Planificarea familiala – planning familial
Prin planificare familiala sau planning familial se intelege controlul constient al fertilitatii sau determinarea constienta a numarului total de copii si a programarii nasterii acestora la anumite intervale de timp. Practic vorbind, planificarea familiala inseamna limitarea nasterilor, ceea ce ar marca trecerea de la fertilitatea naturala la fertilitatea constienta. Spre exemplu, statele care promoveaza o politica de reducere a nasterilor sunt acele state care vor lansa in media programe nationale de planificare familiala.
Planificarea familiala se refera la utilizarea metodelor de control al nasterilor, furnizarea de contraceptive, testarea sarcinilor, consilierea in caz de infertilitate, sprijinul pentru cuplurile care doresc sa aiba copii, educatia sexuala, avortul si consilierea in caz de avort, sprijinul in pregatirea cuplurilor pentru rolul de parinti.
Argumente pro ale planningului familial
Planificarea familiala a avut ca principal scop disponibilizarea contraceptiei pentru toti indivizii. Aparitia programelor de planificare familiala s-a realizat cu sprijinul direct sau indirect al guvernelor.
Principalele argumente care pledeaza in prezent in favoarea planningului familial tin de:
- Avantajele privind sanatatea – fertilitatea neregulata, neplanificata are efecte adverse asupra sanatatii si bunastarii familiilor si colectivitatilor, in special asupra femeilor si copiilor. Sarcinile nedorite pot agrava unele conditii cronice preexistente, conducand chiar si la decesul mamei. O natalitate ridicata se asociaza de regula cu o mortalitate infantila ridicata. Astfel ca planificarea familiala dispune de potential in prevenirea unei mari parti a deceselor mamelor si copiilor.
- Avantajele economice si sociale, prin asigurarea corespondentei intre resurse si populatie – planificarea familiala face posibila participarea activa a femeilor la viata economica si sociala.
- Drepturile fundamentale ale omului – prin accesul la serviciile de planificare familiala, cuplurile si indivizii decid liber si responsabil numarul copiilor si intervalul dintre nasterile acestora. Pentru ca femeile sa poata beneficia de dreptul la sanatate, sa aiba sanse de a beneficia de educatie, formare profesionala si incadrare in munca, ele trebuie sa fie capabile sa-si controleze propria fertilitate. Scopul programelor de planificare familiala este acela de a pune la dispozitia cuplurilor informatii, mijloace contraceptive si servicii medicale corespunzatoare.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei