvent întâlnită la persoanele mai tinere și la cele aflate la vârsta mijlocie; o persoană care a avut acest tip de comportament în copilărie; sau adolescență este predispusă să dezvolte această dependență când devine adultă;
- Sexul: bărbații sunt mai predispuși să dezvolte această dependență decât femeile;
- Lipsa de conștientizare a dinamicii și fundamentelor matematice ale jocurilor de noroc, cu o supraestimare în consecință a șanselor individuale de câștig.
Factori genetici si biologici
Se știe că dopamina chimică a creierului joacă un rol cheie în dependența de droguri și poate fi, de asemenea, reglementată în mod anormal în jocurile de noroc problematice. Nivelul de dopamină este mai scăzut, iar astfel „soluția” devine creșterea dozei de risc prin acțiuni tot mai nesăbuite. Atunci se apelează la creșterea riscului, iar omul simte pe moment din nou plăcere. Alte sisteme din creier sunt, de asemenea, critice, în special partea lobilor frontali imediat deasupra orbitelor, cunoscută sub numele de cortexul orbitofrontal.
Dezechilibrele chimice mai subtile din această regiune a creierului pot însoți tranziția de la jocurile de noroc obișnuite la jocurile problematice.
Totodată „Jocurile de noroc, spre deosebire de orice altă dependență, sunt asociate cu distorsiuni cognitive”, ne spun cercetătorii. „Oamenii spun: Dacă continui să joc, în cele din urmă voi câștiga.” Distorsiunea cognitivă are loc adesea în rândul persoanelor care au pierdut sume mari de bani sau alte active din cauza jocurilor de noroc. Uneori, mândria, ego-ul sau sentimentul de disperare îi determină să joace mai mult, în speranța de a recupera ceea ce au pierdut.
Rolul stresului si al traumelor
Stresul – mereu există starea de „luptă sau fugi”, iar organismul eliberează hormoni specifici, cum ar fi cortizolul și adrenalina (care au rolul de a ajuta la înfruntarea pericolului). Stresul cauzat de problemele jocului de noroc provoacă uneori probleme de sănătate atât pentru persoana care joaca cât și pentru familie. Acestea pot include anxietate, depresie și alte tulburări relaționate, cum ar fi probleme legate de somn, probleme de apetit, ulcer, dureri de cap și dureri musculare.
Factorii psihologici implicati in dependenta de jocuri de noroc
- Prezenta altor tulburari de dispozitie sau de comportament – pacientii dependenti de jocurile de noroc prezinta deseori si o adictie de substante stupefiante sau de alcool sau sufera de depresie, tulburare de deficit de atentie, tulburare bipolara etc.
- Trasaturile de personalitate – spiritul de competitivitate, obsesia pentru munca sau nevoia constanta de a iesi din rutina cresc riscul instalarii depedentei de jocurile de noroc.
- Existența unei traume sau a unui abuz în trecut
- Probleme cu respectul de sine
Dependenta de jocuri de noroc – care sunt manifestarile?
Manifestarile și semnele că există o dependență de jocuri de noroc sunt următoarele:
- Nevoia de a intra în contexte care presupun contact cu jocurile de noroc sau cu oamenii alături de care poate retrăi anumite reușite sau eșecuri.
- Insuccesul în repetate rânduri și eforturile tot mai slabe de a se lăsa de jocurile de noroc.
- Omul manifestă neliniștea și iritabilitatea care pot fi observate de cei din jur.
- Ascunderea obiceiului de a juca.
- Obsesia de a crește sumele de bani riscați în joc.
- Există falsa impresie că de data aceasta se va recupera suma pierdută.
- Nu se mai poate întreține singur și are probleme financiare.
- Își riscă sau chiar își pierde jobul sau relația cu un apropiat.
- Jocurile de noroc îi devin “un spatiu“ în care emoțiile negative dispar, iar starea de spirit i se îmbunătățește pe moment.
Terapii si abordari terapeutice
Abordările de tratament pentru tulburarea jocurilor de noroc includ psihoterapia (individuală și de grup), medicamentele și intervențiile de autoajutorare (Menchón și colab., 2018). Cu toate acestea, ratele abandonului de la aceste tratamente pot fi ridicate, evidențiind necesitatea unor cercetări suplimentare și îmbunătățiri ale abordărilor de tratament (Pfund et al., 2021). În plus, există o lipsă de consens cu privire la o limită agregată a prejudiciului legat de jocurile de noroc folosind măsuri de severitate a jocurilor de noroc problematice, ceea ce face dificilă stabilirea de strategii eficiente de reducere a riscurilor (Dowling et al., 2021).
Cercetătorii spun că 80% dintre jucătorii problematici nu caută niciodată tratament. Astfel, psihologii care studiază jucătorii compulsivi sugerează că psihoterapia este pasul cheie. Mulți ating un nivel de instabilitate financiară care face ca tratamentul să fie prohibitiv. Cei care caută tratament fac acest lucru atunci când se confruntă cu faliment, adesea la cererea membrilor familiei sau a celor dragi.
Psihoterapia învață o persoană cum să reziste gândurilor nedorite, ajutându-l astfel să-și formeze obiceiuri mai bune. Dependenții de jocuri de noroc pot, de exemplu, să învețe să se confrunte cu credințe iraționale, și anume noțiunea că un șir de pierderi sau un accident semnalează un câștig iminent. Un element central al acestui tratament este anticiparea problemelor pe care pacienții sunt susceptibili de a le întâmpina și care îi ajută să dezvolte strategii eficiente de coping.
Autor: Cătălin Durlă – Psihoterapeut la Clinica Aproape